Може би по-добър от този на Конте, но със сигурност различен от неговия. Такъв е новият Ювентус на Масимилиано Алегри. Новият треньор на Старата госпожа все повече се отдалечава от игровия почерк на своя предшественик и налага собствения си стил – различен, но също толкова ефикасен.

Юве на Конте се разполагаше на по-голяма дължина на терена и използваше дългите „вертикални“ пасове, използвайки умението на Йоренте да пази топката с гръб към вратата и да включва съотборниците си в играта. Тимът на Алегри е „по-испански“, залага на владеенето на топката и използва повече пасове по широчината на игрището. Най-добре го каза Бонучи: „На моменти се каня да опитам някой дълъг пас, но после се сещам за Алегри и се сдържам“.

Поведението на играчите на терена също се промени. Конте залагаше всичко на агресивността, на задушаващата преса и на високия ритъм, което водеше до смазващи атакуващи действия, които обаче на момента изстискваха прекалено много играчите.

Алегри е по-търпелив. Той иска от отбора си да се доближава до противниковия пеналт лека-полека, с малки, добре премерени стъпки и да нанася решаващия удар като кобра, при първия удобен случай чрез някое успешно индивидуално решение. Това го видяхме в действие срещу Милан, когато голът на Тевес бе „измислен“ от Погба.

Стигаме и до аржентинския нападател на бианконерите. Той си остава един от лидерите на Юве и продължава да е в центъра на събитията, но по различен начин. При Конте Тевес се пласираше в по-предни позиции, докато при Алегри той снове между Йоренте и халфовете и помага на отбора да компенсира отсъствието на Пирло.

Това, че този маниер на игра пасва отлично на качествата и уменията на аржентинеца, го показва красноречиво статистиката: 4 гола в първите 4 мача за сезона заби Тевес или по едно попадение на всеки 88 мин. игра. Нападателят подобри този показател в сравнение с предходния сезон, макар че и тогава бе достатъчно ефективен.

Последната новост (а може би първата) в процеса на преминаване към напълно нов игрови стил бе обявена още през лятото – преминаване към схема с четирима защитници. Алегри искаше да изчака още малко, преди да внесе тази промяна, но травмата на Касерес (най-вероятно уругваецът ще бъде аут две седмици) ще го накара да опита този вариант още срещу Чезена в сряда.

Бардзали ще бъде готов най-много за пейката, така че наставникът на бяло-черните ще има само трима номинални централни бранители – Киелини, Огбона и Бонучи. Възможно е един от тях да остане на пейката, а останалите двама да бъдат придружени от Ромуло и Евра на двата фланга (Лихтщайнер и Асамоа вероятно ще получат почивка).

Ювентус на Алегри набира форма. Онези, които си мислеха, че новият треньор ще лежи на стари лаври и ще експлоатира творението на Конте, очевидно са се заблуждавали.

Goal.com