Лацио нанесе първа загуба на шампиона Ювентус през сезона в Серия "А", след като стигна до знаменит обрат с 2:1 насред Торино. В големия герой за "орлите" се превърна звездата им Чиро Иммобиле, който вкара и двата гола в едно от трите дербита от 8-ия кръг на калчото.

През първото полувреме "старата госпожа" владееше инициативата и поведе с гол на Дъглас Коста в 24-ата минута. По-късно Гонсало Игуаин пропусна да накаже страхотна грешка на вратаря Томас Стракоша и нацели гредата. Малко след началото на второто полувреме Чиро Иммобиле (47) изравни от нищото, а минути по-късно отново той направи пълен обрат, след като се разписа от дузпа, направена от Джанлуиджи Буфон.

Така италианският национал поведе в голмайсторската листа с 11 попадения, изпреварвайки Пауло Дибала (10), който се появи на терена в 65-ата минута. Между двата гола на Иммобиле пък Игуаин изпусна сам срещу вратаря. В 93-ата минута и домакините стигнаха до дузпа, след като Патрик с двата крака спъна Федерико Бернардески. Зад топката застана Дибала, но във втори пореден кръг той изпусна (б.р. - и при 2:2 с Аталанта в края) и "черно-белите" паднаха у дома за първи път от август 2015 г.

С успеха Лацио прекъсна серията си без победа над Юве в първенството от четиринадесет години – 19 загуби и 6 равенства. Освен това римляните записаха и първи успех в Торино от 2002 г. В класирането шампионите остават с 19 точки, колкото вече има и Лацио. Със същия актив е и Интер, който утре играе с градския съперник Милан. Лидер е Наполи с 21 точки и по-късно тази вечер гостува на Рома (15 т. и има мач в запас – гостуване на Сампдория).


Треньорът на Юве Макс Алегри изненадващо смени любимата си схема 4-2-3-1 на 4-3-3. Неочаквано на резервната скамейка остана Пауло Дибала, а след контузия се завърна Сами Кедира. От 1-ата минута стартираха още Квадво Асамоа, Родриго Бентанкур и Дъглас Коста. Атаката на римляните поведе голмайсторът им Чиро Иммобиле, подпомаган от Луис Алберто.

Мачът очаквано започна с домакински натиск и пред Гонсало Игуаин се откри добра възможност да обстрелва вратата, но в последния момент защитник на Лацио спря пътя на топката. Малко след това Марио Манджукич с петичка намери Блес Матюиди, който стреля от движение, но в аут. След четвърт час игра Лацио стигна до фаул на опасна позиция, след като Джорджо Киелини спъна Иммобиле. Алберто пробва директен удар, но в стената.


В следващите минути шампионите натискаха, но не можеха да създадат сериозна опасност. В средата на полувремето обаче Юве логично поведе. Асамоа с пас по земя намери Кедира, който стреля от движение, но Томас Стракоша изби. При добавката Коста от непосредствена близост нямаше как да сбърка. При гола останаха съмнения за засада на бразилеца, но главният съдия Паоло Мацолени се допита до видео повторенията, които показаха, че всичкo е било по правилата – 1:0!

В 35-ата минута рекордьорът по титли можеше да удвои преднината си след плътен шут от дистанция на Кедира, но Стракоша с чудесна намеса изби топката, която летеше към десния му ъгъл. 120 секунди по-късно вратарят на Лацио можеше да се превърне в грешник. Той тръгна да изнася, Гонсало Игуаин го блокира, топката се удари в тялото му, след което срещна напречния стълб и стражът улови.

В ответната атака нескопосано отиграване на Стефан Лихтщайнер предизвика хаос в наказателното поле на Юве, при което Иммобиле едва беше спрян да нанесе решаващия удар към Джанлуиджи Буфон. Малко след подновяването на играта Лацио изравни. Алберто с отличен през центъра на защитата изведе Иммобиле, който с безпощаден удар се разписа за 1:1. В следващата атака Юве можеше отново да поведе, след като Игуаин изскочи очи в очи със Стракоша, но вратарят спаси.

В 53-ата минута голмайсторът на римляните се измъкна сам срещу Буфон и принуди легендата да го спъне в наказателното поле. Съдията без да се замисля посочи бялата точка, от която Иммобиле не сбърка, за да направи пълен обрат само шест минути – 2:1 за Лацио! Алегри мигновено взе мерки и смени Коста с Федерико Бернардески. В 65-ата минута на терена се появи и Пауло Дибала, който веднага раздвижи играта на домакините в предни позиции. В 91-ата минутаименно той с прекрасен удар с левия крак уцели гредата. В 93-ата минита пък Буфон спаси, след като Кайседо излезе сам срещу него.

Така се стигна до 93-ата минута, когато Патрик с двата крака спъна Федерико Бернардески в наказателното поле и след видео повторения съдията логично даде дузпа. Зад топката застана Дибала, който обаче пропусна във втори пореден мач и Лацио спечели с 2:1!

Ювентус – Лацио 1:2

Голмайстори: Коста (26), 1:2 Иммобиле (47, 54-д)

Ювентус: Буфон, Лихтщайнер (73-Стураро), Бардзали, Киелини, Асамоа, Бентанкур, Матюиди, Кедира (65-Дибала), Коста (55-Бернардески), Манджукич, Игуаин
Треньор: Макс Алегри

Лацио: Стракоша, Бастош, Де Врай, Раду, Марусич, Пароло, Лейва, Милинкович-Савич, Лулич (84-Патрик), Алберто (72-Нани), Иммобиле (76-Кайседо)
Треньор: Симоне Индзаги

Торино, ст.: "Алианц Арена"
Съдия: Паоло Мацолени
Жълти картони: Буфон, Стураро (Ювентус); Патрик (Лацио)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/UUsX3GF_NH0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>