Аталанта и Ювентус завършиха наравно 2:2 в зрелищен мач от 34-ия кръг на Серия "А", игран в Бергамо. Срещата на "Атлети Адзури д'Италия" беше изпълнена с напечени моменти и обрати и в крайна сметка приятната изненада от началото на сезона стигна до точка с гол в заключителните минути.

Аталанта поведе в 45-ата минута чрез Андреа Конти, а малко след почивката Леонардо Спинацола си заби автогол. Малко по-късно главният съдия Марко Гуида отсъди дузпа за шампионите, но секунди след това промени мнението си и реши, че е имало засада, която обаче беше след играта с ръка на Матия Калдара в наказателното поле.

В 83-ата минута Юве все пак поведе чрез Дани Алвеш и вече се виждаше победител, но в 88-ата Ремо Фрюлер донесе равенството за Аталанта. След него "бианконерите" увеличиха аванса си пред Рома на върха на 9 точки, но "вълците" са с мач по-малко – в неделя им предстои градско дерби с Лацио.

Аталанта пък продължава с превъзходното си представяне, прекъсна серията от 14 поредни загуби от торинци и се изравни по точки с 4-ия – римските "орли" (по 64).


Аталанта създаде опасно положение още в 4-ата минута, когато Гомес центрира от левия фланг, Киелини и Буфон се разминаха с топката, но Хатебоер не успя да я засече от движение и пропиля добрата възможност за гол. В тези минути домакините играха изключително надъхано под бурната подкрепа на тифозите си, които бяха изпълнили до краен предел "Атлети Адзури д'Италия".

Опитната отбрана на Юве обаче не се огъна, а Куадрадо и Дибала бяха най-активни в предни позиции. Постепенно гостите започнаха повече да задържат кълбото и да взимат превес в срещата, докато бергамци разчитаха на бързи контри по двата фланга. Те не застрашаваха сериозно "бианконерите", които до средата на първото полувреме не създадоха опасно положение.

Първият удар за Юве отправи Игуаин в 26-ата минута, който беше уловен без проблеми от Бериша. След половин час игра Буфон демонстрира защо е най-добрият вратар на планетата. Тогава Киелини падна на тревата, Аталанта продължи да играе и Фрюлер през неговата зона излезе сам срещу легендата, но той с прекрасна намеса изби. Гостите протестираха за неотсъден фаул липсва на феърплей и този момент посъживи мача.

След него двата отбора вдигнаха оборотите и Игуаин отправи нов изстрел, след който се получи рикошет и спечели корнер. Защитата на Аталанта обаче се справи с това положение. В 37-ата минута торинци пропуснаха невероятен шанс да поведат. Киелини центрира на далечната греда, където Куадрадо се измъкна от Спинацола и с удар от воле с удобния десен крак не уцели вратата.

В края на полувремето Аталанта създаде добра атака, при която Гомес получи пас успоредно на голлинията, но не успя да нанесе хубав изстрел. Така се стигна до 45-ата минута, когато домакините откриха. При първата възможност шутът на Курчич беше блокиран, но топката стигна до Гомес. Той с магическо подаване намери Конти, който надскочи Манджукич и отблизо преодоля Буфон за 1:0!

Пет минути след подновяването на играта Юве изравни. Пянич центрира на далечната греда от фаул, където Спинацола с глава си заби автогол за 1:1! Попадението моментално накара гостите да натиснат и Бериша спаси много силни удари на Дибала и Игуаин, с което запази равенството. Аталанта отговори с мощен удар на Гомес точно под гредата, но Буфон изби.

В 56-ата минута дойде най-спортният момент в мача. След центриране Калдара игра с ръка във вратарското поле, след което топката стигна до Манджукич. Главният съдия Марко Гуади първоначално отсъди дузпа, но после промени решението си и вдигна засада, макар че наказателният удар беше преди засадата.

10 минути по-късно Игуаин намери Кедира на границата на пеналта и германският национал отправи много хубав изстрел без подготовка, който Бериша спаси. 120 секунди по-късно световният шампион от 2014 г. можеше да вкара и с глава, но отново вратарят на домакините се оказа последна преграда пред гола.

Шампионите продължиха да създават опасност след опасност и Бериша за пореден път се намеси, този път след шут на Игуаин, а при добавката аржентинският стрелец едва беше спрян от защитата на Аталанта. 10 минути преди края Пянич отправи страховит удар от фаул от около 30 м, който профуча на сантиметри от целта.

Така се стигна до 83-ата минута, когато логичното се случи и Юве направи пълен обрат! Пянич центрира на далечната греда и Алвеш с летящ плонж с глава се разписа за 2:1! Малко по-късно Гомес можеше да донесе точката за Аталанта, след като се отскубна сам срещу Буфон, но вратарят с поредна чудесна намеса спаси.

В 88-ата минута обаче домакините стигнаха до точката. Лихтщайнер и Пянич си попречиха, което позволи на Фрюлер отблизо да оформи крайното 2:2.

Аталанта – Ювентус 2:2

Голмайстори: 1:0 Конти (45), 1:1 Спинацола (50-авт), 1:2 Алвеш (83), 2:2 Фрюлер (88)

Аталанта: Бериша, Толой, Калдара, Масиело, Конти, Фрюлер, Кристанте, Спинацола, Хатебоер, Гомес, Куртич (66-Кесие)
Треньор: Джан Пиеро Гасперини

Ювентус: Буфон, Дани Алвеш (87-Бардзали), Бонучи, Киелини, Алекс Сандро, Кедира, Пянич, Куадрадо (79-Лихтщайнер), Дибала (88-Лемина), Манджукич, Игуаин
Треньор: Макс Алегри

Бергамо, ст.: "Атлети Адзури д'Италия"
Съдия: Марко Гуида
Жълти картони: Фрюлер, Кристанте, Гомес (Аталанта); Куадрадо, Алвеш (Ювентус)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/c3S8ipNuqm8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>