Ювентус обърна Интер и победи с 2:1 в Дерби Д’Италия, което се игра в Милано.

Основна вина за загубата на „нерадзурите” носи вратарят Самир Ханданович, който допусна елементарен гол във вратата си в 83-ата минута, дело на Мората. Другото попадение за „старата госпожа” вкара Клаудио Маркизио от дузпа, а преди това Мауро Икарди беше открил резултата.

Масимилиано Алегри заложи на голяма част от резервите си, тъй като Юве стана шампион отдавна, а мачът беше много важен за Интер, който се бори за участие в Лига Европа през следващия сезон. В класирането миланци са 8-ми с 52 точки и едва ли ще изпълнят целта си. Това поражение беше и първо за възпитаниците на Роберто Манчини от осем мача насам.


Срещата на „Джузепе Меаца” започна зашеметяващо. Още във 2-ата минута пред Паласио се откри великолепна възможност да открие резултата, но Сторари се разтегна и изби в корнер, след който не последва нищо интересно.

Гостите отговориха с опасен шут на Мората, който премина на сантиметри покрай гредата. В 9-ата минута обаче нямаше какво да помогне на „старата госпожа”. Икарди със страхотен шут от границата на наказателното поле в долния ляв ъгъл матира Сторари – 1:0 за Интер!

В следващите минути домакините бяха по-добрият отбор на терена и можеха да удвоят преднината си след чудесен изстрел на Брозович, но вратарят на Юве този път беше на мястото си и спаси. В 22-ата минута Мората за пореден път през сезона демонстрира високата си класа. Испанският национал направи самостоятелен рейд, навлезе в наказателното поле и шутира, но Ханданович изби.

След това Интер продължи да владее инициативата, докато „бианконерите” изпитваха сериозни затруднения при изнасянето на топката. В 38-ата минута Шакири с фамозен шут пред пеналта нацели гредата, а при добавката Брозович вкара, но голът беше отменен, тъй като се намираше в засада.

4 минути преди края на полувремето Матри се откъсна зад защитата и Видич го фаулира в наказателното поле. Съдията Даниеле Довери отсъди дузпа, но показа само жълт картон на сърбина, въпреки че беше последен в отбрана. Зад топката застана Маркизио и не сбърка – 1:1!

Второто полувреме започна както и първото – с опасни положения. В 46-ата минута Мората надбяга Ранокия и излезе сам срещу Ханданович, но не уцели вратата. Секунди след това испанският национал засече с глава центриране от непосредствена близост и късметът покри Интер.

След час игра Мората отново пропусна да вкара. Той получи топката и стреля от движение, но над вратата. Малко след това Шакири шутира мощно отдалеч, но и той прати топката в аут.

После играта се накъса и двата отбора трудно стигаха до противниковата врата. В 69-ата минута Икарди се опита да изненада Сторари с далече удар по земята, но той беше точно в центъра и твърде лек, с което не успя да затрудни стража на гостите.

Секунди след това Ковачич с прекрасен дълъг пас намери Брозович, който с елегантен изстрел с едно докосване прати топката в далечния ъгъл и за късмет на Сторари, тя премина покрай гредата му.

В 81-ата минута пред Икарди се откри чудесна възможност да вкара втория си гол в мача, засичайки топката с глава, но я прати встрани от вратата. 120 секунди след това Ханданович закопа Интер. Мората стреля, а вратарят левашки допусна топката да премине голлинията. Нападателят на Юве даже не разбра, че е вкарал, докато не видя радостта на съотборниците си.

В следващата атака Интер можеше да изравни, но Сторари показа световна класа, спасявайки два удара един след друг, дело на Паласио и Икарди. До края не падна нов гол и Юве се поздрави с успеха.

Интер – Ювентус 1:2

Голмайстори:

1:0 Икарди (9)
1:1 Маркизио (42-д)
1:2 Мората (83)

Интер: Ханданович, Д’Амброзио, Ранокия (89-Гнукори), Видич, Жуан, Брозович (82-Подолски), Медел, Ковачич, Шакири (71-Нагамото), Паласио, Икарди
Треньор: Роберто Манчини

Ювентус: Сторари, Падоин, Бонучи, Бардзали, Лихтщайнер (56-Огбона), Стураро, Маркизио, Ромуло, Перейра (78-Погба), Матри (66-Йоренте), Мората
Треньор: Масимилиано Алегри

Милано, ст.: „Джузепе Меаца”
Съдия: Даниеле Довери
Жълти картони: Ранокия, Брозович, Ковачич, Жуан (Интер); Мората, Лихтщайнер (Ювентус)