Италианският шампион Ювентус записа впечатляващата 11-та поредна победа в Серия "А", след като надделя с 1:0 при домакинството си на Рома в дербито от 21-ия кръг.

В герой за "старата госпожа" се превърна обичайният заподозрян Пауло Дибала, който вкара единствения гол в мача в 77-ата минута. През цялото време домакините имаха териториално надмощие, но римляните се защитаваха умело.

Така Лучано Спалето продължава да е без успех след завръщането си начело на "вълците", а Юве почти отказа Рома от борбата за Скудетото. В класирането "черно-белите" имат 45 точки и изостават с 2 от лидера Наполи, докато столичани са на 5-та позиция с 35 т. и още нямат победа от началото на 2016 година.

Макс Алегри заложи на всичко най-добро, с което разполага, след като Андреа Бардзали се завърна след контузия и зае титулярното си място в отбраната. Атаката поведе смъртоносното дуо Пауло Дибала – Марио Манджукич, а в предни позиции за римляните стартираха Мохамед Салах и Един Джеко. Зад тях действа капитанът Даниеле Де Роси, докато легендата Франческо Тоти очаквано остана на резервната скамейка.


Първият спорен момент дойде още в 9-ата минута, когато Даниеле Де Роси получи само жълт картон за удар без топка срещу Марио Манджукич точно пред наказателното поле. Последвалото нарушение бе изпълнено от Пауло Дибала, но право в ръцете на Войчех Шчесни.

Секунди след това пред аржентинската звезда се откри нов шанс да открие резултата след далечен изстрел, но се получи рикошет и топката излезе в корнер, след който защитата на римляните се справи. В 17-ата минута Рома създаде първата си опасност след далечен шут на Алесандро Флоренци, който попадна право в ръцете на Джанлуиджи Буфон.

Секунди след това Дибала беше изведен сам срещу вратаря и с техничен прехвърлящ изстрел го преодоля, но горната греда спаси гостите. Нападателят обаче се намираше в положение на засада, която бе маркирана. "Старата госпожа" продължи да натиска и в 22-ата минута Патрис Евра се озова на чиста позиция, направи нещо между шут и прострелно центриране, което Пол Погба не успя да засече. После френският национал засече с глава от точката за дузпата, но мерникът му изневери.

В следващите минути "вълците" се окопитиха и в 37-ата Джорджо Киелини успя да изчисти точно от главата на Джеко във вратарското поле, след което топката попадна в непокрития Флоренци. Той обаче от непосредствена близост стреля изключително нескопосано. 120 секунди по-късно Миралем Пянич откровено игра с ръка в наказателното поле, но главният съдия Лука Банти остана безмълвен.

Второто полувреме започна с натиск на Юве, но опасните положение пред Шчесни липсваха. В 64-ата минута пред Раджа Наинголан се откри чудесна възможност да затрудни Буфон, но в решаващия момент Киелини застана пред него и му попречи да отправи хубав удар.

В 68-ата минута току-що появилият се на терена Хуан Куадрадо се опита да изненада Шчесни с далечен изстрел по земя, но без успех. Секунди по-късно Погба с великолепно отиграване намери Патрис Евра в наказателното поле и ветеранът засече от движение, но стражът на римляните се метна саможертвено и спаси.

Така се стигна до 77-ата минута, когато Погба изведе Дибала в отляво в наказателното поле и нападателят с далечен шут не остави шансове на Шчесни за 1:0!

"Вълците" веднага се хвърлиха в атака и малко по-късно гол на Един Джеко беше отменен заради засада. В 89-ата минута Пянич стреля от фаул, топката се отклони в стената и излезе в корнер. От него не излезе нищо, до края не падна нов гол и Юве се поздрави с успеха.

Ювентус – Рома 1:0

Голмайстор:

1:0 Дибала (77)

Ювентус: Буфон, Бардзали, Бонучи, Киелини, Евра, Лихтщайнер (66-Куадрадо), Кедира, Маркизио, Погба, Манджукич, Дибала (85-Мората)
Треньор: Макс Алегри

Рома: Шчесни, Рюдигер, Де Роси, Манолас, Флоренци, Пянич, Венкьор (71-Кейта), Дин, Наинголан, Салах, Джеко
Треньор: Лучано Спалети

Торино, "Ювентус Стейдиъм"
Съдия: Лука Банти
Жълти картони: Манджукич, Евра (Ювентус); Де Роси, Рюдигер (Рома)