Според легендата бивш играч е посъветвал сър Алекс Фъргюсън да привлече бъдещия най-скъп футболист в света Кристиано Роналдо. „Трябва да го вземеш, шефе!“, казал той на шотландеца, след загубата на Манчестър Юнайтед с 1:3 от Спортинг Лисабон в контролна среща през 2003 година. В тази лисабонска вечер сър Алекс бил убеден да направи всичко по силите си, за да привлече 18-годишния талант срещу 15 млн. евро.

Шест години по-късно Роналдо се бе превърнал в най-добрият играч в света. След 118 гола в 282 мача за Манчестър Юнайтед, включително 42 в 49 мача в шампионския сезон през 2007-2008 година, португалецът премина в Реал Мадрид след мега сделка за 94 млн. евро.

Но връщайки се назад към 2003 година, може би Роналдо не би играл в тази контролна среща с Манчестър Юнайтед. Кристиано Роналдо е бил договорен за Ювентус, но Марсело Салос прецаква сделката.

През същото това лято „бианконерите“ правят оферта за Роналдо. Всъщност, договорът вече е бил факт, поне така казва бившият генерален директор Лучано Моджи.

„Бяхме подписали всичко със Спортинг Лисабон. Бяхме се разбрали в договора като разменна монета да влезе Марсело Салас, който прие. Той ходи на преговори в Португалия, но изведнъж отказа договора и се прибра в Аржентина в Ривър Плейт“, каза преди време Моджи.

„След това дойде и интересът на Манчестър Юнайтед. Те предложиха милиони, а мие не можехме да се сравняваме с тях, така че трябваше да се откажем. Кристиано Роналдо можеше да бъде играч на Ювентус на 18-годишна възраст“, каза още бившият шеф на Юве.

Малките неща правят голямата разлика във футбола, а Салас е бил това звено в системата, което не позволи на Ювентус да привлече може би една от бъдещите си легенди. 12 години по-късно супер звездата ще играе за Реал Мадрид, а не за Ювентус в първия полуфинален сблъсък в Шампионската лига в Торино.

Може би Роналдо щеше да последва стъпките на Зинедин Зидан и да счупи трансферния рекорд с трансфер от Ювентус в Реал Мадрид. Ясно е единствено, че през 2003 година Марсело Салас промени историята на футбола, блокирайки трансфера, а с това и възможността Роналдо да стане легенда на Юве.