Престижната Футболна обсерватория, базирана в Швейцария, обяви идеалния си отбор на сезона. В него обаче умишлено не е сложен вратар, тъй като изследването за най-добър страж още продължава.

Класацията е направена според много ключови критерии за ефективността на футболистите – дисциплина, възвръщане на топката, въздействие върху играта, създаване на опасни положения и завършващ удар. Ето и отбора:

Защитници:

Според изследването, Тиаго Силва е най-добрият централен бранител в света през този сезон. Негов партньор в сърцето на защитата е Жером Боатенг, а финалистите в Шампионска лига – Хавиер Масчерано и Джордо Киелини, трябва да се задоволят с трето и четвърто място. Най-впечатляващо е, че в топ 15 няма нито един играч от ариергарда на Реал Мадрид. Нито Серхио Рамос, нито Пепе, нито Рафаел Варан.

Бекове:

Тук титулярни места печелят двамата крайни защитници на Барселона – Дани Алвеш и Жорди Алба. Сред тях се нарежда Лайвин Курзава от Монако, Гаел Клиши от Манчестър Сити и Антонио Валенсия от Манчестър Юнайтед.

Опорни халфове:

Сеск Фабрегас и Марко Верати са двамата най-добри футболисти на тази позиция през сезона. Зад тях се нарежда Шаби Алонсо, следван от дуото на Барселона Серхио Бускетс и Иван Ракитич. На 5-то място е Клаудио Маркизио, а звездата Пол Погба е поставен чак на 11-та позиция.

Крила:

Според проучването, Хамес Родригес е най-мощният атакуващ халф. Това е малко изненадващо, тъй като колумбийският национал е изпреварил Еден Азар, който се нарежда точно зад него. Челната тройка се допълва от Кевин де Бройне, следван от Давид Силва и Димитри Пайе:

Нападатели:

Не е изненада, че Лионел Меси оглавява тази класация. Той е изпреварил Кристиано Роналдо, а в петицата са още Луис Суарес, Ариен Робен и Серхио Агуеро. Неймар пък трябва да се задоволи чак с 8-мо място, а Карлос Тевес е 11-ти, въпреки основната заслуга за отличния сезон на Ювентус. Карим Бензема е на 9-то място, а Златан Ибрахимович отсъства от топ 15.