"Реших да прекратя договора си с Ювентус. С времето решението се оформи в главата ми и чувствата ми ме накараха да направя този избор. Може да се окаже много трудно да продължа да побеждавам с Ювентус."

Вторник, 15 юли, определено е денят, който промени очакванията за предстоящия сезон в Серия А. Тогава Антонио Конте, треньорът, извел Ювентус до три последователни титли, обяви, че напуска Старата госпожа по взаимно съгласие.

Новината дойде като гръм от ясно небе, защото роденият в Лече специалист бе започнал предсезонната подготовка на тима предния ден и въпреки въпросителните около бъдещето му в дългосрочен план, се очакваше да изкара още най-малко една година начело на бианконерите.

Не е ясно какво точно е накарало Конте да си тръгне. Твърдеше се, че настоящият селекционер на Италия е имал предварително споразумение с Милан, като нежеланието на Ювентус да плаща големи суми за нови играчи на трансферния пазар също се споменаваше като причина за случилото се.

Сигурно е, че 45-годишният Конте остави невероятна следа в историята на клуба. През първата си година начело на бяло-черните той спечели скудетото без загубен мач, а през последната счупи рекорда за най-много точки в италианския елит.

Задачата на наследника му Масимилиано Алегри изглежда почти непосилна. Все пак бившият треньор на Милан вероятно е доволен и е изпитал облекчение, че изобщо има шанса да води Ювентус. Уволнен от росонерите през януари, 47-годишният специалист със сигурност не бе приет като месия от тифозите и назначението му дори предизвика протести сред тях.

В първия му мач Ювентус загуби с 2:3 контрола срещу аматьорския Лученто, което едва ли е качило акциите му. Не може да се отрече обаче, че на Алегри не му липсва самочувствие.

"Скудетото или Шампионската лига? И двете", отсече той. "Притежаваме необходимите качества."

В предсезонната подготовка, за разлика от много други именити отбори, Ювентус пренебрегна САЩ и предпочете Азия, като резултатите бяха добре. За Алегри по-важното беше да определи системата, която ще използва тимът през новия сезон.

Запазената марка на Конте – агресивното 3-5-2 – може би не му допада особено, макар че вероятно той ще използва тази схема поне в началото. В контролите бианконерите опитаха също постройка 4-4-2 с ромб в средата, както и 4-3-3.

Новото попълнение Патрис Евра от Манчестър Юнайтед може би ще бъде новият титуляр по левия фланг на защитата. Френският национал може да измести Квадво Асамоа, дори Алегри да запази схемата 3-5-2.

Друг "новобранец" в Ювентус е нападателят Алваро Мората, дошъл от Реал (Мадрид). Въпреки че се контузи почти веднага, той е способен да се превърне в любимец на запалянковците. Ценни придобивки са също Ромуло и Роберто Перейра, които в началото няма да попаднат в стартовия състав, но имат потенциала да опровергаят тифозите, посрещнали новината за привличането им без особен ентусиазъм.

Стига Артуро Видал да остане в Торино, тимът на Алегри си остава фаворит за Скудетото. Може да е невъзможно за него да достигне нивото, наложено от Конте, но ако запази титлата и направи мечтания пробив в Шампионската лига, той може да накара запалянковците да забравят предшественика му.

 

Треньорът

Той изведе Милан до скудетото през 2011 г. и бе обявен за треньор на годината, докато водеше Каляри. Постиженията на Алегри са безспорни, но критиците му са доста. От него зависи да разсее сериозните съмнения, свързани със способността му да води отбори от най-висока класа. Задачата му ще бъде изключително трудна, защото Антонио Конте вдигна летвата в Юве твърде високо.

Ключовият играч

През миналия сезон Карлос Тевес заби 21 гола в 48 мача във всички турнири. Представянето му в Европа обаче бе твърде бледо – той се разписа само веднъж в 12 срещи на международната сцена.

Най-добра покупка

С оглед на стремежа на Алегри да направи отбора по-гъвкав от тактическа гледна точка, привличането на Патрис Евра може би е по-важно, но Алваро Мората има потенциала да се превърне в най-доброто попълнение на Юве това лято. 21-годишният нападател може би ще има нужда от повечко време, за да се адаптира заради травмата, която не му позволи да проведе пълноценна предсезонна подготовка. Той обаче притежава нужните качества, за да партнира успешно както на Карлос Тевес, така и на Фернандо Йоренте.

Кой ще свърши работа на Конте

Ромуло, роденият в Бразилия полузащитник, можеше да представлява Италия на световното първенство в родината си, но не попадна в състава заради лошата си кондиция. Ако успее да си спечели достатъчно игрово време в Ювентус обаче той може да се окаже важен играч за адзурите. Твърди се, че Конте не го е искал в Юве, но хъсът, бързината и характерът на Ромуло го превръщат в сериозен кандидат за националния отбор.

Вероятен стартов състав

Буфон – Бардзали, Бонучи, Киелини – Лихтщайнер, Видал, Пирло, Погба, Асамоа (ЕВРА) – Тевес, Йоренте

Прогноза: 1-о място

Напускането на Конте беше сериозен удар и Ювентус не изглежда чак толкова безспорен фаворит, нона конкурентите няма да им е лесно да свалят бианконерите от върха.

ТРАНСФЕРИ

Привлечени

Евра (Манчестър Юн), защитник

Сьоренсен (Болоня), защитник

Мароне (Сасуоло), халф

Перейра (Удинезе), халф

Ромуло (Верона), халф

Коман (ПСЖ), халф

Мората (Реал М), нападател

Троизи (Аталанта), нападател

Напуснали

Пелузо (Сасуоло), защитник

Исла (КПР), халф

Вучинич (Ал Джазира), нападател

Куалярела (Торино), нападател

Освалдо (Интер), нападател

Лука Персико, "Футбол Италия"