Рахийм е старо арабско име, което означава учтив и състрадателен. Но когато към него се добави фамилията "Стърлинг" (лира стърлинг, валутата на Великобритания), тогава то вече не звучи толкова мило. По-алчен, по-манипулативен, с непоколебимото намерение да прецака всички останали, за да постигне своето.

В петък сутринта Стърлинг и неговият агент Ейди Уорд трябваше да бъдат на "Енфийлд Роуд" за разговори за бъдещето на младежа. Но след нападките на Уорд към клуба срещата беше отменена.

В невероятно изригване във в. "Лондон Ивнинг Стандард" агентът заяви, че Стърлинг няма да подпише нов договор "дори за 900 000 лири на седмица" (€1,25 млн.). Уорд допълни, че изобщо не му пука за "Ливърпул", а по повод критиките към него и клиента му от бившия защитник на клуба Джейми Карагър, той заяви: "Той (Карагър) беше тиква и всички го знаят!"

Пред Стърлинг са още 2 години от договора му с "Ливърпул" и както преди него с Луис Суарес, клубът възнамерява да го задържи още една година, докато трансферната му цена си остане сравнително висока. Повечето фенове на "Ливърпул" в този момент силно желаят клубът да го принуди да изпълни договора си.

Защото поведението на Стърлинг и Уорд този сезон беше безобразно и остави много неприятно впечатление. Окей, Уорд не е първият агент, който предизвиква скандали, за да уреди продажбата на клиента си. Видяхме го в случая с Патрик Виейра в "Арсенал", когато той искаше да напусне отбора.

Видяхме го и този сезон в случая с Яя Туре. Само че, за разлика от Стърлинг, това са изпечени професионалисти с куп трофеи, записани на имената им, и с почти 100 мача за националните им отбори. А не новобранци като Стърлинг. О, да, той има огромен потенциал - както вероятно и огромен потенциал да го профука.

Но досега той не е спечелил абсолютно нищо със своя клуб, като е бил титуляр само 9 пъти за Англия, със само един-единствен гол. Което съвсем не изглежда някакъв невиждан талант, за когото да вдигнеш летвата до небето. Както отбеляза бившият капитан на "Ливърпул" Марк Лоурънсън: "Чуха се разни истории, свързващи го с "Реал" (Мадрид) и "Барселона" - обаче той е много далече от тях".

Защо Стърлинг иска да напусне?
Стърлинг и неговите представители уверяват, че проблемът, заради който преговорите за новия контракт боксуват, не е свързан със заплатата, и изобщо с пари. Основната причина била желанието на 20-годишния футболист да печели трофеи. Феновете на "Ливърпул" обаче трудно биха повярвали в това.

Стърлинг заяви, че мечтае да играе на най-високо ниво, в ШЛ. Ръководството на "Ливърпул" може съвсем справедливо да напомни на Стърлинг, че той игра в ШЛ този сезон, но едва ли демонстрира нещо впечатляващо. Освен това една по-стабилна игра на англичанина в шампионата би могла да помогне на клуба да заеме място в първата четворка, гарантиращо участие в евротурнир следващата година. Което не се случи. Е, Лига Европа не е толкова привлекателен турнир, но Стърлинг има маса време, за да оправи ситуацията в "Ливърпул".

Какво да направи "Ливърпул"?
Разбира се, напускането на Стърлинг би било удар, отчитайки неуспешния сезон. Благосклонността на феновете обаче е на страната на Роджърс и собствениците на клуба. Стърлинг винаги е извиквал симпатии у феновете, но не може да се каже, че са го залюбили. Дори и тази симпатия днес изчезна. Рахийм не притежава статута на суперзвезда или легенда на "Енфийлд", и ако си замине, това едва ли ще стане причина за сериозна трагедия сред привържениците.

А те ще защитават Роджърс и собствениците заради твърдата им позиция и предложения договор на Стърлинг. Абсолютното болшинство от тях е единодушно, че 100 000 паунда (€7,25 млн. на година) на седмица е прекалено много за надарения, но все още не окончателно оформен играч. Да загубиш който и да е млад талант, още повече англичанин, не се приветства в клуб от нивото на "Ливърпул", но подобна липса няма да се разглежда в същата светлина, както загубата на Суарес или Джерард. Просто не е същото ниво.

Как ще реагират феновете?
Трагедия в "Ливърпул" няма да се случи. Не бива да се очакват и прояви на излишно съжаление, ако Стърлинг напусне, нито пък ненавист към треньора и собствениците. Феновете ще приемат загубата и ще продължат напред. Те ще приемат с радост и оставането му, но в този случай роденият в Ямайка нападател ще се наложи да се поизпоти, докато си възвърне благоразположението на запалянковците.

Растящото недоволство към Стърлинг се наблюдава от самото начало на неразборията около неговия договор. Реакциите на феновете в социалните мрежи се простират от гняв заради неговото предателство и лакомия, до пълно безразличие дали ще остане или не. Ако замине, едва ли ще има сълзи, особено ако някой извади 35 млн. паунда на тезгяха.

Може ли "Ливърпул" да предложи повече?
Нима тлъстата оферта и постоянното място в основния състав на тима, който миналия сезон остана на крачка от титлата в Премиършип, не са достатъчни за Стърлинг? Освен това Роджърс му даде шанс да си вземе отпуск в средата на сезона, да замине за Ямайка, да си почине и да се подготви за оставащата част от шампионата. Подобен жест е повече от справедлив към момък, намиращ се все още в началото на своята кариера.

Прецака ли Стърлинг Роджърс?
Естествено, Роджърс ще бъде огорчен от решението на Стърлинг. Той ще изпита неподправено разочарование, защото положи немалко усилия за възпитанието на младия играч и му даде възможност да играе редовно в основния състав. Роджърс винаги е бил сдържан и никога не е критикувал крилото. Главният треньор на "Ливърпул" може и да се чувства излъган, но бидейки реалист, той е усещал настъпването на подобно събитие.

Къде може да отиде Стърлинг?
Дори ако "Ливърпул" се съгласи да продаде Стърлинг, не е много лесно да се намери заинтересуван чуждестранен клуб.
"Барселона", например, работи отлично с атакуващото трио Суарес, Меси и Неймар. Така че вариантът с "Ноу Камп" е по-скоро фантазия, отколкото реалност. Работещият в треньорския щаб на "Реал" Зинедин Зидан разкри, че следят за Стърлинг, но едва ли англичанинът е най-нужният човек, особено след провала в ШЛ.

Сред заинтересуваните се споменава и мюнхенският "Байерн", но дали Рахийм е достатъчно значима фигура и достатъчно талантлив, за да промени нещо на "Алианц Арена"? Реални адреси за Рахим си остават клубовете от Висшата лига - "Манчестър Сити", "Челси" и "Арсенал". "Сити" наистина планира подмладяване на състава, докато "Арсенал" би го прибрал, ако Тио Уолкот не подпише новия договор. Моуриньо пък би наострил уши, ако Рахим се сработи с Еден Азар. Кой обаче е готов да брои 35 млн. паунда и повече? Засега няма отговор.

Фил Макнълти,
Стивън Хауърд