Кой е по-достоен да стане шампион на България? ЦСКА или Лудогорец? Dnes.bg и Gol.bg погледнаха и от двете страни на барикадата.

"За ЦСКА"
Георги Пешев, Gol.bg :

ЦСКА е на първо място в класирането, води с три точки на милионерите от Лудогорец и с цели 13 на вечните съперници от Левски, но всички ехидничат злобно по адрес на армейците.

Когато червените от "Борисовата градина" са първи, винаги има нещо пошло, слабо, безобразно, отблъскващо. Преди началото на този сезон "доброжелателите" на ЦСКА определяха армейците за разнебитени и прогнозираха, че това наистина е краят на клуба.

Но момчетата на Стойчо Младенов започнаха да мачкат наред и в момента са еднолични лидери. ЦСКА се мобилизира най-силно тогава, когато е в центъра на някаква каша. Това, което беше немислимо преди идването на Александър Томов, вече почти е факт. Отбор, треньори, ръководство, фенове и клубни легенди са едно цяло, а ЦСКА е на първо място и основен фаворит за титлата.

Истината е, че "армейците" не играят красиво и не блестят с особени футболни достойнства, но играят умно, взимат максимума от мачовете, печелят и са лидери. Няма и как да се изисква някакъв суперфутбол от този състав, защото той е крайно ограничен, лимитиран и, меко казано, биткаджийски. Всеки мач на ЦСКА е едно блъскане, едно тичане, една битка, една война, но въпреки това "Армията" започна да се пълни, а така бленуваната от червените титла все по-близо.

ЦСКА наистина не е "Национална кауза", в телевизионен ефир не кънти слагаческото "Тунчев, Тунчеееев, Тунчеееееев", на "Армията" няма купища от пари, играчи на други отбори не правят шпалири на Тони Силва и не влизат в рубрики на "Господари на ефира", нито пък срещу червените се излиза с бледни юноши. Няма и държавни пари в строителството на нов стадион в Борисовата градина, Сашо Томов пък не си реди мачовете и не диктува тв правата, нито пък червените са най-гледани измежду родните отбори и на "Армията" не се раздават безплатни кренвирши и вафли. Това ЦСКА го няма, но има нещо много по-голямо и важно, а именно - славна история.

Тя не може да бъде подправена, изкривена, пренаписана или купена с пари. Армейската любов е вечна и именно заради нея ЦСКА заслужава да е лидер, да е пред Лудогорец и да стане шампион.

 

"За Лудогорец"
Александър Попов, Dnes.bg:

ЦСКА е водач в първенството, но разликата от три точки е нищожна. Още повече че форматът предвижда още два преки сблъсъка между двата отбора. А там статистиката не е в полза на "червените". Всички говорят за влиянието на Кирил Домусчиев сред съдии и БФС, но има една истина, зад която застава всеки специалист у нас. А именно, че отборът на Лудогорец в чисто футболен аспект е с класа над ЦСКА. И няма как да бъде по друг начин, след като гръбнакът на разградчани се запазва вече няколко години и единствено се надгражда.

Знае го и Стойчо Младенов, независимо от желанието на президента на ЦСКА Томов да види още тази година отбора шампион. Армейците направиха истинско чудо дори с факта, че са на първо място в този момент и са в борбата за титлата. Да, треньорът на ЦСКА прекалява с директивите, но това е единственият начин да държи емоционално своя отбор. Предимството на ЦСКА се изразява с публиката зад гърба си и "рева" на Стойчо, който мобилизира целия клуб в трудния момент. Но това не е достатъчно за титла.

Другият важен фактор е, че при Лудогорец цари спокойствие на всички нива. Клубът е осигурен финансово и не търси къде да тренира. Домусчиев не натоварва треньори и играчи с интервюта в медиите, в които да задава целите пред клуба. Самите футболисти пък понатрупаха доста самочувствие по европейските терени и със сигурност ще им липсват мачовете от Шампионска лига и Лига Европа. Но пък отпадането ще им помогне в шампионата, тъй като българските отбори трудно играят на няколко фронта.

ЦСКА застава с историята си, докато в Разград действат в настоящето. Да, нямат история, но днешният футбол е просто бизнес, не усмивки от старите ленти. А Лудогорец доказа, че е сполучлив бизнес проект и носи солидни приходи на собствениците си. За разлика от ЦСКА, където от години е разграден двор и вместо за селекция се мисли за съдебни дела.

Важен е и Вашият глас в сблъсъка