Италианският шампион Ювентус постигна най-драматичната си победа от началото на сезона, след като в голямото дерби от 28-ия кръг на Серия "А" надделя с 2:1 над Милан. Безспорният играч на сблъсъка в Торино беше Джанлуджи Донарума, който буквално отчая звездите на "старата госпожа" с феноменалните си намеси, но в 95-ата минута капитулира, когато Пауло Дибала донесе успеха за торинци от дузпа.

През първото полувреме "бианконерите" имаха тотално превъзходство и единствено намесите на Донарума спасиха гостите. Подсичане срещу Дибала в наказателното поле пък беше подминато с лека ръка от съдийската бригада. В 30-ата минута Юве все пак поведе, а голмайсторът беше повече от изненадващ – Меди Бенатия, който смени в състава контузения Джорджо Киелини.

Мароканецът вкара първия си гол с "черно-белия" екип след прекрасна многоходова атака и асистенция на Дани Алвеш. В самия край на полувремето обаче Милан изравни от нищото чрез Карлос Бака, но при попадението останаха съмнения за засада. След почивката шампионите продължиха да бъдат пълни господари на терена, но Донарума продължи с фамозните намеси, а когато беше преодоляван, гредата и късметът помагаха на Милан. Така се стигна до решителната 95-ата минута, когато Дибала донесе напълно заслужената победа за Юве.

С успеха "черно-белите" събраха 70 точки и докосват историческа шеста поредна победа, докато Милан се отдалечи от зона Лига Европа и е на 7-ма позиция с 50 т.


Треньорът на Юве Макс Алегри не изневери на 4-2-3-1. Мястото на наказания Хуан Куадрадо зае Дани Алвеш, докато Андреа Бардзали стартира като десен бранител. В сърцето на защитата до Леонардо Бонуничи започна Меди Бенатия, а Квадво Асамоа беше предпочетен пред Алекс Сандро. Марко Пяца пък смени Марио Манджукич, който отпадна от титулярите в последния момент заради стомашен проблем.

От другата страна Винченцо Монтела заложи на 4-3-3, като Кристиан Сапата и Габриел Палета бяха централни защитници. Алесио Романьоли беше преместен отляво заради отсъствието на Игнасио Абате. В предни позиции действаха Лукас Окампос и Жерар Деулофеу, в центъра на атаката стартира Карлос Бака.

Дербито започна шеметно за Юве и още в 4-ата минута Алвеш центрира в наказателното поле, топката стигна до Пяца, който овладя и стреля по земя, но Донарума с отличен рефлекс изби. После домакините продължиха да доминират, атакуваха настървено и малко по-късно младият хърватин отново се размина с гола.

Дибала нахлу в наказателното поле, беше подсечен, след което кълбото стигна до Пяца и той стреля в далечния ъгъл, но на сантиметри покрай целта. Секунди след това и Дибала отправи страховит удар, с който Донарума отново се справи. Милан се опита да отговори с дълбока преса, но играчите на Макс Алегри разиграваха чудесно и не де поддадоха на натиска.

В следващите минути "росонерите" успяха да озаптят домакинския натиск, но това се оказа затишие пред буря. В средата на полувремето Донарума спаси два поредни изстрела на Игуаин и Дибала, с което отново запази нулевото равенство. След половин час игра младият вратар на Милан най-накрая капитулира.

Дибала и Игуаин за кой ли път демонстрираха отлично разбирателство, след което Алвеш с прекрасен прехвърлящ пас изведе на ръба на засадата Бенатия, който изненадващо се оказа на върха на атаката. Мароканецът овладя и с безпощаден удар отблизо разстреля Донарума за 1:0 и даде началото на 31-та поредна домакинска победа за Юве в Серия "А".

След гола шампионите продължиха да мачкат големия си съперник и по-късно опасен шут на Кедира премина близо покрай целта. Противно на логиката в 43-ата минута Милан изравни. Деулофеу изведе Бака, който с шут по земята преодоля най-добрия вратар на планетата Буфон, но при попадението останаха съмнения за засада на колумбийския стрелец.

Втората част започна с вихреи атаки на Юве и в 50-ата минута Донарума за пореден се оказа последна преграда пред гола, след като спаси изстрел на Пянич от фаул. Натискът на италианския хегемон ставаше все по-силен и след чудесен пробив на Пяца, топката стигна до Кедира, който засече от непосредствена близост, но отново вратарят на Милан спаси.

След час игра Де Шилио допусна фрапантна грешка, след като изпусна кълбото и това позволи на Пяца да се озове сам срещу Донарума по диагонала, но шутът му в далечния ъгъл излезе в аут. Секунди по-късно късметът за сетен път покри Милан. Пянич засече, Донарума изби, след което горната греда се оказа пръв помощник на 18-годишния талант. В 68-ата минута удар на Окампос не попадна в целта.

4 минути по-късно Донарума отново отчая звездите на Юве. Дибала пусна феноменален пас към Кедира, който стреля, вратарят изби, а при добавката се справи и със страничната ножица на Игуаин. Малко по-късно невиждана грешка в защитата на торинци позволи на Деулофеу да излезе сам срещу Буфон, но легендата с прекрасна намеса успя да затвори испанеца.

В заключителните минути Алегри пусна на терена 16-годишния Мойс Кийн. В продължението Соса беше изгонен от игра за втори жълт картон, а секунди по-късно страхотен ножичен удар на Игуаин мина на милиметри. После Донарума отново спаси шут на Ел Пипита. Атаката обаче не беше свършила и домакините спечелиха дузпа за игра с ръка в наказателното поле на Де Шилио. Зад топката застана Дибала, който с безпощадно изпълнение донесе заслужения успех за Юве.

Ювентус – Милан 2:1

Голмайстори: 1:0 Бенатия (30), 1:1 Бака (43), 2:1 Дибала (90+5-д)

Ювентус: Буфон, Асамоа, Бонучи, Бенатия (78-Ругани), Бардзали (46-Лихтщайнер), Кедира, Пянич, Алвеш, Пяца (89-Кийн), Дибала, Игуаин
Треньор: Макс Алегри

Милан: Донарума, Де Шилио, Сапата, Палета, Романьоли, Бертолачи, Соса, Пашалич (70-Поли), Окампос (90-Ванджиони), Деулофеу, Бака (54-Куцка)
Треньор: Винченцо Монтела

Торино, "Ювентус Стейдиъм"
Съдия: Давиде Маса
Жълти картони: Бенатия, Кедира (Ювентус); Пашалич, Деулофеу, Окампос, Романьоли, Соса (Милан)
Червен картон: Соса 90’ (Милан)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/zyk-iOcvtgE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>