Хегемонът в Серия "А" Ювентус не победи в трети пореден мач и пропусна нова възможност да спечели шеста поредна титла. Този път "бианконерите" загубиха с 1:3 гостуването си на Рома в голямото дерби от 36-ия кръг на първенството, макар че се нуждаеха само от точка, за да подпечатат скудетото си.

Треньорът на торинци Макс Алегри заложи на пет резерви заради финала за Купата на Италия срещу Лацио в сряда и това му изигра лоша шега. От своя страна "вълците" се възползваха от шансовете си и направиха пълен обрат на "Олимпико", с което съкратиха изоставането си от Юве на 4 точки два кръга преди края на първенството. В следващия си мач от калчото "старата госпожа" приема Кротоне, който се намира в чудесна форма и е само на 2 т. от спасителната зона, докато столичани имат визита на Киево.

Юве поведе в 21-ата минута чрез Марио Лемина, който се разписа след асистенция на Гонсало Игуаин. Домакините изравниха само четири минути по-късно чрез Даниеле Де Роси, а след почивката Рома се развихри= и направиха пълен обрат с хубави голове на Стефан Ел Шааруи (56) и Раджа Наинголан (65).


В отсъствието на голмайстора Един Джеко, атаката на римляните поведе Диего Пероти. Зад него започна Раджа Наинголан, като двамата издържаха фитнес теста непосредствено преди дербито. Треньорът на Юве Макс Алегри се спря на схема 4-3-3 и изненадващо Пауло Дибала седна на пейката. Меди Бенатия и Миралем Пянич пък стартираха мача срещу бившия си отбор, в халфовата линия на шампионите действаха още Марио Лемина и Стефано Стураро.

Сблъсъкът на "Олимпико" започна със свирепи атаки на "вълците" и още във 2-ата минута се получи разбъркване пред Джанлуиджи Буфон след изпълнение на корнер, но с общи усилия защитата пред капитана на Юве се справи. Торинци отговориха малко по-късно. Под бурните освирквания на тифозите на Рома, Миралем Пянич изпълни корнер, отбраната на римляните не се намеси добре, след което топката попадна в Квадво Асамоа. Ганаецът отправи великолепен удар от дистанция и гредата спаси Войсчех Счесни.

В следващите минути торинци разиграваха спокойно топката и след четвърт час игра Гонсало Игуаин пробва изненадващ диагонален изстрел, който не попадна в целта. В средата на полувремето Юве предвкусваше титлата след гол на Лемина, който се разписа при чудесна атака. Стураро с дълъг пас намери Игуаин на границата на вратарското поле, аржентинският стрелец с едно докосване продължи към Лемина, за когото не беше проблем да открие резултата – 1:0. Секунди по-късно и Игуаин можеше да запише името си сред голмайсторите, но Счесни спаси бомбения му шут.

Рома не се стъписа от развоя на дербито и в 25-ата минута Даниеле Де Роси възстанови равенството. След центриране от корнер, Костас Манолас се извиси над всички и засече с глава, но Буфон изби. Топката попадна в Де Роси, който стреля от 2 м пред голлинията, но отново най-добрият вратар на планетата изби. Тя обаче се върна в капитана на римляните и този път той успя да преодолее Буфон за 1:1! 10 минути след гола Игуаин отправи нов силен удар, който Счесни отрази без особени затруднения.

До края на полувремето Мохамед Салах се измъкна от Бенатия, но от чиста позиция прати кълбото с глава право в ръцете на Буфон. Секунди след това Стефан Ел Шаарау пробва бдителността на вратаря на Юве, но без успех. След почивката нервите във Вечния град взеха връх и главният съдия Лука Банти започна с жълтите картони. Постепенно страстите се укротиха и в 56-ата минута Ел Шаарауи вкара превъзходен гол и направи пълен обрат.

Фараона получи пас по диагонала, отправи страхотен изстрел по земя в далечния ъгъл, получи се рикошет в крака на Стефан Лихтщайнер, което излъга Буфон и топката влетя в мрежата му за 2:1 за Рома! Въпреки този развой на събитията, тифозите на Юве пяха с пълно гърло и тотално заглушиха феновете на римляните, които бяха в пъти повече.

В 65-ата минута обаче домакините вкараха нов гол. Наинголан направи страхотно двойно подаване със Салах и с безпощаден удар матира Буфон за 3:1! Макс Алегри веднага взе мерки и пусна на терена Пауло Дибала. Това раздвижи играта в предни позиции на "бианконерите" и по-късно аржентинският национал изскочи от втора позиция, но не успя да нанесе хубав изстрел с глава.

До края не падна нов гол и Рома спечели с 3:1, а няколко минути на терена записа легендата Франческо Тоти.

Рома – Ювентус 3:1

Голмайстори: 0:1 Лемина (21), 1:1 Де Роси (25), 2:1 Ел Шаарауи (56), 3:1 Наинголан (65)

Рома: Счесни, Емерсон, Фацио, Манолас, Рюдигер, Паредес, Де Роси, Ел Шааруи, Наинголан (78-Жезус), Салах (93-Тоти), Пероти (69-Грение)
Треньор: Лучано Спалети

Ювентус: Буфон, Лихтщайнер (64-Алвеш), Бонучи, Бенатия, Асамоа, Лемина, Пянич, Стураро (69-Дибала), Куадрадо (77-Маркизио), Манджукич, Игуаин
Треньор: Макс Алегри

Рим, ст.: "Олимпико"
Съдия: Лука Банти
Жълти картони: Фацио, Де Роси, Паредес (Рома); Бенатия, Игуаин (Ювентус)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/saJYeastQqk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>