През тази седмица начело на ЦСКА като старши треньор за пореден път се завърна Любо Пенев. Това вдъхна кураж на феновете, че ще може да стабилизира отбора, който от началото на пролетта няма победа, няма и вкаран гол.

Ще успее ли ЦСКА да се класира в евротурнирите, след като от кандидат за шампион вече е извън тройката. А само ако е там ще бъдат подпечатани евровизите.

В "Сблъсък" мнения кръстосват редакторите в Dnes.bg Красимир Ангелов и Александър Попов.

Любо е мотиватор, ще вдигне ЦСКА

Красимир Ангелов, Dnes.bg

Eдва ли и най-големите противници на ЦСКА са се надявали на пропадането, което сполетя 31-кратния шампион на България. От отбор фаворит за титлата, днес ЦСКА е в яростна борба за място в топ 3, което дава право за участие в Лига Европа наесен. При това мястото в топ 3 далеч не е сигурно.

И все пак феновете на „червените“ има повод за оптимизъм през тази седмица – начело на отбора застана бившия национален селекционер Любослав Пенев, който е доказал, че може да „отлепи ютията“ от дъното. А заедно с Любо в щаба на „армейците“ идва и друг любимец на сектор Г – Методи Деянов.

За Любослав Пенев никак няма да е лесно да вдигне отбора, но пък обстановката на „Армията“ му е напълно позната и той няма да има нужда от време да се ориентира. Защото време няма – до края на шампионата остават 4 кръга, в които ЦСКА е длъжен да намери място поне в тройката. А Любо е доказал, че може да се справя, след като бе начело на ЦСКА по времето на „Титан“, но беше освободен от поста след конфликт с тогавашното ръководство.

Освен това в момента ЦСКА има нужда от човек, който да въведе дисциплина в отбора и да хване юздите здраво в ръце. А точно Любо Пенев е такъв човек. Нека не забравяме, че той вдигна от нищото и националния отбор, като го изведе до решаващи мачове за класиране на Мондиал 2014.

И последно, но не по важност – бившият нападател има подкрепа на феновете на ЦСКА, а спокойствието в отбора ще бъде от изключителна важност в този тежък момент. Подкрепата на феновете – също. Затова едва ли има по-подходящ човек, който да застане начело на ЦСКА в момента от Любо Пенев. А дали той ще успее? Ще разберем след по-малко от месец.

И Любо Пенев не може да помогне на ЦСКА

Александър Попов, Dnes.bg

Назначаването на Любо Пенев може и да вдъхва кураж на феновете, но тоборът така е полетял към дъното, че класиране в Европа изглежда мираж. Участието в евротурнирите е жизнено важно за отбора, който е във финансов колапс. След като Лудогорец отпадна от турнира за купата на България само място в тройката осигурява на ЦСКА излаз в евротурнирите.

Но как да стигнат до тях, след като не могат да вкарат гол цяла пролет? Отборът е обезверен, а и Любо призна, че трябва да "лее куршум" на футболистите, за да изчезне страха пред гола. Няма спор, че Пенев е мотиватор, но периодите му начело на ЦСКА са доста спорни - и като технически директор, и като треньор.

В Литекс също едва ли ще го запомнят, а след силния старт в националния отбор стигнахме до момент да преглъщаме равенство с Малта у дома и да падаме от норвежките скиори. В Норвегия със сигурност "уважават" Любо и България, тъй като направихме герой едно 16-годишно момче, което вече е част от Реал Мадрид.

За съжаление на "червените" Левски са във втората шестица, а точките са жизнено необходими. И при дебюта на Любо Пенев в Стара Загора нападението продължи да е ялово, въпреки показаното желание на футболистите. Което до този момент го нямаше никакво.

Пенев дойде на пожар, за пет кръга, в опит да изправи някогашния гранд на глинените му крака. Но как се мисли за футбол в отбор, в който декларациите на фенове, ръководство и бивши служители са повече от тренировките?

Всъщност Пенев не може да бъде винен, ако се провали. Защото застана начело на ЦСКА в момент, в който клубът копае под дъното, футболистите нямат мотивация, а бакиите в управлението са големи. И видимо влияят на представянето на клуба в първенството. Така че "червените" най-вероятно ще запишат поредна нулева година, а Европа ще остане мираж.

Важен е и Вашият глас в сблъсъка