Шампионът Ювентус нанесе първа загуба на Наполи през сезона, след като се наложи с 1:0 при гостуването си в голямото дерби от 15-ия кръг на Серия "А".

Единственият гол на врящия котел "Сан Паоло" отбеляза Гонсало Игуаин още преди да е изтекъл четвърт час игра, с което за пореден път вгорчи живота на бившия си отбор. "Бианконерите" изиграха един от най-силните си мачове от старта на кампанията, изнесоха тактическа лекция на съперника си и тотално обезвериха мощното нападение на домакините, което се оказа ключът към първия им успех на този стадион от 2015  г. насам.

С него Юве събра 37 точки и вече изостава само на един пункт от Наполи. Интер (36 т.) обаче може да излезе еднолично на върха в калчото, ако в неделя победи Киево на "Джузепе Меаца". В следващия кръг "нерадзурите" гостуват именно на хегемона на Ботуша.


Маурицио Сари не изневери на любимото си 4-3-3, като Марио Руи беше предпочетен пред Кристиан Маджо за ляв защитник. В предни позиции започна атомното трио Хосе Кайехон, Лоренцо Инсиние и Дрис Мертенс. В средата пък действаха Марек Хамшик, Алан и Жоржиньо.

Макс Алегри рискува с включването на оперирания в понеделник Гонсало Игуаин, а схемата беше 4-3-2-1. С нея тактикът от Ливорно целеше да насити средата на терена и да затвори свободните пространства в половината на Юве. Като халфове заедно за първи път играха Сами Кедира, Миралем Пянич и Блес Матюиди. Пред тях Пауло Дибала и Дъглас Коста имаха по-свободни роли.

Срещата започна вихрено и още в 3-ата минута Миралем Пянич сбърка при изнасянето, но Марек Хамшик не успя да засече последвалото подаване към него. Шампионите отговориха в ответната атака, когато Гонсало Игуаин изскочи очи в очи с Пепе Рейна, но вратарят го спря от първи  гол на стадион "Сан Паоло" срещу бившия му отбор в Серия "А".

След почти четвърт час игра Ел Пипита обаче беше безпощаден. Лоренцо Инсиние изгуби в средата на терена, Пауло Дибала бе намерен на центъра, напредна и с отличен пас изведе аржентинския стрелец. Той се измъкна между централните защитници на Наполи и с хубав изстрел не остави шансове на Рейна за 1:0! По този начин Игуаин вкара втори гол срещу южняците от три мача срещу тях в калчото и общо пети във всички турнири от пет срещи.

След това домакините натиснаха и Джанлуиджи Буфон изби далечен удар от движение на  Хамшик. В средата на полувремето хегемонът на Ботуша пропусна отлична възможност да удвои преднината си чрез Меди Бенатия. След центриране от корнер, защитникът беше изпуснат и засече от воле, но над вратата. После гостите продължиха да доминират и шут на Дъглас Коста беше сигурно уловен от Рейна.

В следващите минути Наполи залагаше на дълбока преса, но не можеше да стигне до опасно положение пред Буфон. След половин час игра        Инсиние стреля от дистанция, но най-добрият вратар за 2017 г. изби в корнер. След неговото изпълнение звездата на южняците засече с глава, но отново капитанът на Юве се намеси решаващо. При добавката ударът на непокрития Раул Албиол беше изключително неточен. До края на полувремето далечни изстрели на Инсиние и Дибала не попаднаха в целта.

Втората част започна с натиск на домакините и в 53-ата минута Буфон за сетен път спаси удар на Инсиние. Малко по-късно Хосе Кайехон стреля от дистанция, който профуча покрай дясната греда. В следващите минути Наполи продължи да атакува по всички фронтове, имаше значително предимство при владеенето на топката, но торинци се защитаваха отлично и дебнеха за контри.

В 65-ата минута Мертенс, който вече имаше жълт картон, се опита да си изпроси дузпа, но главният съдия Даниеле Орсато не се хвана на номера. Той обаче пожали белгийския национал от второ официално предупреждение. 180 секунди по-късно Юве пропусна да сложи точка на спора. Блес Матюиди беше оставен непокрит на далечната греда и засече, но Рейна успя да избие с върха на пръстите си.

В 73-ата минута Инсиние беше намерен на добра позиция, потърси далечния ъгъл, но шутът му беше неточен. Малко след това южняците получиха много лоша новина, след като Инсиние получи контузия и трябваше да напусне терена. Този момент се оказа ключов за изхода на дербито и до края Юве спокойно задържа аванса си, за да спечели.

Наполи – Ювентус 0:1

Голмайстор: 0:1 Игуаин (13)

Наполи: Рейна, Хисай, Албиол, Кулибали, Руи (76-Маджо), Алан (67-Зиелински), Жоржиньо, Хамшик, Кайехон, Мертенс, Инсиние (76-Унас)
Треньор: Маурицио Сари

Ювентус: Буфон, Де Шилио (84-Бардзали), Бенатиа, Киелини, Асамоа, Кедира (67-Маркизио), Пянич, Матюиди, Коста (79-Куадрадо), Дибала, Игуаин
Треньор: Макс Алегри

Неапол, "Сан Паоло"
Съдия: Даниеле Орсато
Жълти картони: Мертенс, Руи (Наполи); Киелини (Ювентус)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/3g6MAcHdwEM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>