Фиорентина е на път да хвърли бомбата за Купата на Италия, след като в първи 1/2-финален мач надделя с 2:1 големия фаворит Ювентус насред Торино. ”Виолетовите” изиграха отличен двубой, а над всички отново беше взетият под наем от Челси Мохамед Салах, който вкара и двата гола за тима си.

Първият беше впечатляващ, след като тръгна от половината на гостите, преодоля цялата защита и се разписа. Освен това бившият футболист на Базел правеше каквото си поиска с отбраната на торинци.

Реваншът е на 7 април на стадион „Артемио Франки”, а крайният победител ще се изправи срещу Лацио или Наполи, които в първата среща, играна на стадион „Олимпико”, завършиха 1:1.

Масимилиано Алегри заложи на част от резервните си футболисти. На вратата застана Марко Сторари, а в защита започнаха Анджело Огбона и Симоне Падоин. Триото в атака пък беше съставено от Симоне Пепе, Кингсли Коман и Фернандо Йоренте. Пол Погба се завърна в игра след мускулна контузия, а част от звездите, сред които Джанлуиджи Буфон и Карлос Тевес, седнаха на скамейката.

Марио Гомес стартира мача за гостите, подпомаган в предни позиции от Хоакин и намиращият се в чудесна форма Салах. Мануел Паскуал, Алесандро Диаманти и Борха Валеро останаха резерви.


В началните минути Юве осъществи домакински натиск, но във 2-ата минута Артуро Видал стреля в аут. 5 минути по-късно гостите отговориха с шут на Ясмин Къртич, но и той беше неточен.

В 11-ата минута Пог Погба излезе на добра позиция, но ударът му беше блокиран от Мика Ричардс и топката излезе в корнер. След неговото изпълнение Хоакин изведе Салах, който се подигра с Падоин, напредна и с безпощаден шут изведе „виола” напред – 1:0. Юве отговори с изстрел на Клаудио Маркизио, който мина встрани от целта.

Така се стигна до 24-ата минута, когато „старата госпожа” изравни. Пепе намери Йоренте, който с фантастичен удар с глава направи 1:1. При него стражът на гостите Нето нямаше какво да направи, освен да гледа безпомощно как топката влиза във вратата му.

След половин час игра Матиас Фернандес можеше отново да изведе Фиорентина напред, но Сторари изби в корнер, след който не последва нищо интересно. До края на полувремето резервата Тевес, който замения контузилият се Коман и Видал можеха да направят пълен обрат, но не се възползваха пред открилите им се възможности.

След почивката възпитаниците на Винченцо Монтела изненадващо натиснаха. Между 51-ата и 53-ата минути Салах на два пъти пропусна добри възможности отново да даде преднина на отбора си, а след още 120 секунди Матиас Фернандес с глава не уцели вратата. В 56-ата минута обаче нямаше какво да спаси Юве. Хоакин намери египтянина, който отблизо не остави никакъв шанс на Сторари – 2:1 за Фиорентина.

”Бианконерите” се хвърлиха в яростни атаки в опит да изравнят, но първо Бонучи с глава не успя да вкара, а след това Тевес и Погба пропуснаха от чиста позиция. В 70-ата минута шокът за Юве можеше да стане пълен, но бомбеният удар на Йосип Иличич мина на милиметри от гредата. 10 минути преди края Роберто Перейра имаше шанс да направи 2:2 след чудесен пас на Касарес, но не уцели топката точно пред малкото наказателно поле.

До края „виолетовите” задържаха преднината си и се поздравиха с победата, която им дава големи шансове да се класират за втора поредна година на финал за Купата на Италия.


Ювентус – Фиорентина 1:2

Голмайстори:

0:1 Салах (11)

1:1 Йоренте (24)

1:2 Салах (56)

Ювентус: Сторари, Падоин, Огбона, Бонучи, Касарес, Погба, Видал, Маркизио, Пепе (73-Перейра), Коман (37-Тевес), Йоренте (59-Мората)

Треньор: Масимилиано Алегри

Фиорентина: Нето, Алонсо, Басанта, Родригес, Ричардс, Фернандес, Бадел (78-Акулани), Къртич, Хоакин, Гомес (63-Иличич), Салах (74-Диаманти)

Треньор: Винченцо Монтела

Торино, ст.: „Ювентус Стейдиъм”

Съдия: Паоло Валери

Жълти картони: Погба, Касарес, Маркизио, Тевес (Ювентус); Бадел, Къртич, Басанта (Фиорентина)