Торино победи с 2:1 Ювентус в градското дерби от 32-ия кръг на Серия "А" и по този начин постигна първи успех на големия съперник за първи път от 25 януари 1995 година, когато се наложи с 3:2.

Освен това „биковете” пък за първи път от 13 година успяха да вкарат два гола във вратата на „черно-белите”. За последно това се случи на 24 февруари 2002 година, когато двубоят завърши 2:2.

Днес двата отбора направиха истински спектакъл за радост на препълнените трибуни на стадион „Олимпико”. Много силен мач за торинци изигра Матео Дармиан, който се отчете с гол и асистенция срещу Юве.

Въпреки загубата, едва ли някой ще спре „бианконерите” към четвърта поредна титла, а „червените” се изкачиха на 8-мо място с 48 точки и запазиха шансове за класиране в Лига Европа през следващия сезон.

Дерби дела Моле беше белязано и със сблъсъци между тифозите на двата отбора, но те се разминаха без сериозни инциденти. Буквално преди клубният автобус на Юве да пристигне на стадион „Олимпико” пък едно от стъклата му беше счупено от хвърлена бутилка. За радост никой от играчите на Макс Алегри не пострада.


Още не беше изминала първата минути от началото на мача, когато Андреа Пирло намери Мората пред наказателното поле и той стреля, но над вратата. Домакините отговориха в 8-ата минута с отлична атака. Макси Лопес свали много добре към Куалиарела, който шутира в долния десен ъгъл, но Буфон се метна и спаси.

В 12-ата минута Пирло с феноменален пас прехвърли защитата на символичните домакини и намери Матри, който овладя на гърди, отправи удар от ъгъла на вратарското поле и късметът покри „биковете”, тъй като токата излезе в аут.

След малко повече от четвърт час игра пред „бианконерите” се откри нов шанс да поведат. Гаци сбърка, топката попадна в Перейра, който с извеждащ пас се опита да намери непокрития Матри на точката за дузпата. В последния момент обаче капитанът на Торино Глик едва докосна топката, но това се оказа напълно достатъчно да предотврати гол.

В 25-ата минута Дармиан се оказа на стрелкова позиция пред наказателното поле, но шутът му мина покрай целта. 10 минути по-късно „старата госпожа” спечели фаул пред наказателното поле. Зад топката застана обичайният заподозрян Пирло, който със запазената си марка – изпълнение от световна класа, не остави шансове на Падели – 1:0!

Минута преди края на полувремето Торино изравни след фрапантна грешка в защитата на Юве. Първо Куалиарела преодоля елементарно Бонучи, след което намери Дармиан. Той абсолютно необезпокояван овладя топката, напредна и отблизо разстреля Буфон за 1:1.

В 52-ата минута Пирло беше на косъм отново да се разпише от фаул, но този път страничната греда спаси Падели, който въобще не помръдна от голлинията си.
 

В 57-ата минута „биковете” направиха пълен обрат. Дармиан намери Куалиарела, който отблизо засече топката и не остави шансове на Буфон, за да даде преднина за Торино – 2:1! 5 минути след това Лихтщайнер можеше да изравни, след като засече с глава, но не уцели вратата.

В 70-ата минута Юве направи фантастична атака, при която резервата Тевес намери Перейра и той качи топката на главата на Видал. Чилийският национал я насочи към далечния ъгъл на вратата, но милиметри го разделиха от попадението.

Четвърт час преди края Торино можеше да сложи точка на спора след опасно центриране отдясно, при което Буфон и Огбона не се разбраха, но защитникът все пак изчисти в корнер, след който не последва нищо интересно.

Юве отговори секунди след това, когато Стураро засече с глава, но отново гредата се оказа пръв помощник на символичните домакините. В 80-ата минута Мартинес вкара трети гол за „биковете”, но той беше отменен заради засада.

Напечените моменти продължиха с пълна сила, като секунди по-късно „старата госпожа” за трети път нацели гредата, този път чрез Матри. Топката обаче попадна в Пепе, но Падели спаси близкия удар. В 83-ата минута вратарят на домакините отново показа изключително висока класа, парирайки перфектен шут на Стураро.

До края Торино със сетни сили успя да задържи преднината си и се поздрави със заслужен успех.

Торино – Ювентус 2:1

Голмайстори:

0:1 Пирло (35)
1:1 Дармиан (45)
2:1 Куалиарела (57)

Торино: Падели, Максимович, Глик, Морети, Перес, Бенаси (71-Вивез), Гаци, Кадури, Дармиан (82-Молинаро), Лопес (61-Мартинес), Куакиарела
Треньор: Джампиеро Вентура

Ювентус: Буфон, Лихтщайнер, Бонучи, Огбона, Падоин (86-Йоренте), Видал, Пирло, Стураро, Перейра (77-Пепе), Матри, Мората (65-Тевес)
Треньор: Масимилиано Алегри

Торино, „Олимпико”
Съдия: Паоло Талиавенто
Жълти картони: Гаци, Морети (Торино); Бонучи (Ювентус)