Треньорът на италианския шампион Ювентус Масимилиано Алегри получи престижна награда на името на легендата Енцо Беардзот, който изведе Италия до световната титла през 1982 г.

Тактикът грабна отличието за първи път в кариерата си, благодарение на „способността да практикува добър и резултатен футбол“.

Под негово ръководство „бианконерите“ са на крачка от четвърта поредна титла в Серия „А“ и се класираха на 1/4-финалите в Шампионска лига, където ще срещнат Монако на Димитър Бербатов.

„В кариерата си Алегри винаги е успявал да изгради отбори, които играят едновременно красив и печеливш футбол“.

„Постиженията му се базират на добрия колектив. Подобно на Беардзот, той винаги е поставял себе си една крачка зад играчите, давайки им отговорност, но и водейки ги с тактическа мъдрост и хладнокръвие“.

„Този метод на работа изглежда се е превърнал в отличителен белег на един от най-добрите треньори в Италия“, съобщиха организаторите.

Алегри ще получи наградата на 25 май, а тя е основана през 2011 г. Предишните победители са Чезаре Прандели, Валтер Мадзари и Винченцо Монтела.

За треньор №1 на Италия през 2014 г. пък беше избран националния селекционер Антонио Конте, който преди това спечели три поредни титли с Юве.