Ювентус, създаден от Антонио Конте и модефициран от Макс Алегри, вече е в миналото. "Старата госпожа" беше напусната от Карлос Тевес, това ще стори и Андреа Пирло – играчи, които олицетворяхваха нападението на торинци в последните две години. Адекватни заместници не могат да бъдат намерени. Алегри знае това, призна го и заяви, че през следващия сезон играта на отбора ще се промени коренно.

Ромбът в средата на терена се разпада. Пирло поема отвъд океана, за Погба се борят всички и когато там са Реал Мадрид, Барселона и ПСЖ, можете да бъдете сигурни, че златната примка рано или късно ще се затегне. Но ако каталунците спечелят състезанието – този вариант изглежда най-вероятен, французинът ще остане в Юве до следващото лято заради забраната на Барса за трансфери. Това не е всичко. Арсенал и Ливърпул са се насочили към Артуро Видал.

Ролята на нов лидер в средата на терена ще получи дошлият от Реал Сами Кедира. Прекара цяла година на пейката и сега трябва да е гладен за игра. Той винаги неуморно се носи от едната към другата половина на терена, винаги се намира на точното място в точното време. Под ръковдството на Жозе Моуриньо еволюира от чисто разрушителен до хармоничен халф, подготвящ атаките на отбора си.

"Моуриньо ме научи да се оглеждам навсякъде, да играя с вдигната глава", спомня си с удоволствие световният шампион. "Мислех, че трябва да се обърна наопаки, за да помогна на отбора. Но благодарение на Жозе, ми хрумна, че мога да градя играта. Той ме направи стратег".

Подобен стил има и Клаудио Маркизио. И все пак, и двамата са по-фокусирани върху защитата. В сегашната халфова линия на Юве, е трудно да се определи каква ще е играта в нападение. Да се заложи на откупеният за 14 милиона евро от Удинезе Роберто Перейра, е твърде рисковано. За това Алегри намекна, че през новия сезон може да премине към 4-3-3. Ако Тевес нямаше толкова носталгична нужда да се върне в родината си, щеше отново да играе с Алваро Мората и щеше да е перфектно за Юве.

Спортният директор Бебе Марота вече беше инстурктиран да търси заместници. В Торино винаги са имали якър №10 (Бониперти, Платини, Баджо, Дел Пиеро), но Тевес може да прекрати тази практика за известно време. В интерес на истината трябва да се отбележи, че той беше много честен със своите работодатели и още зимата им заяви, че иска да се върне у дома.

Трансферът на Марио Манджукич за 19 милиона евро от Атлетико Мадрид носи напълно различна футболна формация. Хърватинът е типичен център нападател, мощен, пласиращ се по-добре. През миналия сезон той спечели 58% от високите топки в Испания. В продължение на няколко години, не пада под 20 гола на сезон. Но ефективността му на границата на наказателното поле, е минимална. Той не може сам да си създаде положение, както правеше Тевес.

Със задачата да му доставя топката, ще бъде нагърбено аржентинското чудо Дибала. 21-годишният нападател, който заедно с Фелипе Андерсон стана най-голямото откритие в Италия за миналата кампания, дойде от Палермо за 40 милиона евро. Последните няколко кръга Дибала беше изваден от състава, за да не получи контузия точно преди сделката.

В 34 мача в Серия "А" той вкара 13 гола и направи 11 асистенции. За годините си, играе много зряло – не задържа топката прекалено, но когато ситуацията го позволява, се впуска в дрибъл, често ги завършва и успешно. Процентът му на успешни атака е по-добър от този на Тевес, а в Палермо игра като централен нападател. Той обаче може да се изявява и като атакуващ халф и в тандем с Манджукич, могат да изглеждат много опасно. При условие, че не го хване прословутият синдром "втори сезон".

Мората обаче ще трябва да промени способностите си, ако ще играе на крилото. Ще трябва да направи значителни промени в стила си, за да не се дублира с Манджукич.

"Старата госпожа" е принудена да промени външния си вид. Миналият отбор много вдигна нивото, но за да се отлети над облаците – спечелване на Шампионска лига, трябва още. Ювентус отдавна не е играл с трима нападатели, но както казва Коко Шанел, ако искате да имате нещо, което никога не сте имали, трябва да сте готови да направите нещо, което никога не сте правили.

Дмитрий Мухин, Sport-express