С голяма част от резервите си шампионът Ювентус победи с 2:0 Емполи в Торино в среща от 26-ия кръг на Серия "А". "Бианконерите" изиграха мача на ходом, с което запазиха сили за домакинството на Наполи във вторник в първи двубой от 1/2-финалите за Купата на Италия.

През първото полувреме хегемонът на Апенините имаше тотално превъзходство, но Марио Манджукич на няколко пъти не успя да открие резултата от чисти позиции. От своя страна гостите създадоха едно напечено положение пред Нето и изненадващо двата отбора се оттеглиха на почивката при резултат 0:0.

Малко след подновяването на играта Манджукич най-накрая успя да се разпише при ситуация, която беше далеч по-трудна от положенията през първата част. В 65-ата минута Алекс Сандро предреши крайния изход на сблъсъка с второ попадение за шампионите.

С успеха Юве 66 точки и има 10 т. аванс пред преследвача си Рома, който утре има много тежко гостуване на Интер. Емполи пък остава на 17-та позиция с 22 т.


Треньорът на торинци Макс Алегри направи пет промени в състава си от победата с 2:0 над Порто в Шампионска лига. Легендата Джанлуиджи Буфон, Джорджо Киелини, Андреа Бардзали, Стефан Лихтщайнер и Сами Кедира получиха почивка, а амнистираният Леонардо Бонучи започна титуляр. От 1-ата минута стартираха още Нето, Дани Алвеш, Даниеле Ругани и Стефано Стураро.

Първата сериозна опасност се откри още в 5-ата минута, когато Манджукич и Игуаин взаимодействаха чудесно помежду си, но Ел Пипита не успя да нанесе хубав изстрел и Скорупски спаси. После Юве продължи да налага висока преса и в 10-ата минута като по чудно не стигна до гол.

След продължителна атака Куадрадо пусна прострелно подаване към далечната греда, получи се рикошет в тялото на Да Коста, заради което милиметри разделиха Манджукич от гола. След почти четвърт час игра удар от движение на Маркизио профуча встрани от вратата на гостите.

В средата на полувремето тосканци показаха зъби. Ел Кадури напредна и се озова на чиста позиция, но ударът му мина покрай дясната греда на Нето. В следващите минути Юве игра много лежерно, очевидно беше подценил мача, но в 28-ата Манджукич изпусна с глава да открие резултата. Той получи подаване от Куадрадо на далечната греда, но мерникът му изневери.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FPrincipino.Claudio.Marchisio.Officialpage%2Fvideos%2F1604346062913080%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="315" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>

След половин час игра хърватският национал пропиля нова възможност. Той беше изведен сам срещу вратаря, тръгна да го залъгва на точката за дузпата, но в този момент двама защитници на Емполи се върнаха и успяха да го спрат. 6 минути по-късно Игуаин центрира към Манджукич, но той отново не успя да насочи топката в очертанията на Скорупски.

После изстрел на Стураро също не намери целта. До края на полувремето гостите изненадващо успяха да удържат нулево равенство. Малко след началото на втората част Игуаин беше намерен на чиста позиция, но шутът му беше много слаб и стражът улови. Емполи отговори след далечен удар на Пучирели, който Нето спаси без особени проблеми.

Така се стигна до 53-ата минута, когато крепостта на тосканците рухна и Юве най-накрая поведе. Куадрадо центрира отдясно и Манджукич засече мощно с глава. Скорупски успя да докосне топката с върха на пръстите си, тя се отби в напречната греда, след което тупна малко зад голлинията за 1:0!

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FPrincipino.Claudio.Marchisio.Officialpage%2Fvideos%2F1604355486245471%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="315" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>

В 65-ата минута шампионите сложиха точка на спора. Дани Алвеш намери Алекс Сандро, който с прекрасно отиграване се справи с  Маури и с изстрел по земя в далечния ъгъл удвои преднината на Юве! Четвърт час преди края току-що появилият се на терена Пауло Дибала се разписа, но голът беше правилно отменен заради засада на Игуаин. До края резултатът остана непроменен и Юве записа успех с 2:0.

Ювентус – Емполи 2:0

Голмайстори: 1:0 Манджукич (1:0), 2:0 Сандро (65)

Ювентус: Нето, Сандро, Ругани, Бонучи, Алвеш, Пянич, Маркизио (79-Ринкон), Стураро (74-Дибала), Куадрадо (85-Пяца), Манджукич, Игуаин
Треньор: М. Алегри

Емполи: Скорупски, Лаурини (70-Весели), Белуши, Коста, Паскуал, Крунич, Дюусе, Маури, Ел Кадури, Пучирели, Марилунго (70-Тиам)
Треньор: Д. Мартускиело

Торино, "Ювентус Стейдиъм"
Съдия: М. Мариани
Жълти картони: Белуши (Емполи)