Новото попълнение на Локомотив (София) Емил Гъргоров говори за предстоящия мач с ЦСКА в "А" група, както и за скандалите, с които си тръгна от "Армията", в интервю за "България Днес".

Подписахте договор с Локомотив (София). За колко време е контрактът?
- До края на сезона. Надявам се жълтата ми карта да пристигне възможно най-бързо, Ако се уреди картотеката, ще мога да играя срещу ЦСКА.

Как се чувствате отново в "Надежда" след 13 години?
- Перфектно. Надявам се да помогна на отбора с моя опит. Да се завърна в Локо е много приятно. Отборът на "железничарите" се представя на ниво през сезона. Заедно ще гоним място в първата шестица, а след това, защо не, и участие в Европа.

Изчаквахте до последно за оферти от чужбина. Къде имаше възможност да преминете?
- Имах оферти от Турция, Албания и други страни. Имаше сериозни запитвания към мен, но отборите, които ме желаеха, не бяха подходящи. Прецених, че няма да ми паснат. От Локомотив ме искаха много и ми казаха, че имат нужда от мен. Затова реших да помогна на тима. Смятам, че изборът ми е правилен.

Договорът ви с китайския Шъдзяджуан (Йончен) не бе подновен. Каква е причината?
- Нито аз желаех да продължа кариерата си в този отбор, нито от него ми предложиха нов контракт. И двете страни имахме различни искания. Това доведе до моето напускане.

Как се чувствате физически?
- Здравословно нямам никакви проблеми. Определено не съм в най-добра физическа форма. Има какво още да се желае от мен. Не съм на 100%. Надявам се бързо да си върна оптималната спортна форма. С много усилия и труд това ще стане.

Предстои ви мач срещу ЦСКА. По-специален ли ще бъде за вас двубоят?
- Мач като мач. Излизам да защитавам цветовете на Локомотив (Сф). Ще направя всичко възможно да им вкарам. Все пак това ми е работата. Това ще се случи при добра възможност.

Битката за титлата през този сезон е между два ваши бивши тима. Кой ще триумфира с титлата?
- Всичко ще се реши в директните срещи. ЦСКА има аванс от три точки, което е и малко, и много. Двата отбора показаха, че са най-постоянни през този сезон. Лудогорец са жадни отново да играят в Шампионска лига след миналогодишното им участие. ЦСКА винаги е бил сред претендентите за отличието. Честно казано, не ме интересува кой ще спечели първенството. Сега съм играч на Локомотив и гледам само какво ще се случи в моя тим.

Когато си тръгнахте от "Армията", обявихте, че го правите заради президента Томов.
- Да, наистина през лятото си тръгнах по неособено приятен начин от ЦСКА, но това в момента няма никакво значение. Няма вече да коментирам заради кого съм си тръгнал. Мога само да ви кажа, че причината е Александър Томов, а не Стойчо Младенов. Босът на "армейците" може и да фалира ЦСКА. Всичко е възможно. Разбира се, дано това не се случи. ЦСКА е затворена страница за мен, докато е с тези ръководители. Чувам се редовно с някои от бившите ми съотборници - с Валентин Илиев, Александър Тунчев. Надявам се на "Армията" да не постъпят с тях, както направиха с мен.

Темата за националния отбор актуална ли е за вас?
- С новия селекционер Ивайло Петев се чуваме. Той поддържа контакти с много български футболисти. Още когато застана начело на отбора, му пожелах успех. Каза ми, че вратата на националния отбор е отворена за всички. Това, дали ще играя, зависи единствено и само от представянето ми в Локомотив.

Петкратен шампион на България сте. Коя е най-сладката ви титла?
- Всичките са ми ценни. Не мога да ги отлича. От петте титли, които съм спечелил, са ми останали незабравими спомени. Такива, които остават за цял живот.