Слухове за раздяла на няколко футболисти изправиха на нокти феновете на Реал Мадрид.

Както е известно, президентът Флорентино Перес е най-дейният на пазара в Европа и винаги се е отличавал сред колегите си с пилеенето на колосални финансови ресурси. Той си остава и единственият бос на топклуб, който ръководи и купува като фен.

Неговата философия след неуспешен сезон е "всичко се купува, всичко се продава". Водещото при неговите сделки са звучността на имената, тяхната маркетингова привлекателност и в много по-малка степен ползата от него на терена и неговата функционалност.

Флорентино Перес купува в изобилие и прехвърля проблема върху треньорите - те да решават как да разположат 11-те на терена. И в същото време продава, без да търси мнението на наетите работници.

Перес третира футболистите като айфони - излиза нов и настава време да се смени старият. Поради което всяко лято трябва да се очаква обновяване на състава. Включително през това лято. За кои се твърди, че може да си тръгнат и каква е вероятността?

Кристиано Роналдо
Шанс за трансфер: 15%, в "Манчестър Юнайтед"

На Златната топка сезонът определено не му се получава. Преди да вкара 5-те гола на "Гранада", той рядко бележеше, беше наказан, отсвири приятелката си, феновете и журналистите. Акумулирането на негативна енергия около Роналдо подхранва слуховете за възможно завръщане на "Олд Трафорд". Но дори слуховете за лоши отношения между Перес и Роналдо да са основателни, президентът на "Реал" едва ли би сглупил да се отърве от най-ефективния си футболист.

Пепе
Шанс за трансфер: 15%, в "Манчестър Юнайтед" и "Манчестър Сити"

Информацията за раздяла на мадридския клуб с Пепе беше актуална преди година и половина, когато изглеждаше, че е време прекалено агресивният португалец да отстъпи мястото си на талантливия Рафаел Варан. Само че Варан не се разви толкова бързо, колкото се очакваше. И освен това при Анчелоти Пепе се преобрази и заигра мъдро и търпеливо. Първия си жълт картон той получи в 25-ия кръг, и то за разправия с арбитър. За какъв дявол да сменя клуба при тази ситуация?

Карим Бензема
Шанс за трансфер: 20%, за "Ливърпул"

Бензема вече никога няма да бъде онзи супернападател, когото феновете на "Реал" искат да виждат на острието на атаката. Французинът не е достатъчно добър в тази фаза, затова пък е забележителен в пасовете и от задна позиция. Динамиката в представянето на Бензема показва, че с всяка изминала година той е все по-полезен. А слуховете за раздялата с него са свързани само с желанието на някои хора, които искат на неговото място играч с по-влиятелен пиар.

Кейлор Навас
Шанс за трансфер: 20%, в "Арсенал" и "Ливърпул"

Доста анкети през сезона показваха, че в предстоящия мач, както и по принцип, Кейлор Навас трябва да стане титуляр за сметка на Икер Касияс. Това невинаги беше справедливо, но едва ли Навас е разчитал да търка резервната скамейка толкова дълго време. Около неговото противопоставяне с капитана остава усещането, че накрая трябва да остане само единият. Истината е, че самият костариканец разиграва образа на смирен футболист, готов да чака своя шанс и да се учи от живата легенда.

Икер Касияс
Шанс за трансфер: 30%, в Американската лига

Противоречията около Касияс в Мадрид се натрупаха до критично ниво. Едната половина на "Сантяго Бернабеу" го освирква, другата го аплодира. Той ту демонстрира блестяща игра през последните 5 години, ту изведнъж провокира камерата да покаже лицето на Кейлор Навас - един вид време е за нещо ново. В продължение на няколко години се носят слухове, свързани със съпругата на Икер, журналистката Сара Карбонеро. Така че Касияс може във всеки един момент да плюе на всичко и да замине за Щатите.

Гарет Бейл
Шанс за трансфер: 30%, за "Манчестър Юнайтед"

Около уелсеца се разгоря информационна война. Мадридската преса смята, че Бейл откровено не се вписва и не желае да се впише в отборната схема (в което има голяма доза истина). В началото Гарет се оказа петото колело в колесницата на "Реал" и всеки път, когато вместо него на терена излизаше Иско, отборът играеше по-добре. Въпреки всичко това все още е имиджовият проект на Флорентино Перес.

Карло Анчелоти
Шанс за оставка: 50%, в "Манчестър Сити" и Италия

Президентът на "Реал" може колкото си иска да говори за подкрепа на треньора, но неговото ниво на търпимост към търпящите неуспехите треньори е доста ниско. Единственото изключение от правилата беше Жозе Моуриньо, когото сеньор Перес смяташе за най-добрия специалист на планетата. Логично погледнато, Анчелоти наистина трябва да продължи работата независимо от изхода на сезона. Но кой ли ще се ръководи от разума, ако "Реал" се провали в шампионата и Шампионската лига?

Фабио Коентрао
Шанс за трансфер: 60%, в "Арсенал", "Манчестър Юнайтед", "Ливърпул" и "Милан"

Португалецът вече се задържа в испанската столица сезон и половина. Амбициите на Коентрао обаче едва ли ще му позволят да прекара и следващия сезон като резерва на Марсело, а качеството на играта му не е достатъчно, за да промени ситуацията в своя полза.

Хесе
Шанс за трансфер: 75%, в "Борусия" (Дортмунд), "Евертън", "Еспаньол"

Обичайна история: младият талантлив футболист няма игрова практика в условията на елитна конкуренция. По-скоро ще бъде под наем, но много ли са футболистите, които след подобни гурбети пробиват в основния състав на отбора?

Алваро Арбелоа
Шанс за трансфер: 80%, в "Челси", "Арсенал" и "Ливърпул"

Възрастта не позволява на универсалния бек да разчита на постоянно игрово време - през януари Алваро навърши 32 години. Положението му се влошава и заради статута му на най-верния войник на Жозе Моуриньо, поради което между играча и Касияс конфликтът тлее. Време е "Реал" да обнови конкуренцията във фланговете на защитата и Арбелоа навярно ще бъде първата жертва на тази акция.

Асиер Ияраменди
Шанс за трансфер: 80%, в "Арсенал", "Ливърпул", "Милан" и "Атлетик"

През януари баският полузащитник се отказа от офертата на "Атлетик", но до лятото илюзиите му ще се стопят. Казано по-просто, на Асиер в "Реал" не му върви. За Анчелоти той е необходима боева единица, но съвсем не в такива пропорции, каквито иска играчът. Излизайки на терена в последните 20 минути, за да успокои играта, не е достатъчно за пробив в националния отбор на Испания въпреки потенциала му.

Сами Кедира
Шанс за трансфер: 95%, в "Шалке"

При Сами практически всичко е ясно. Както футболистът, така и клубът открито коментират, че сътрудничеството им ще приключи през лятото. Де факто то завърши още миналото лято, а последния сезон в "Реал" Кедира просто "отлежа".