Трябва да си безкрайно търпелив, за да живееш като Супер Марио. Да си първият, който атакува топката, и в същото време да не се забъркваш в неприятности на терена. И когато дойде краят на сезона – след толкова тичане, раздаване, голове и победи, идва ред на обичайното проклятие. Над Марио Манджукич надвисва сянката на поредния топ нападател. Хърватинът е страхотен футболист, но в отбора му рано или късно идва по-голямо име.

Това добре го знаят в Мюнхен, където Манджукич бе с голяма заслуга за знаменития требъл при Юп Хайнкес през 2013-а, откривайки резултата във финала за Шампионската лига срещу Борусия Д (2:1). Година по-късно със започналата гуардилизация ролята му взе да избледнява. Главоломната скорост отстъпи на дългото разиграване на топката.

Манджукич е непримирим биткаджия, който атакува с меч, докато Пеп залага на елегантността и красотата и предпочита шпагата. Любовта бе невъзможна и през 2014 г. стана ясно, че за него няма място в атаката на Байерн, след като шефовете даваха мило и драго да доведат Роберт Левандовски. А Марио дори не скри какво мисли за Гуардиола – „С него няма да изпия и едно кафе. Ако усетя отрицателна енергия у някого, аз го избягвам“.

През лятото на 2014-а Манджукич осъществи трансфер в Атлетико М срещу 22 млн. евро. Подписа 5-годишен договор като заместник на преминалия в Челси Диего Коста, присъединявайки се към армията на Диего Симеоне. Биткаджийският му стил бе в пълно съответствие с чолизма, но нещо се обърка.

Манджукич започна добре, но контузиите го спряха и в края на сезона в сметката му имаше само 12 гола. Между другото през същия сезон в Мадрид се прехласнаха по френски талант, който скоро щеше да излезе на авансцената. Антоан Грийзман „изяде“ мястото на Марио, а идването на колумбиеца Джаксон Мартинес и Лусиано Вието доближиха хърватина до Торино за сезон 2015/16 г. 

В Ювентус историята за пореден път се повтори. Манджо спечели сърцата на бяло-черните тифози, а Алегри не спираше да го хвали. Но от новия сезон няма да е титуляр в атаката, защото идва Игуаин. И се получава същата патова ситуация както с Левандовски. 

Между другото агентът му Иван Цветкович побърза да разпръсне надвисналите облаци над клиента си. „Мястото на Марио не е поставено под въпрос. Идването на Игуаин не създава проблеми, напротив – ще го стимулира да стане още по-добър“, бодро обяви мениджърът. От друга страна, Уест Хем, след като получи отказ от Карлос Бака (Милан), почука на вратата на Ювентус за информация около Марио. Макар че първият нападател, който ще си тръгне от бианконерите, не е Манджукич. Перспективите пред Симоне Дзадза са още по-мрачни, интерес към италианския национал не липсва (Рома и Милан) и той скоро може да си стегне багажа.

А историята на Манджукич можеше да се развие различно, подобно на началото. Тогава през 2010 г. във Волфсбург хърватинът изкара 6 месеца в сянката на Един Джеко, преди да полети след напускането му. От вторник Супер Марио започва подготовка във Виново заедно с Щефан Лихтщайнер и Дани Алвес. В опит да прогони проклятието, което го преследва.

Филипо КОНТИЧЕЛО, „Гадзета дело спорт“