Капитанът на Италия Джанлуиджи Буфон ще изиграе своя мач номер 1000 като професионален футболист, като това ще стане довечера в световната квалификация с Албания.

Буфон направи своя професионален дебют на 17-годишна възраст през 1995-а година с екипа на Парма, а през 2001-а година преминава в Ювентус. За националния отбор на Италия Джиджи Буфон играе повече от 19 години, а дебютът му е на 19-годишна възраст или на 29-и октомври 1997-а година.

"Това е огромно удоволствие за мене, заяви Буфон, след което побърза да се пошегува: Мога още тук да кажа, че ще опитам да направя още 1000 мача", заяви Буфон.

Иначе очакванията са той да прекрати кариерата си след края на Световното първенство в Русия през 2018-а година. Ако Италия се класира и Буфон е в състава, той ще се превърне в единствения футболист, който има участия на 6 световни първенства.

"Аз просто гледам сега за следващите мачове, все още не мисля за Русия. Не мисля и за отказването си от футбола. В живота има обективни фактори: Важно е да се побеждава, но когато искаш много силно да победиш, е напълно възможно да прегориш в това желание. Така че трябва да се подхожда умно, каза още Буфон.

Ветеранът има 168 мача за националния отбор на страната, като се превърна и в рекордьор в Европа по брой срещи за националния отбор, изпреварвайки Икер Касияс (Испания) и Виталийс Астафиевс (Латвия). В световен мащаб той е на 5-а позиция, изоставайки с 16 срещи от Ахмед Хасан (Египет).

В група G Италия води битка за директно класиране с Испания, която пък приема Израел в днес.

Попитан дали иска за втори път да стане световен шампион преди да се откаже, вратарят-ветеран заяви: Може бе, а след това добави с усмивка: "Ще направя като Зидан, ще намеря някой на терена, на когото да ударя една глава на финала".