Удинезе сензационно победи хегемона в Италия Ювентус с 1:0 в мач от първия кръг на Серия "А".

През всички 90 минути домакините имаха тотално превъзходство, но се скъсаха да пропускат, а вратарят на гостите Карнизо изигра страхотна среща и спаси всичко възможно. В 78-ата минута, при една от редките си атаки, гостите стигнаха до изненадващия успех с гол на Сирил Теро.

Отсъствието на напусналите Андреа Пирло, Карлос Тевес и Артуро Видал, както и на контузените Клаудио Маркизио, Сами Кедира и Алваро Мората, определено се отрази на "старата госпожа" и тя не показа лицето си от миналия сезон, когато спечели дубъл в Италия и игра финал в Шампионска лига.


Срещата започна с домакински натиск и жестока преса, която даде резултат в 5-ата минута. Тогава Манджукич открадна топката от защитник на Удинезе, изведе младия Коман, който стреля по диагонала, но твърде слабо и по никакъв начин не затрудни Карнезис.

След четвърт час игра Юве получи фаул фронтално срещу вратата. Зад топката застанаха Бонучи и Погба, като централният защитник шутира, но право в стената и топката излезе в корнер, след който не последва нищо интересно.

В следващите минути торинци имаха тотално предимство и в 19-ата Лихтщайнер нахлу мощно в наказателното поле отдясно, стреля опасно, но се получи рикошет, който спаси гостите. Малко след това Коман проби, падна, но намери връхлитащия Перейра, чийто удар беше спасен от Карнезис.

В 24-ата минута Евра центрира остро по земя, Коман засече, но високо над вратата. Секунди по-късно Падоин отправи изстрел от далеч, но встрани от целта.

В 28-ата минута Удинезе най-накрая погледна напред след неточен удар на Аднан, при който Буфон спокойно изгледа как топката излиза в аут.

След малко повече от половин час игра се получи меле в наказателното поле на гостите, при което Перейра овладя, върна малко назад към Лихтщайнер и швейцарският национал шутира силно, но Карнезис беше на мястото си и изби.

В 37-ата Юве пропусна нов шанс да откри резултата. Лихтщайнер финтира защитник на "фриулите", центрира към Манджукич, който не успя да оползотвори най-силното си оръжие – играта с глава, въпреки че засече топката, но я прати в аут.

Шест минути след подновяването на играта Погба стреля от движение, но и този път в аут. После Карнезис спаси опасен изстрел на Манджукич, а след това натискът на Юве стана още по-убийствен. Коман върна от аутлинията към Падоин, който веднага стреля, но вратарят на гостите отново беше на мястото си.

След час игра се получи поредното меле пред вратата на Удинезе и Коман стреля от 2 м от голлинията, но няколко противникови футболисти се метнаха самоотвержено и спасиха сигурно попадение.

В 69-ата минута "старата госпожа" изпусна пореден шанс да поведе, когато Манджукич засече с глава от непосредствена близост, но над вратата.

Така се стигна до 78-ата минута, когато гостите сензационно поведоха. Тогава Лихтщайнер изпусна Теро в наказателното поле, който отблизо нямаше как да сбърка – 1:0 за Удинезе. Секунди след това гостите можеше да удвоят преднината си с мощен шут на Итура, който мина над горната греда.

Макс Алегри веднага взе мерки и смени Перейра с почти сигурно напускащия Йоренте. Лихтщайнер пък отстъпи мястото си на Исла, но това не даде резултат и гостите си тръгнаха с трите точки.  

Ювентус – Удинезе 0:1

Голмайстор:

0:1 Теро (78)

Ювентус: Буфон, Киелини, Бонучи, Лихтщайнер (80-Исла), Евра, Погба, Падоин, Стураро, Перейра (79-Йоренте), Манджукич, Коман (64-Дибала)
Треньор: Макс Алегри

Удинезе: Карнезис, Пирис, Данило, Орто, Еденилсон, Баду (52-Коне), Итура, Фернандес, Аднан, Теро, Ди Натале (66-Дзапата)  
Треньор: Стефано Колантуоно

Торино, "Ювентус Стейдиъм"
Съдия: Паоло Мазолени
Жълти картони: Падоин (Ювентус); Пирис, Аднан (Удинезе)