Още по темата

 

На 30 май "Левски" и "Черно море" се изправят в единствения важен мач за сезона, след като двата отбора попаднаха във втората шестица на първенството.

Още по темата

 

Там не се борят за нищо и всичките им срещи са нещо като подготовка за финала за Купата на България.

В "Сблъсък" се кръстосват мненията на редакторите от Dnes.bg Красимир Ангелов и Александър Попов за това кой заслужава да ликува на стадион "Лазур" в Бургас.

"Черно море" има сили да вземе Купата

Красимир Ангелов, Dnes.bg

Мнозина отписват отбора на "Черно море" преди финала за Купата на България следващата събота. И на пръв поглед подобна прогноза може и да звучи логично, с оглед на това, че "моряците" все още търсят своя първи триумф във втория по важност турнир у нас. Тимът от Варна има два финала за Купата на България – през сезоните 2005/06 и 2007/08, загубени съответно от Литекс и от ЦСКА. И може би на третия път идва времето за първи триумф.

Реално "Черно море" е един от най-стабилните и постоянни отбори в България в последните 10 години. На „Тича“ проблем с парите и мотивацията няма, има опитен треньор в лицето на Никола Спасов и доста добро съчетание от опитни и жадни за успехи млади футболисти. Наистина, отборът не направи най-добрия си сезон, но това важи с два пъти по-голяма сила за съперника на "моряците" на финала – "Левски".

За "сините" оставането извън първата шестица бе истинска катастрофа, а финалът за Купата е последният шанс сезонът да не бъде отнесен в графата "пълен провал". На "Тича" такива големи драми няма и отборът просто се обиграва в първенството за следващия сезон. А заедно с това е на прага на успех, който може автоматично да превърне сезона в "златен".

Освен всичко това има и още една доста важна подробност - "Черно море" няма какво да губи на този финал, а може само да спечели. За разлика от „Левски“, където Купата е цел "на всяка цена" и това вероятно ще докара доста напрежение на "Герена" преди решаващия мач в Бургас.

А "Черно море" успя да победи "Левски" един път този сезон. Да, наистина загуби останалите 3 срещи, но само една от тях бе "невъзможна" за варненци – загубата с 2:5 в София през април. Така че "моряците" може и да не са фаворити за купата, но в никакъв случай не трябва да бъдат отписвани. Защото и преди 2 години в Ловеч "Берое" бе аутсайдер, но с мъжка игра взе Купата под носа на "сините"...

Футболната логика сочи, че Купата е "синя"

Александър Попов, Dnes.bg

Левски е фаворит за спечелването на Купата на България, независимо в каква форма се намира. "Сините" записват най-разочароващия сезон от много години насам и ритат за здраве във втората шестица.

Всъщност и Левски, и Черно море записват безсмислени мачове и са вперили взор в най-важния на 30 май, който ще им даде и излаз в Европа. Левски притежава поне на хартия по-добри играчи, в редиците му е и един от лидерите при голмайсторите w grupata - Аниете. Именно испанецът е основната фигура на Левски в най-важните мачове, негова е и заслугата въобще отборът да е на финал.

Слабостите на Левски са видни, отборът редува силни със слаби игри, но пък дори в това непостоянство се вижда някакъв стил след идването на треньора Стойчо Стоев. Последните мачове между двата отбора показаха, че Левски знае как да победи Черно море. В един мач всичко може да се случи, но футболната логика сочи, че Купата ще е "синя".

Не е маловажен факта, че Левски ще бъде домакин на стадион "Лазур". Очакват се над 12 000 фенове на столичани да дерат гърла за любимците си, а Левски изглежда различно, когато играе в подобна атмосфера. Усети го на два пъти и Лудогорец.

Финалът за Купата на България със сигурност ще се бъде различен от тренировъчните мачлета във втората шестица и напрежението ще бъде далеч по-голямо. Левски може да загуби срещата само ако футболистите налеят "гипса" заради важността, защото ако останат без трофей и този сезон сътресенията ще бъдат големи.

Важен е и Вашият глас в сблъсъка