Изненадата е факт – закотвеният на дъното и раздиран от жестока финансова криза Парма победи устремилия се към четвърта поредна титла в Серия „А” Ювентус с 1:0. Единственият гол на стадион „Енио Тардини” вкара Хосе Маури в 60-ата минута

Треньорът на „бианконерите” Масимилиано Алегри предприе куп промени в титулярния си състав, предвид предстоящата първа четвъртфинална среща с Монако в Шампионска лига във вторник. В атака започнаха Фернандо Йоренте и Кингсли Коман, а Джанлуиджи Буфон, Андреа Бардзали и Карлос Тевес изобщо не попаднаха в групата.

Това оказа влияние върху футболистите на „старата госпожа”, а част от тях определено бяха насочили мислите си към двубоя с „монегаските”, в резултат на което се представиха далеч под нивото си.

От своя страна, „дуковете” се възползваха по възможно най-добрия начин от разконцентрирането в редиците на Юве, благодарение, на което спечелиха мача. Освен това те прекъснаха серията на торинци от шест поредни двубоя без допуснат гол.

В класирането Юве продължава да има солидна преднина на върха пред Рома – 14 точки, но „вълците” могат да я съкратят, ако утре победят Торино. Пармалатите остават на последното 20-то място, но вече с 16 т.


Първото полувреме мина изцяло под диктовката на шампионите. След четвърт час игра Клаудио Маркизио стреля, но не успя да вкара. 5 минути след това и Роберто Перейра пробва късмета си с далечен удар, но Антонио Миранте беше на мястото си и отрази.

120 секунди след това и домакините погледнаха към противниковата врата. Ишак Белфодил шутира, но за късмет на Марко Сторари, топката мина покрай вратата. След малко от повече от половин час игра Артуро Видал засече с глава, но в последния момент футболист на Парма застана на пътя на топката и спаси чист гол.

При последвалия корнер Фернандо Йоренте засече, но отново футболист на „дуковете” се оказа последната преграда пред откриването на резултата. В 35-ата минута Маркизио стреля в страни от целта, а Парма отговори с изстрел на бившия халф на Юве Антонио Ночерино, който беше блокиран.

До края на полувремето Миранте спаси опасни удари на Видал и Коман и двата отбора се оттеглиха на почивката при резултат 0:0.

7 минути след подновяването на играта Гезал напредна, навлезе в наказателното поле, където Анджело Огбона го побутна. След това Лихтщайнер го настъпи неволно по гърба и домакините поискаха дузпа, но претенциите им останаха неуважени.

В 55-ата минута Перейра Перейра финтира футболист на Парма и центрира в наказателното поле, където Йоренте засече с глава, но прати топката над вратата. Секунди след това Маркизио стреля малко пред границата на пеналта и сантиметри го разделиха от гола. Парма отговори с шут на Хоркера в далечния ъгъл на Сторари, който излезе в аут.

След почти час игра Коман стреля с левия крак, но за пореден път топката не намери очертанията на вратата. Така се стигна до 60-ата минута, когато футболистите на Роберто Донадони организираха атака като по учебник.

Белфодил с отличен пас намери Маури, който с феноменален шут не остави шансове на Сторари – 1:0 за Парма. След гола Алегри взе незабавни мерки и смени Перейра с Алваро Мората. Испанският национал можеше да изравни малко след появата си на терена. Ударът му обаче не намери целта.

До края Юве опита натиск, който не даде резултат и отборът допусна втората си загуба в калчото от началото на сезона.

Парма – Ювентус 1:0

Голмайстор:

1:0 Маури (60)

Парма: Миранте, Сантакроче (80-Касани), Зухаир, Мендес, Варела, Маури (82-Лила), Хоркера, Ночерино, Гоби, Белфодил (86-Престиа), Гезал
Треньор: Роберто Донадони

Ювентус: Сторари, Падоин, Киелини, Огбона, Лихтщайнер, Стураро (67-Пепе), Маркизио, Видал (80-Витале), Перейра (62-Мората), Йоренте, Коман
Треньор: Масимилиано Алегри

Парма, ст.: „Енио Тардини”
Съдия: Андреа Гервасони
Жълти картони: Мендес, Хоркера (Парма); Маркизио, Огбона (Ювентус)