Миналата седмица опорният халф на "Барса" Серхио Бускетс постави подписа си под нов договор с "каталунците", който го изведе сред най-скъпоплатените играчи в отбора.

Но все пак доста зад тримата най-ценни футболисти – Меси, Неймар и Суарес.

Първа група – над 10 млн. евро

Начело в списъка на най-скъпоплатените футболисти в каталонския клуб са нападателите. На първа линия е разположен Лионел Меси: през май 2014 г. той подписа рекорден за световния футбол договор, разчетен до 2018 г. Съгласно предишния договор аржентинецът получаваше 14,6 млн. евро на година, а според условията на новото споразумение 4-кратният притежател на Златна топка ще заработва вече чисто по 20 млн. евро на година само от заплата. Заедно с данъците той излиза на клуба брутно по 41,5 млн. евро на сезон (в Испания размерът на данъците е до 52%). Което прави общо 166 млн. евро брутна заплата за целия период на договора.

На второ и трето място са партньорите му в звездното нападение на отбора, превърнали се в главна новина в медиите през последните две летни трансферни кампании на каталунците: бразилецът Неймар (29 млн. евро брутно, 14 млн. евро чисти) и уругваецът Луис Суарес (20,7 млн. бруто, 10 млн. евро чисти).

Любопитен е фактът, че двамата най-скъпи футболисти на "Барса" миналия сезон станаха обекти на съдебно разследване. Меси бе обвинен в неплащане на данъци, което баща му бързо оправи с превеждане в хазната на неизплатените суми. Трансферът на младия бразилски вундеркинд Неймар от "Сантос" в "Барселона", официално оформен на 1 юли 2013 г., стана не само предмет на разследване от страна на испанските правоохранителни органи, но и причина за оставката на президента на каталунците Сандро Росел и съдебните дела срещу наследилия го Бартомеу.

Първоначално на пресата бе съобщено, че сделката струва на каталунския клуб 57 млн. евро, от които 17 млн. за бившия клуб на нападателя "Сантос", а останалата част - за компанията на бащата и майката на футболиста (40 млн.). На 25 януари 2014 г. ръководството на "Барса" призна, че нападателят е преминал в отбора срещу 86,2 млн. евро.

Клубът направи това изявление, след като бащата на футболиста даде съгласието си да разгласи детайли от конфиденциалното съглашение. Във връзка с това съдът в Мадрид започна дело срещу президента на "Барса" Сандро Росел с обвинение за взимане на подкуп в размер на 40 млн. евро, като истинската сума по привличането на Неймар била повече от заявената.

Впоследствие стойността на трансфера се повиши с още 13,5 млн. - "Барселона" прехвърли в испанската хазна във вид на данък онази част от платената за Неймар сума, която каталунците до този момент криеха. По този начин бе зафиксиран неофициален трансферен рекорд от 99,7 млн. евро. Който според мадридските медии възлиза на много повече – над 110 млн.

Втора група – от 7 до 10 млн. евро

Във втора група прочутите халфове на отбора, които дирижират играта му в стила „тики-така”. В края на февруари стана подписването на новия договор със Серхио Бускетс до 2019 г. (предишният договор изтичаше през лятото на 2018 г.) с опция за още една година. Така работната заплата на полузащитника стана 15 млн. евро (чисти 7,25 млн.). "Аз съм на 26 г. и ме чака голямо бъдеще в "Барса" – заяви ухиленият до ушите Буси. - Надявам се, че ще успея да избегна травмите, и благодарение на своята работа и труда на отбора, ще продължим динамиката на онези години, които проведох в първия отбор".

Редом с Бускетс са също Андрес Иниеста и капитанът на отбора Шави с по 15,5 млн. евро брутни, или 7,5 млн. чисти, докато хърватският новобранец Иван Ракитич, дошъл от "Севиля", заработва 14,5 млн. евро брутно (7 чисти).

Трета група – от 5 до 7 млн. евро

В трета група са футболистите от отбранителната линия. Десният бек-халф Дани Алвес заработва повече от другите защитници - според условията от последната година на договора му с каталунците той прибира чисти 6 млн. евро (12,4 млн. бруто). През лятото футболистът може да излезе на пазара като свободен агент и неговото бъдеще в столицата на Каталуния е под въпрос.

От една страна, наставникът на "Барселона" Луис Енрике изрази желание той да остане, докато самият Алвес отговаря уклончиво на въпроси за своето бъдеще с надеждата каталунците да приемат доста високите му икономически претенции. При наличието на забрана над „Барса” да купува нови играчи през 2015 г., оставането му изглежда по-вероятният вариант.

В тази група са и основните централни защитници на "Барса": Жерар Пике (12 млн. бруто, 5,8 млн. евро чисти) и Хавиер Маскерано (11,4 млн. бруто, 5,5 млн. чисти).

Четвърта група – от 3 до 5 млн. евро

Следващата група се състои от някои придобивки от миналото лято, както и онези, които през този сезон нямаха твърдо място в стартовия състав.

Първи в списъка е основният страж на "Барса" в мачовете от Примера Клаудио Браво, по-рано защитаващ цветовете на „Реал Сосиедад", и бившият защитник на "Арсенал" Томас Вермален, който до момента още не е играл в официален мач - тяхната заплата е 7,2 млн. евро бруто (3,5 млн. чисти).

Цели 5-има футболисти на каталунския клуб (Жереми Матьо, Адриано, Педро, Марк-Андре тер Щеген и Жорди Алба) заработват по 6,2 млн. евро (3,2 чисто), като само левият бек Алба от списъка има твърдо място в стартовия състав на отбора на Луис Енрике.

Пета група – под 3 млн. евро

В последната група са събрани младите випускници от академията на "Барселона" - Марк Бартра, Мартин Монтоя, Рафиня, Серхи Роберто и Жорди Масип, намиращи се на подстъпите към основния състав, както и бразилският новак Дъглас. Заплатите им варират от 2,1 млн. евро бруто (1 млн. чисто) до 3,1 млн. (1,5 млн. чисто).

Материал на "7 дни спорт"