Рома победи с 2:1 шампиона Ювентус в голямото дерби от 2-ия кръг на италианската Серия "А".

На своя стадион "Олимпико" "вълците" спечелиха напълно заслужено с голове на Миралем Пянич и Един Джеко след почивката, а за гостите вкара Пауло Дибала в края. При резултат 1:0 пък Патрис Евра беше изгонен за нарушения само за няколко секунди, което до голяма степен предреши изхода на двубоя.

Така за първи път в богатата си история "бианконерите" записват две поредни загуби на старта на калчото. Трябва да се отбележи още, че това е втори успех за Рома над гранда от Торино в последните 11 сблъсъка помежду им.

И в двата стартови състава имаше изненади. За домакините от 1-ата минута започна Лукас Дин, който подписа с клуба преди четири дни, докато капитанът Даниеле де Роси беше пуснат от Руди Гарсия като централен защитник.

Новото попълнение на "черно-белите" Хуан Куадрадо остана резерва, Мартин Касерес беше предпочетен пред Андреа Бардзали, а Симоне Падоин отново зае позицията на напусналия в посока Ню Йорк Сити Андреа Пирло.


Още в 30-ата секунда домакините поискаха дузпа за съприкосновение срещу Алесандро Флоренци в наказателното поле, но главният съдия Никола Рицоли остана безмълвен.

В следващите минути "вълците" продължиха да налагат масиран натиск и убийствена преса и Сейду Кейта пробва шут от границата на наказателното поле, който беше блокиран. В 5-ата минута ветеранът засече с външен фалц, но този път покрай целта.

8 минути след това Пол Погба загуби топката нелепо в центъра на терена, римляните организираха отлична атака, която завърши с мощен шут на Яго Фалке, който премина над вратата. Джанлуиджи Буфон пък се вбеси на френския национал за грешката и му се скара.

120 секунди след това Рома направи бърза контра чрез Мохамед Салах, при която петима футболисти на домакините излязоха срещу четирима на Юве. Египетският национал продължи към Флоренци, който вместо да изведе непокрития Един Джеко, реши да стреля и го направи неточно.

После играта се поуспокои, като Рома задържаше повече топката, но я разиграваше предимно в центъра на терена. В 23-ата минута Фалке центрира ниско в наказателното поле и Джеко пропусна да засече на опразнената врата. Топката обаче попадна в Миралем Пянич, който отправи истински снаряд и едва не счупи дясната греда на Буфон.

До края на полувремето натискът на Рома продължаваше, "старата госпожа" така и не можеше да застраши сериозно Войчех Счесни, но двата отбора се оттеглиха на почивката без голове.

5 минути след подновяването на играта торинци спечелиха корнер, след който Киелини се извиси близо до вратарското поле, но не успя да насочи топката към целта. Тя беше изчистена, попадна в Касерес, който веднага стреля, но над горната греда.

В 56-ата минута се получи страхотна суматоха в наказателното поле на Юве, при която Пянич се озова на стрелкова позиция отблизо, не успя обаче да нанесе силен удар и Буфон се метна и улови без особени проблеми.

След час игра вратарят на гостите показа великолепната си класа. Далечен шут се получи извеждащ пас към Джеко, който се озова очи в очи с Буфон. Световният шампион от 2006 година обаче се метна и спаси.

Секунди след това "вълците" спечелиха фаул точно пред наказателното поле на "старата госпожа". Зад топката застана Пянич, който изпълни по безупречен начин до дясната греда, Буфон не помръдна и топката влетя в мрежата му за 1:0 за Рома.

120 секунди след това Де Роси игра с ръка и "бианконерите" поискаха дузпа. Никола Рицоли обаче отсъди нарушение на границата на наказателното поле. То беше изпълнено от Дибала, но над гредата.

20 минути преди края късметът покри римляните. След центриране от корнер, Погба се измъкна и насочи топката с глава в далечния ъгъл, но тя мина на сантиметри от вратата на Счесни. Рома отговори с бомбен изстрел на Нианголан, който Буфон изби с една ръка.

В 75-ата минута Макс Алегри вкара в игра Куадрадо, но малко след това Патрис Евра получи втори жълт, съответно червен картон и Ювентус остана с човек по-малко на терена.

Секунди по-късно Джеко с глава направи 2:0, а в 88-ата минута Дибала вкара почетното попадение за гостите след фрапантна грешка на Сейду Кейта. Но до края домакините задържаха преднината, благодарение на страхотно спасяване на Счесни, си и се поздравиха с успеха.

Рома – Ювентус 2:1

Голмайстори:

1:0 Пянич (61)
2:0 Джеко (79)
2:1 Дибала (88)

Рома: Счесни, Дин, Де Роси, Манолас, Флоренци, Нианголан, Кейта, Пянич, Салах (77-Итурбе), Джеко (90-Ибарбо), Фалке (89-Ляич)
Треньор: Руди Гарсия

Ювентус: Буфон, Касерес, Бонучи, Киелини, Лихтщайнер (72-Перайра), Евра, Падоин (75-Куадрадо), Стураро, Погба, Манджукич (61-Мората), Дибала
Треньор: Макс Алегри

Рим, ст.: "Олимпико"
Съдия: Никола Рицоли
Жълти картони: Пянич, Де Роси, Джеко, Кейта (Рома); Погба, Киелини, Евра (Ювентус)
Червен картон: Ерва 78’ (Ювентус)