Легендата Джанлуиджи Буфон се върна 10 години назад, когато неговият Ювентус беше изхвърлен в Серия "Б" заради скандала Калчополи. Най-добрият вратар на планетата си спомни за кошмарния период след спечелването на историческото шесто поредно Скудето на "бианконерите".


За целта Буфон използва вестник La Stampa, където буквално изля душата си. Представяме ви какво написа той с известни съкращения. "Спечелихме. Отново. За шести пореден път. Рекорд, споделен с Андреа Бардзали, Джорджо Киелини, Леонардо Бонучи, Стефан Лихтщайнер и Клаудио Маркизио. Старите хора от отбора, естествено не на възраст, освен Бардзали, той наистина е стар (б.р. - двамата имат закачка по темата). Много хора предварително ни обявиха за шампиони. Не съм съгласен. Разбира се, бяхме фаворити заради успехите през последните години. Но започнахме от нищото, борихме се, не сме получили нищо даром".

"Всеки отбор играеше на 100% срещу нас. Най-силните винаги са мразени. Оставям тези чувства настрана, завистта от подвига също. Само ние знаем какво ни костваше всичко. Гордея се с тифозите ни, спечелих повече, отколкото някога съм искал и със сигурност повече, отколкото съм опитал. Имам шест последователни титли и общо 10 (б.р. - включително двете отнети). Да, 10, не се срамувам да го кажа. Спечелих всички на терена, виждах умората и мъката по лицата на съотборниците ми. Усмивките също".

"Мисля за Павел Недвед, Алекс Дел Пиеро, Давид Трезеге, Мауро Каморанези, а след това идвам и аз. Всички избрахме да останем заедно в Серия "Б". Да почетем черно-бялата фланелка, клуба, феновете. Изгубихме всичко, за да спечелим неща, които не могат да се измерят с нищо – уважение, обич. Надявам се ерата ни да не е свършила", написа Буфон.

На 3 юни в Кардиф 39-годишният Джиджи ще се опита за първи път в кариерата си да спечели Шампионска лига. След два изгубени финала (2003 г. с дузпи от Милан и 2015 г. 1:3 от Барселона), сега той и Ювентус ще се опитат да детронират големия фаворит Реал Мадрид.