Фиорентина победи с 2:1 шампиона Ювентус в голямото дерби от 20-ия кръг на Серия "А".

През първото полувреме "старата госпожа" не беше на себе си, не създаде нито едно опасно положение пред противниковата врата и за капак най-силното й оръжие – защитата, игра колебливо. За сметка на това пред Джанлуиджи Буфон вреше и кипеше. На няколко пъти на легендата му се наложи да се намесва решително, а в един от случаите и гредата му се оказа пръв помощник.

В 37-ата минута обаче и той капитулира след диагонален изстрел на Никола Калинич. При гола останаха сериозни съмнения за фаул в атака на Федерико Бернардески. В самия край на полувремето играчите на Юве тотално се отчаяха, поискаха несъществуваща дузпа и претенциите им не бяха уважени.

След почивката събитията на терена не се промениха и в 55-ата минута "виола" удвои преднината си с гол на Милан Бадел. За попадението помогна и младият Федерико Киеза, който в последния момент успя да заблуди Буфон. 180 секунди по-късно Юве обаче вкара от нищото чрез Гонсало Игуаин и се върна в мача. В 80-ата минута "бианконерите" хвърлиха всичко в атака със смяната Марио Манджукич за сметка на Андреа Бардзали, но и това не помогна и Фиорентина надделя с 2:1.

Със спечелените три точки възпитаниците на Пуоло Соуса събраха 30 т. и се изкачиха на 8-мо място, докато Юве остава лидер с 45 т., с една повече от Рома и с мач по-малко.


Давиде Астори и Бернардески, които имаха леки проблеми през седмицата, започнаха титуляри за домакините, а атаката поведе хърватският стрелец Калинич. За пръв път от много време шампионите стартираха със "стената" BBC – Леонардо Бонучи, Андреа Бардзали и Джорджо Киелини, а капитанът Буфон записа дебютен мач за 2017 г.

Първото по-опасно положение се откри 120 секунди след началото на мача, когато Калинич се измъкна при центриране, но остана под топката. Юве отговори с опасна атака малко след това, но Гонсало Игуаин беше на милиметри зад последния защитник.

След 8 минути игра дойде първият точен удар на "Артемио Франки". Матиас Весино направи великолепен самостоятелен рейд през центъра, стигна до пеналта и стреля, но Буфон внимаваше и изби. Секунди след това халфът отново се озова на чиста позиция, отправи истински снаряд и този път дясната греда спаси Юве.

Фиорентина продължи с убийствения си натиск и в следващата атака Федерико Киеза шутира мощно, но отново Буфон беше на мястото си. След почти четвърт час игра Весина отново беше под светлината на прожекторите, но този път мерникът му изневери. В 22-ата минута шампионите отправиха първия си точен шут в сблъсъка, дело на Алекс Сандро от воле, но право в ръцете на Чиприан Татарушану.

Така се стигна до 37-ата минута, когато "виола" заслужено поведе. Тогава Бернардески игра опасно, фаул не беше отсъден, той изведе Калинич на стрелкова позиция и нападателят с шут по диагонала не остави шансове на Буфон за 1:0! Минута преди края на полувремето Юве поиска дузпа след удар на Игуаин, но претенциите останаха неуважени.

Пет минути след подновяването на играта Калинич можеше да удвои преднината на Фиорентина след грешка при изнасянето на топката на торинци, но в решаващия момент Буфон го блокира. В 54-ата минута "виола" все пак стигна до втори гол. Бадел центрира остро, Киеза заблуди Буфон, след което кълбото влетя в мрежата за 2:0!

Юве обаче не се предаде и 180 минути по-късно Стефано Стураро се пребори с няколко противници и Игуаин отблизо нямаше как да сбърка, за да върне отбора си в мача! После домакините се затвориха умело, а в 80-ата минута Макс Алегри хвърли всичко в атака със смяната Бардзали за Марио Манджукич. Последва фаул за Юве, при който се получи страхотно разбъркване, при което Фиорентина оцеля като по чудо.

До края не падна нов гол, Дибала направи фрапантен пропуск и Фиорентина се поздрави със заслужен успех.

Фиорентина – Ювентус 2:1

Голмайстори: 1:0 Калинич (37), 2:0 Бадей (54), 2:1 Игуаин (58)

Фиорентина: Татарушану, Астори, Родригес, Санчес, Оливера, Бадей, Весино, Киеза (81-Тейо), Бернардески (76-Кристофоро), Валеро (84-Иличич), Калинич
Треньор: Пауло Соуса

Ювентус: Буфон, Бардзали (80-Манджукич), Бонучи, Киелини, Алекс Сандро, Куадрадо, Стураро (61-Пяца), Маркизио (77-Ринкон), Кедира, Дибала, Игуаин
Треньор: Макс Алегри

Торино, ст.: "Артемио Франки"
Съдия: Л. Банти
Жълти картони: Весино, Киеза, Калинич (Фиорентина); Стураро, Киелини, Сандро, Бонучи (Ювентус)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/8xq5EveEYbI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>