Италианският шампион Ювентус за първи път от началото на сезона оглави класирането в Серия "А", след като победи с 1:0 основния си конкурент за Скудетото Наполи.

Дербито от 25-ия кръг на първенството беше решено от Симоне Дзадза, който с превъзходно изпълнение донесе успеха за домакините в 88-ата минута! Като цяло чистите голови положения в сблъсъка в Торино се брояха на пръстите на едната ръка, като тактическото надлъгване и здравите единоборства взеха превес. Юве обаче изпревари Наполи с една точка в класирането – 57 срещу 56, и записа рекордна 15-та поредна победа.

Лошата новина за "старата госпожа" обаче е свързана с Леонардо Бонучи, който се контузи и беше сменен принудително. Тепърва ще стане ясно колко сериозна е травмата на защитника и дали ще е готов за първия мач от осминафиналите на Шампионска лига с Байерн Мюнхен на 23 февруари.

Треньорът на Юве Макс Алегри смени схемата от 3-5-2 на 4-3-1-2 заради контузията на Джордо Киелини. В стартовия състав се завърна Сами Кедира, който се излекува от мускулните си проблеми, а защитата беше съставена от Стефан Лихтщайнер, Андреа Бардзали, Бонучи и Патрис Евра.

Маурицио Сари пък заложи на всичко най-добро, с което разполага, начело с атомното си нападателно трио, съставено от Лоренцо Инсинье, Хосе Кайехон и Гонсало Игуиан, който преди двубоя имаше 24 гола от 24 мача.


Гостите започнаха дербито с голямо самочувствие и в началните минути задържаха топката повече, докато Юве стартира по-прибрано в защита и пресираше в центъра на терена. В 5-ата минута Калиду Кулибали направи впечатляващ рейд, навлезе в наказателното поле, но там не успя да направи решаващия пас и в крайна сметка Джанлуиджи Буфон улови.

След 10 минути игра Наполи организира контра, при която Инсинье се опита да изведе Игуаин очи в очи с вратаря на "черно-белите", но подаването беше твърде силно и нападателят не успя да стигне до топката. Първият точен изстрел в мача отправи Хуан Куадрадо след почти четвърт час игра. Колумбийският национал стреля от малък ъгъл, с който не успя по никакъв начин да затрудни Пепе Рейна.

След 20 минути игра торинци спечелиха фаул на почти 30 м от вратата. Зад топката застанаха Пол Погба и Пауло Дибала и френският национал шутира мощно, но на сантиметри от целта. По-късно Юве спечели ново нарушение, този път отдясно на наказателното поле и след разбъркване, защитата на гостите се справи и изчисти.

В 35-ата минута дойде най-опасният момент в мача до момента. Елсеид Хисай центрира превъзходно в наказателното поле, точно на главата на Игуаин, но в последния момент Бонучи изчисти в корнер. След неготово изпълнение Раул Алабиол засече и Буфон с чудесна намеса спаси. При атака обаче имаше и фаул, който беше маркиран от главния съдия Даниеле Орсато. 5 минути по-късно Клаудио Маркизио шутира от далеч по земя, но право в ръцете на Рейна.

Второто полувреме започна с отличен пробив на Инсинье, който навлезе в наказателното поле и стреля почти от аутлинията, но Буфон беше заел добра позиция и спаси. В 50-ата минута Сами Кедира смъкна топката към Патрис Евра, който я засече, но твърде неточно. След малко повече от час игра Юве не поведе като по чудо. Погба намери аржентинския национал на границата на наказателното поле и той стреля точно под горната греда, но милиметри не му достигнаха, за да открие резултата.

В 79-ата минута и пред Марек Хамшик се откри чудесна възможност за гол. Алан намери словашкия национал, който насочи кълбото точно към сглобката на вратата, Буфон замръзна, но ударът излезе в аут. Така се стигна до 88-ата минута, когато резервата Дзадза беше оставен да напредне и с мощен изстрел матира Рейна за крайното 1:0.

Ювентус – Наполи 1:0

Голмайстор:

1:0 Дзадза (88)

Ювентус: Буфон, Евра, Бардзали, Бонучи (52-Ругани), Лихтщайнер, Кедира, Маркизио, Куадрадо, Погба, Дибала (86-Сандро), Мората (58-Дзадза)
Треньор: Макс Алегри:

Наполи: Рейна, Хисай, Албиол, Кулибали, Гулам, Хамшик, Жоржиньо, Алан, Кайехон, Инсинье (77-Мертенс), Игуаин
Треньор: Маурицио Сари

Торино, ст.: "Ювентус Стейдиъм"
Съдия: Даниеле Орсато
Жълти картони: Погба (Ювентус); Кайехон, Маркизио (Наполи)