Недопустим позор или предизвестен провал е боят, който английските отбори ядат в евротурнирите? Това се питат и на Острова, и в цял свят след най-кошмарната седмица за клубовете от Висшата лига в Европа.

За „Ливърпул” и „Тотнъм” сезонът в Лига Европа приключи в четвъртък. На шампиона „Манчестър Сити” и „Арсенал” това им предстои в средата на март, освен ако възкръснат по чудо, съответно на „Ноу Камп” и ст. „Луи II”.

Освен „Евертън, който ще играе на 1/8-финал за пръв път от 7 години, само „Челси” може да си прави предварителни сметки за по-нататъшно участие.

Нищо, че Арсен Венгер е уверен, че и „Арсенал” може да прекрачи в 1/8-финалите. „Още не сме отпаднали”, категоричен бе той, но това е в сферата на мечтите и добрите пожелания, отколкото почива върху реалността.

Парите не гарантират щастие, а според реалността най-богатото първенство в света започва да си става опасно самодостатъчно и останалите турнири се превръщат в досадна тежест. Този месец светът остана в шок след оповестяването на новия договор за тв права на Висшата лига - „Скай” и „Би Ти Спорт” ще напомпат английския елит с почти 7 милиарда евро от 2016 до 2019 г.

Така от сезон 2016/17 един мач във Висшата лига ще носи между 10 и 14 млн. евро, а накрая дори и най-големите некадърници в английския елит ще прибират минимум по 130 млн. евро на сезон. Гарантирани само от първенството, без допълнително напрягане.

За сравнение – „Челси” спечели „само” 59,9 млн. евро от наградния фонд на УЕФА, когато триумфира в Шампионската лига през сезон 2011/12. А 20-ият във ВЛ миналия сезон „Кардиф Сити” получи на прощаване с елита 74,5 млн. евро.

Е, защо тогава водещите отбори от Премиършип, които участват в Шампионската лига, да гонят дивото, като се надиграват и надхитрят с „Реал”, „Барселона”, „Байерн”, за да спечелят Шампионската лига. Което, дори ако стане по някакво чудо, ще им донесе около 60 млн. евро, или средно по 4,60 млн. евро на мач.

За какви сравнения и стимули може да се говори, когато дори и да спечели Дванадесетата през май догодина например, „Реал” ще получи 2 пъти по-малко от последния в Премиършип и този избор трябва да се прави на Острова от футболисти, които са презадоволени финансово още от момента, в който се разпишат върху договора.

Най-добрите от тях, които трябва да вършат най-трудното и да тичат най-много, получават 6-цифрени седмични заплати. Пълна тактическа неграмотност. В Англия вече няма място за тактика, а футболистите играят „с прекалено голям ентусиазъм”.

Сравнението на „Дейли Телеграф” се отнася за „Арсенал” след поредния резил в Европа - срещу „Монако” у дома, при демонстрация на пълна тактическа неграмотност. Която „Телеграф” предпочете да нарече „прекален ентусиазъм”. Което може да бъде приложено и спрямо повечето останали отбори.

Доста отбори в Премиършип страдат от недостатъчна тактическа грамотност, а треньорските способности на футболни патриарси като Арсен Венгер и Мануел Пелегрини - с многогодишен опит във футбола - явно вече са недостатъчни срещу младото поколение европейски наставници (Жардим, Луис Енрике, Монтела, Билич).

Goal.com директно обясни, че Венгер вече трябва да се разкара, защото пречи. Пелегрини разполага с великолепни футболисти, от които не може да се изстиска максимумът. Дори и Луис ван Гаал още не е преподредил „Манчестър Юнайтед”, но пък докато се чудеше по коя система да играе отборът, клубът приятно попадна в топ 3 на най-богатите клубове в света. Като ще оглави тази класация от следващия сезон, когато дойдат парите по новия спонсорски договор с „Адидас”.

Другото следствие от златния дъжд, който се лее върху клубовете от Висшата лига, е, че английските клубове съвсем губят мотив да отглеждат и възпитават класни и грамотни футболисти. За какво да харчат пари за школи и да губят години, щом като още през следващия трансферен прозорец могат да си купят когото си поискат.

А с увеличението на парите в първенството след 2016 г. дори посредствените клубове от ВЛ спокойно могат да цакат всички останали, без да нарушават финансовия феърплей. От което печелят другите европейски нации – те взимат парите на англичаните и изваждат от школите си още и още топиграчи.

Което дори за клубовете от Примера, с изключение на „Реал” и „Барса”, ще се превърне в основно приходно перо. Дали в Англия се тревожат за това? Нищо подобно – най-големият проблем, който трябва да се обсъжда и разнищва, се оказва... световното през 2022 г., както коментира Хенри Уинтър в „Дейли Телеграф”. Защото зимният мондиал в Катар ще измести култовата футболна Коледа на Острова.

Няколко часа след злополучния четвъртък в Лига Европа „Дейли Мейл” се върна към комфортната тема за Премиършип и предстоящите възлови сблъсъци, които ще решат кой ще играе в евротурнирите догодина. Фокусът вече е върху „Манчестър Юнайтед” - „Тотнъм”, който ще се играе след 2 седмици.

А „Арсенал” за кой ли път се похвали с финансова печалба - за 2014-а - годината, в която похарчи (напразно) рекордните 130 млн. евро за играчи. Когато джобовете са пълни, унижения като това срещу „Монако” остават чудо за три дни и след това се преглъщат. В началото на годината целият английски елит влезе в топ 40 на най-богатите клубове в света на „Делойт”.

След 2 години челото в класирането по пари вероятно ще е съставено от Премиършип, плюс „Реал”, „Байерн” и „Барса”. Парите се превръщат в единствената мотивация в английското първенство, а останалото минава на заден план. Лига Европа направо е ненужна. Какво значение има тук фиаското на „Ливърпул” срещу „Бешикташ”? От финансова гледна точка - никакво. Англия пак започва да демонстрира самодостатъчност, както през първата половина на ХХ век.

Материал на "7 дни спорт"