Сър Алекс Фъргюсън заяви това, което изглеждаше немислимо: той се надява, че бъдещият мениджър на "Манчестър Юнайтед" ще подобри рекорда му по спечелени трофеи. За 27 години бившият бос спечели невероятните 38 купи, преди най-накрая да се откаже от знаменития си сешоар преди 2 години.

Това е и най-голямата колекция от трофеи, спечелена от британски мениджър, но Фъргюсън смята, че би желал някой от неговите наследници да задмине постижението му. И тъй като сегашният бос Луис ван Гаал е на 63 години, мнозина смятат, че ако някой може да задмине Съра, това е сегашният помощник Райън Гигс.

Уелсецът се смята за фаворит за поста на холандеца, когато договорът му изтече през лятото на 2017 г. Сър Алекс е вече на 73, но желанието му "Юнайтед" да побеждава и да печели титли все още е силно.

"Ние имахме невероятна поредица от успехи, докато аз бях в клуба, и спечелихме много трофеи, връща се назад във времето Фъргюсън. - Но аз наистина се надявам някой да дойде и да подобри моя рекорд. Бих искал да видя някой друг мениджър на "Манчестър Юнайтед", който да дойде и да спечели 45 трофея за 25 години.

Нищо друго няма да ме направи по-щастлив. Защо? Защото това е система на работа в този клуб. Първо тук беше сър Мат Бъзби, а след това бях аз. Сега искам някой друг да дойде и да направи успешна поредица, защото в този клуб това е смисълът.

Едно от нещата, което винаги ще ми остане от престоя ми тук, са онези голове в последната минута. Смятах, че когато феновете идват да гледат мачовете ни, е мое задължение да изпратя фенове у дома щастливи и най-подходящият начин беше с гол накрая. Не говоря само за финала в Шампионската лига през 1999 г.

Много попадения в последната минута бяха невероятни. Ефектът им беше нещо, което все още си спомням. Прибирах се в съблекалнята и футболистите ми скачаха един върху друг, помощниците ми се прегръщаха, а феновете си тръгваха и отиваха в пъба, изпълнени с гордост. Тези голове ми оставиха най-хубавите спомени, а ефектът, който оказваха върху хората, е най-приятната част от работата ми.

Веднъж един студент в "Харвард" ме попита кое е било най-ефективното качество, което съм използвал като мениджър в "Манчестър Юнайтед". Отговорих им, че то е просто: да знаеш името на всеки служител, на хората от всички отдели.

Ако ги поздравяваш по име - независимо дали е "Добро утро, Клер", или "Добро утро, Робърт", важното е да знаеш кои са те. Както и те да са наясно, че ти го знаеш. Вътре в самия клуб изграждаш крепост и когато времената не са успешни, се нуждаеш хората да са заедно с теб.

Знам колко много пъти сме побеждавали с 1:0, и колко много пъти сме вкарвали голове накрая, с които сме печелили - всичко. Това е страхотно и не мога да го пренебрегна."

Стив Бейтс