Невъзмутими непукисти, така обрисува потайните собственици на "Манчестър Юнайтед" от клана Глейзър техен бивш близък помощник. Техсин Наяни е служил служил 6 г. като говорител на американските милиардери.

Той реши да вдигне завесата пред омразните магнати, които взривиха публиката на "Ман Юнайтед", когато насадиха клуба с дългове за 800 млн. паунда при покупката му през 2005 г.

В своята книга "Пазачът на Глейзър: Да говориш 6 г. за мълчаливите собственици на "Юнайтед" Наяни разказва как на американците изобщо не им мигнало окото пред яростта на беснеещите фенове от знаменитата трибуна на "Олд Трафорд" - "Стретфорд енд".

Как нямали никакъв план да вдигнат на крака "Юнайтед" и да го развият и изградят като дългосрочен проект. Но и изобщо не били онези страшилища, каквито ги представяха слуховете.

Наяни, на когото изпълнителният директор на "Ман Юнайтед" Едуард Уудуърд посочи вратата през 2010 г., написа книгата си тайно, за да избегне всякаква намеса от страна на пресслужбата на клуба.

Той припомня как покойният Малкълм Глейзър и синовете му Джоел, Аврам и Брайън реагирали на онзи бяс, с който привържениците на клуба посрещнаха тяхната покупка преди едно десетилетие.

Бившият тв журналист пише: "Стотици разярени протестиращи, заобиколени от тежковъоръжено полицейско присъствие, бяха снимани да скандират: Смърт за Глейзър! Умрете!

На тях обаче хич не им пукаше. Признанието на Наяни, че Джоел, Аврам и Брайън са били редовни гости в съблекалнята - едно от последните лични убежища във футбола - ще накара мнозина да повдигнат вежди с учудване. Лично сър Алекс Фъргюсън ги канел в най-святото място на отбора.

"Братята Глейзър прекарваха по 20 минути със Сър Алекс и играчите в тяхната съблекалня- пише той. - Това беше следмачов ритуал, който те спазваха всеки път, когато посещаваха мач."

Футболната икона Дейвид Бекъм налива масло в огъня на протестите, когато случайно или не си като играч на "Милан" през 2010 г., завързва на "Олд Трафорд" жълто-зеления шал на "Нютън Хийт", символ на антиглейзъровите протести. Вбесен, Наяни веднага се обадил,"напомпан с адреналин", както сам признава, за да уведоми Джоел Глейзър.

"С напомпан адреналин, аз незабавно сграбчих моето Блекбери, отидох в адресния списък до JG (Джоел Глейзър) и натиснах зелената иконка - пише Наяни. Американецът обаче хладно отсякъл: "Ние не знаем мотивите на Бекъм да се увие с този шал. Пък и не съм сигурен дали рекламата е непременно лоша. Футболът е емоционален бизнес. Дали нещата няма да утихнат? Разбира се, някои фенове са бесни и протестират на "Олд Трафорд".

Но тук, където седя сега, има много милиони фенове, които са просто щастливи, че отборът е в следващия кръг. Те също са привърженици на "Манчестър Юнайтед". Наясно съм, че някои фенове не ни харесват, но чак да ни мразят, това е толкова силна дума. Ще е изумително да ни мразят, при условие че клубът има толкова успехи".

Наяни повдига капака и за някои култови моменти от сегашната история на "Юнайтед" - включително за последиците от финалния триумф в ШЛ през 2008 г. срещу "Челси" в Москва. Той пише: "Около 5 ч. сутринта беше подреден огромен бюфет за закуска с майстори кулинари, приготвили вкусни омлети по поръчка за своите лакоми гости.

Докато дъвчехме, Дейвид Джил и Сър Алекс се редуваха с трогателни речи, често прекъсвани от френетични аплаузи от присъстващите, заразени от чувството за историческо събитие. Сър Алекс, грейнал като Чешърската котка от "Алиса в страната на чудесата", бе седнал буквално върху подплатената сребърна кутия, в която се помещаваше скъпоценният трофей на ШЛ".