Ювентус победи с 2:1 Лацио на финала за Купата на Италия и за първи път от 20 години спечели златен дубъл в Италия!

Срещата започна кошмарно за „бианконерите”  - с гол за римлямите в начало на мача, но после изравниха, а след това трябваше да преминат през ада на продълженията. Там в герой се превърна резервата Алесандро Матри, който с гол в 98-ата минута влезе в историята на „старата госпожа”.

Като цяло двубоят на стадион „Олимпико” беше равностоен и който и да беше спечелил, щеше да е напълно заслужено. Мечтите на Юве да требъл пък остават живи. На 6 юни в Берлин възпитаниците на Макс Алегри, който тази вечер не можеше да разчита на наказаните Клаудио Маркизио и Алваро Мората, играят финал в Шампионска лига срещу Барселона.


Мачът във Вечния град започна перфектно за Лацио. Още в 4-ата минута Стефан Раду засече с глава центриране от далечен фаул, прати топката в горния десен ъгъл на вратата и матира Марко Сторари – 1:0!

”Старата госпожа” отговори подобаващо на предизвикателството и само 7 минути по-късно равенството беше възстановено. Пирло изсипа топката от фаул в наказателното поле, където Погба с глава я насочи към Киелини и той със странична ножица прониза Бериша за 1:1.

В 18-ата минута Погба се опита да изненада вратаря на римляните с далечен шут, но късметът му обърна гръб и топката профуча покрай вратата. 25 минути след началото пред Йоренте се откри добра възможност да изведе Юве напред, но прати топката в аут. Лацио отговори с опасен изстрел на Фелипе Андерсон, но и той пропусна целта.

Секунди след това пред „орлите” се откри нова възможност. Каталди проби и шутира по земята фронтално срещу вратата, но Сторари беше на мястото си и улови.

След половин час игра Лацио изпусна нов шанс да поведе. След центриране от фаул, защитата на Юве изчисти и топката попадна в Погба. Той я спря на гърди, но не успя да я овладее, в резултат на което Пароло я засече от воле, но не уцели вратата.

До края на полувремето „черно-белите” създадоха няколко опасни атаки, но те бяха правилно спрени заради засади.

5 минути след началото на второто полувреме Йоренте напредна опасно и стигна почти до аутлинията, откъдето се опита да върне топката на точката за дузпата, но пасът му беше твърде неточен и защитата на Лацио се справи.

В 56-ата минута Погба засече центриране на Пирло, но мерникът му изневери. „Орлите” също поглеждаха към противниковата врата и след час игра Пароло отново стреля от дистанция, но пак в аут. 9 минути след това Видал извърши нарушение на около 30 м от вратата и Джентилети отправи удар, но той беше твърде неточен.

В следващите минути играта сериозно се накъса и опасните положения липсваха. Футболистите на двата отбора определено започнаха да мислят за продължения и евентуално за дузпи, а в 84-ата минута току-що появилият се на терена Филип Джордевич се откъсна зад защитата на Юве, но не успя да завърши атаката.

3 минути преди края Алесандро Матри вкара топката във вратата след отличен прехвърлящ пас на Пирло, но голът беше отменен заради спорна засада. В продължението Тевес напомни за себе си и се опита да изненада Бериша с удар от движение, но и той беше неточен.

4 минути след началото на продълженията Лацио не поведе като по чудо. Джордевич шутира малко пред границата на пеналта, но за негово нещастие, гредата спаси Юве.

Така се стигна до 98-ата минута, когато дойде звездният миг на Матри. Пирло с дълъг пас намери Тевес, аржентинецът овладя топката, след което тя попадна в бившия италиански национал. Той се пребори с Каталди в наказателното поле и стреля мощно, с което не остави шансове на Бериша за 2:1. В изблик на радост нападателят си свали фланелката, за което получи жълт картон.

Римляните се опитаха да осъществят натиск след гола във вратата си, но трудно стигаха до вратата на Сторари. В 105-ата минута Баста пробва удар от дистанция, но встрани от целта.

На почивката между двете продължения треньорът на Лацио Стефано Пиоли, опрян до стената, хвърли всичко в атака, заменяйки защитника Де Врай с нападателя Кейта. Това обаче не помогна на „орлите” и до края Юве не допусна опасности пред вратата си и триумфира с Купата на Италия. 

Ювентус – Лацио 2:1

Голмайстори:

0:1 Раду (4)
1:1 Киелини (11)
2:1 Матри (98)

Ювентус: Сторари, Бардзали, Бонучи, Киелини, Лихтщайнер (115-Падоин), Погба (78-Перейра), Пирло, Видал, Евра, Тевес, Йоренте (84-Матри)
Треньор: Масимилиано Алегри

Лацио: Бериша, Де Врай (106-Кейта), Джентилети, Раду (70-Маурисио), Баста, Пароло, Каталди, Лулич, Кандрева, Клозе (82-Джордевич), Азндерсон
Треньор: Стефано Пиоло

Рим, стадион: „Олимпико”
Съдия: Даниеле Орсато
Жълти картони: Евра, Бонучи, Матри (Ювентус); Пароло, Кандрева (Лацио)