Името на звездата на Барселона Лионел Меси напрекъснато е на челните страници на вестниците. И някак да е иначе, тъй като аржентинският гений има четири Златни топки и е смятан за най-добрия футболист в света. Предлагаме ви малки подробности от живота на великия Меси.

1.Лионел Меси е роден на 24 юни 1987 година в град Росарио, Аржентина. Там, но на 14 юни 1928 година, е роден известният революционер Ернесто Че Гевара.

2.Корените на Лионел Меси са италиански. Именно от там, в град Анкона, през 1883 година, прадядо му Анжело Меси емигрира.

3.Бащата на Лео, Хорхе Меси, е бил прост работник, а майка му е била чистачка в свободното си време от домакинската работа. В допълнение, в семейството има още 3 деца.

4.Хорхе Меси е съчетавал работата си в завода с треньорство в аматьорския отбор Грандола, в който синът му започва кариерата си на 5-годишна възраст. Когато Лео станал на 8 години, баща му всеки ден е минавал 60 км с кола, за да може детето да тренира в Нюелс Олд Бойс.

5.Да пропуска тренировки по футбол, за разлика от училищните занятия, е строго забранено на Меси. „Не ми беше нужно да се приготвям за училище. Ако не исках да ходя, говорих с майка ми, че имам нужда да поспя, за да се подготвя добре за тренировка. Тя винаги се съгласяваше“, спомня си Меси.

6.Ръстът на Лео е 169 см, но като дете е толкова дребен, че му предписват лекарства заради дефицит на хормона на растежа. Говори се, че ако не са били тези хапчета, сега Меси е щял да бъде висок 140 см.

7.Интересно е, че когато Меси е бил на 11 години, един от аржентинските грандове Ривър Плейт го искал. Но в клуба не били готови да плащат 900 долара на месец за лечението му.

8.Спортният директор на Барса Карлес Рексач чул за перспективен играч и отишъл да гледа Меси. Веднага му е предложил договор и да плати всички разходи по лечението, ако Лео и семейството му са съгласни да се преместят в Испания.

9.Лионел дебютира в Примера дивисион, когато е на 17 години и 114 дни – на 16 октомври 2004 година срещу Еспаньол. Така той става третият най-млад играч, дебютирал в историята на клуба.

10.За първи път играе в Шампионска лига в Донецк. Това става на 7 декември 2004 година срещу Шахтьор, но домакините печелят с 2:0 и младият Меси губи.

11.Пет месеца по-късно, на 11 май 2005 година, Меси става най-младият играч, който е вкарал гол в Примера дивисион. Това се случва срещу Албасете, когато талантът е на 17 години, 10 месеца и 7 дни. По-късно рекордът е подобрен от Боян Къркич след асистенция на... Меси.

12.В дебюта си за Аржентина Меси е изгонен две минути, след като се е появил на терена. Това се случва на 17 август 2005 година срещу Унгария. И преди втория мач за родината си, срещу Парагвай, Меси казва шеговито на репортерите: „Това ще бъде редебютът ми. Първият беше кратък...“.

13.На световното първенство през 2006 година Меси стана най-младият аржентинец, който играе на Мондиал. На възраст от 18 години и 357 дни, той влезе като резерва срещу Сърбия и Черна гора и оформи крайния резултат 6:0 за южноамериканците.

14.В началото на сезон 2008/09 Меси взима фланелката с №10, която беше овакантена от Роналдиньо, който премина в Милан.

15.С 9 гола Меси е най-добрият млад голмайстор в Шампионска лига през 2011 година.

16.Меси струва 250 милиона евро – това е откупната му клауза в договора, която е валидна до 2016 година.

17.Прозвището на Меси е La Pulga (Атомната бълха). Също така го наричат Марадонита, а испанската преса – Месидона.

18.В живота на Меси има три момичета. С Макарена Лемос футболистът запознал баща си, въпреки че тя била едва на 14 години. Ако връзката с непълнотелното момиче е била чисто приятелска, не така стоят нещата със звездата на Плейбой Лусиано Саласар, която е 7 години по-възрастна от него. Накрая, от третия опит, Меси намира своята идеална половинка. Антонела Рокусо – момиче от родния му град, която познава от детските си години, тъй като е братовчедка на най-добрия му приятел.

19.На един Великден в каталунска фурна направиха пълнозърнеста скулптура на Лионел Меси. Тя тежеше 115 кг – с 50 повече от оригинала!

20.Меси е разказвал защо гледа към небето, когато вкара гол. „Посвещавам го на моята баба. Тя накара баща ми да ме запише на футбол. Но сега не ме вижда, но продължава да помага на мен и семейството ми“.