Ювентус победи Борусия Дортмунд с 2:1 в равностоен първи осминафинален двубой на Шампионската лига, състоял се на стадион "Ювентус Стейдиъм".

Италианският първенец откри резултата във фаталната 13-а минута чрез Карлос Тевес, но малко след това Джорджо Киелини се подхлъзна и направи подарък на Марко Ройс, който изравни.

Към края на първата част Юве изглеждаше леко объркан, но въпреки това си върна аванса в резултата. Мората засече центрирането на Погба, а защитата на Борусия отново не беше добре организирана.

През второто полувреме "жълто-черните" имаха леко игрово предимство, но атаките на "старата госпожа" бяха по-опасни. Пет минути преди края Перейра пропусна най-чистото положение след почивката. Реваншът е на 18 март.


Срещата започна вихрено с атака на гостите, при която Чиро Иммобиле напредна и отправи много тежък изстрел от дистанция, минал на метър над напречната греда. Юве се хвърли моментално напред, но в последния момент дефанзивният вал на гостите се справи.

Във фаталната 13-а минута Борусия Дортмунд се оказа назад в резултата. Ройс загуби притежанието на топката в центъра на терена и Карлос Тевес разтегли вляво към Мората. Последният напредна и центрира остро, а Роман Вайденфелер не успя да избие добре. Тевес бе застанал на правилното място и реализира един от най-лесните голове в кариерата си.

Само пет минути след това обаче Ройс се реваншира. Киелини се подхлъзна пред наказателното си поле и крилото на Борусия открадна топката, остана лице в лице срещу Джиджи Буфон и го матира с точен удар в долния ляв ъгъл.

В средата на първото полувреме Тевес успя да центрира почти от аутлинията с левия крак към Мората, чийто удар с глава от десетина метра премина покрай десния страничен стълб.

После дойде времето за поредна "изява" на изпадналия в творческа криза Хенрих Мхитарян. Ройс се изстреля като стрела и подаде на арменеца вдясно. Вместо да намери свой съотборник в изгодната ситуация, той я изрита нескопосано в аут, опитвайки разочароващ хибрид между удар и центриране.

Половин час след началото на мача Лукаш Пишчек беше заменен принудително, получавайки контузия при безразсъдното влизане на Погба. Малко по-късно Шахин пробва рефлекса на Буфон с левачката, но вратарят успокои страстите. За съжаление мачът приключи рано-рано и за футболния магьосник на Юве Андреа Пирло, който беше заменен от Перейра.

С излизането на Пирло Юве изглеждаше объркан, но успя да приспи своя противник, преди да му нанесе втори удар. Тевес подаде към Погба, който центрира отляво в малкото наказателно поле. Там Сократис и Хумелс оставиха пролука и Мората се разписа с удар от движение.

В началото на второто полувреме Киелини блокира удар на гостите с ръка в наказателното поле, но реферът подмина ситуацията. Чиро Иммобиле намери пролука и шутира, но Буфон парира. На отсрещната врата Тевес би от движение, но много неточно.

Борусия Дортмунд наложи натиск в средата на второто полувреме, но така и не успяваше да стигне до изгодно положение. Това сториха домакините, но шутът на Тевес профуча на педя покрай левия страничен стълб.

Четвърт час преди края на редовното време Чиро Иммобиле отново опит далечен удар, но както през първото полувреме имаше нужда от по-висока врата. Мхитарян също стреля, но покрай целта.

Един от най-добрите на терена Карлос Тевес загря ръкавиците на Роман Вайденфелер с топовен изстрел, а последвалият удар с глава на Киелини мина над напречната греда. При поредната атака на Борусия Матс Хумелс също демонстрира умения при играта с глава, но и той се нуждаеше от допълнителна настройка на мерника...

В 86-тата минута се стигна и до най-големия пропуск в мача. Перейра се отскубна на добра позиция преодоля Вайденфелер, но кълбото се търкулна на половин метър покрай дясната греда!

Борусия спретна бърза контраатака в последната минута на редовното време, но Якуб Блашчиковски се забави, а спорният му пас успокои италианците.


Ювентус - Борусия Дортмунд  2:1

1:0  Карлос Тевес - 13'

1:1  Марко Ройс - 18'

2:1  Алваро Мората - 43'

 

Ювентус: Буфон, Бонучи, Киелини, Лихтщайнер, Евра, Маркизио, Видал (Падоин - 86'), Погба, Пирло (Перейра - 36'), Мората, Тевес (Коман - 89')

Дортмунд: Вайденфелер, Хумелс, Сократис (Кирх - 46'), Шмелцер, Пишчек (Гинтер - 32'), Шахин, Гюндоган, Мхитарян, Ройс, Обамеянг, Иммобиле (Блашчиковски - 76')