Представяме ви втората част от интервюто с председателя на българския фен клуб на Ювентус в България – Благой Симеонов. В първата част той говори основно за кампа, който италианският колос организира у нас. Събитието ще се проведе от 5 до 9 септември в Царско село, записването е до 31 август, а повече информация за него можете да откриете тук.

Този път разговаряме с Благой Симеонов за първия отбор на "бианконерите" и за шумната лятна селекция. Той ни разказа повече и за българския фен клуб на Юве, като записванията за него текат в момента и крайният срок е 23 септември. Ето какво каза той:
 

Здравейте, г-н Симеонов. Как ще помогне кампа на Ювентус на българския футбол?
- Тези кампове могат да ни дадат новите Бербатов, Стилиян Петров, Мартин Петров. Цял свят все още говори за тях, знаем какво е отношението на феновете на Астън Вила и Селтик. Знаем какво е мнението на цяла Европа за Бербатов. Те се развиха изключително рано, имаха шанса да излязат млади в чужбина. Със сигурност основата им е дадена в нашите школи, които, за съжаление, в последните години не функционират правилно по една или друга причина. Тези кампове са изключително полезни за футбола ни и за това ги организираме.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fjuvecampbulgaria%2Fposts%2F199844173765339%3A0&width=500" width="500" height="537" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true"></iframe>

Можете ли да ни разкажете повече за българския фен клуб на Ювентус?
- Регистриран е през 2009 година и от 2011 г. официално в Италия. Оттогава отбелязваме напрекъснат напредък като бройка и качеството на феновете в него. Моето разбиране е членовете да се отнасяме като семейство. Заформиха се много силни приятелства. Опитваме се да участваме в различни инициативи като кампа и благотворителни. В управителния съвет сме на чуждестранните фен клубове в България и една от основните ни цели са даренията. В началото на октомври ще има поредно издание на турнира на чуждите фен клубове у нас, който отново ще е с благотворителна цел.

Какви предимства получават членовете на българския фен клуб на Юве?
- Това, което предлагаме на нашите членове, е първи да заявят билети за мачовете, подаръци от клуба, отстъпки в официалните магазини на Ювентус, посещения в музея, групова вечеря с играчи на Ювентус, обиколки на стадиона. Също така ние се опитваме да обединяваме хората чрез редовно гледане на мачове на Юве. Събираме се заедно да гледаме, интересът расте. Имаме големи фенски маси още в Пловдив, Бургас, Варна, Русе. Основното ни мото е да се събираме, да посещаваме мачове. Ежегодно има национални събирания, като гледаме всеки път да сме в различен град. По този начин промотираме идеята за Ювентус.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fjuvecampbulgaria%2Fposts%2F201668346916255%3A0&width=500" width="500" height="408" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true"></iframe>

В момента тече записването за нови членове, като крайният срок е 23 септември, а годишната такса с 50 лв. Колко нови членове очаквате?
- Да, по-голямата част от таксата, 80-90%, отива за Juventus Club Doc, организацията, която обединява всички фен клубове по света. Очаквам отново голям интерес от привържениците. Всяка година растем с около 50-60 членове. И предвид тазгодишните трансфери на клуба, очаквам интересът да става по-голям. Миналата година бяхме 181 души, тази година ще сме над 200. Интересен факт е, че в световен и европейски план българският фен клубът на Юве е на седмо място като големина за миналия сезон. На първите места са фен клубове в Швейцария, Германия и Белгия, където има огромна италианска маса.

Казахте трансфери. Може ли Ювентус да атакува бленувата си цел – Шампионска лига?
- За съжаление през последните години пазарът на играчи в световен мащаб придоби нереални измерения. Досега наблюдавахме останалите европейски клубове да харчат огромни суми за нови играчи. Сега и ние се включихме там, но това е в резултат на работата в клуба през последните години. На терена спечелихме всичко в Италия и целта е очевидна – Шампионска лига. Миналата година за съжаление загубихме финала от Барселона (1:3), после напуснаха основни играчи и за това сега се привличат опитни. Дани Алвеш, Гонсало Игуаин, Миралем Пянич... Реално взехме най-добрите футболисти на преките ни конкуренти.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fjuvecampbulgaria%2Fposts%2F200148003734956&width=500" width="500" height="778" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true"></iframe>

Опасявате ли се, че това може да доведе до негативен ефект към Ювентус, както е към Байерн?
- Както сме най-обичен клуб в Италия, така сме и най-мразен. Не смятам, че с няколко трансфера това ще се промени. Да, може да се засили временната омраза. Ювентус е свикнал на нападки от страна на противници и конкуренти. Не мисля, че това трябва да ни притеснява, защото отборът и ръководството има една голяма цел – Шампионска лига. И колкото смело да звучи, смятам, че ще сме първият отбор, който ще направи дубъл в Шампионска лига. Това е мое предположение и тази година можем да направим първата крачка и през следващите години да се превърнем в хегемон.

Пол Погба! Изгуби ли Ювентус от неговото напускане?
- Загубата му е осезаема, но в Ювентус клубът винаги е на първо място и няма незаменими играчи. Продадохме Зидан преди 15 г., но взехме Буфон, Недвед, Тюрам, които се превърнаха в легенди. Погба ще липсва, но не е незаменим. Дали цената му е висока, в Манчестър Юнайтед знаят това. Погба ще израсне още през следващите години и за мен е бъдещ носител на Златна топка.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FJuventusBulgaria%2Fposts%2F1058441260904080&width=500" width="500" height="486" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true"></iframe>

Накрая можете ли да ни разкажете най-големите мачове, които е посещавал българският фен клуб на Ювентус?
- През последните години сме ходили на доста срещи. Всяка една победа е незабравима. Всеки един мач го преживяваме изключително силно. За мен в личен план е победата с 2:0 над Интер през 2012 г., когато видяхме на живо гол на Дел Пиеро. Първият мач, на който присъствах, беше Ювентус – Бреша през 2011. През месец май бяхме на финала за Купата на Италия с Милан, двубоите от Шампионска лига също са незабравими. Срещите са много и заедно изпитахме и ще изпитваме доста емоции. И освен посещенията на мача, се стараем да правим и кратки туристически пътувания. Веднъж дойдеш ли на мач с фен клуба, желанието за нови срещи става все по-силно.

И наистина накрая – познавате ли известни българи, които са фенове на Ювентус?
- Да. През този сезон имаме планове да направим няколко известни българи почетни членове на клуба. Искам част от тях да запазя в тайна, но сме се свързали с няколко от тях да гледат мачове с нас и да им подарим плакети. Ако имат желание ще поканим някого от тях и на кампа.