Поредният сезон във Висшата лига приключи след изиграването на мачовете в неделя. Очаквано Челси грабна титлата и със завидна лекота си гарантира първото място три кръга преди края на кампанията.

Миналогодишният шампион Ман Сити сдаде титлата почти без бой. Манчестър Ю се завръща в Шампионската лига за сметка на Ливърпул, докато Бърнли, Хъл и Куинс Парк Рейнджърс изпаднаха в Чемпиъншип.

ЧЕЛСИ
Лондончани категорично спечелиха четвъртата си титла в ерата на ВЛ (три от тях са при Мауриньо). Сините оглавиха класирането още след първия кръг и не оставиха съмнение в превъзходството си след рекордните 274 дни на първо място. Еден Азар и Сеск Фабрегас направиха чудесен сезон. Дъното е ранното отпадане от ПСЖ в Шампионската лига. Изглеждаше, че сините са свършили по-трудната част след 1:1 във Франция, но на реванша играха слабо с човек повече. Азар заслужи да се нарече звездата на сезона. Прероденият Джон Тери също се представи феноменално, но белгиецът бе с класа над всички във Висшата лига. Жозе Мауриньо удари в десетката с привличането на Сеск Фабрегас за 27 млн. паунда от Барселона. Именно испанският национал сложи началото на похода към титлата с изключителния си голов пас към Шюрле в първия кръг срещу Бърнли и се утвърди като плеймейкър от световна класа. В същото време левият бек Филипе Луис, дошъл от Атлетико М, не успя да се превърне в достоен наследник на Ашли Коул. Представянето на мениджъра? Мауриньо спечели два трофея (Висшата лига плюс Купата на Лигата), което е отлично постижение, но и ранното отпадане от ШЛ няма как да бъде забравено. Целта през следващия сезон определено ще бъде по-сериозен в пробив в Европа.

МАН СИТИ
Гражданите отстъпиха короната във Висшата лига след разочароващ сезон, който на практика за тях приключи още през март. През януари небесносините имаха равен актив с лидера Челси, след като стартираха 2015-а с драматично 3:2 над Съндърланд, но не успяха да издържат на темпото на лондончани. Бъдещето на Мануел Пелегрини бе поставено под въпрос. Поражението с 2:4 на „Олд Трафорд“, след което червените дяволи изпревариха гражданите в класирането, можеше да коства главата на чилийския специалист.
Въпреки че Сити не взе трофей, Серхио Агуеро направи може би най-силния си сезон в Манчестър. Аржентинецът вкара 31 гола в 41 срещи и не заслужаваше да остане с празни ръце. Големият провал се нарича Елиаким Мангала. Когато Сити отмъкна защитника на Порто под носа на Челси, това изглеждаше отличен ход. Младият французин обаче на моменти се отнасяше към топката като към ръчна граната и ще трябва значително да подобри играта си догодина. Добри думи заслужава ветеранът Франк Лампард, който отбеляза важни голове и се задържа по-дълго, отколкото бе планирано в началото. Това говори достатъчно за представянето му. Бъдещето на мениджъра? Пелегрини засега оцеля, след като изведе гражданите до второто място. Слуховете са, че чилиецът остава още една година и след това ще бъде сменен от Пеп Гуардиола.

АРСЕНАЛ
Арсенал прогресира но отново остана твърде далеч от върха. Алексис Санчес се представи на ниво в първия сезон за топчиите. Върхът може да настъпи на „Уембли“ през уикенда, когато е финалът за ФА Къп. Най-яркият момент от кампанията е победата в същия турнир срещу Манчестър Ю на „Олд Трафорд“. Да прогониш демоните, които са те измъчвали толкова дълго – няма по-хубаво усещане. Успехът над Ман Сити е от същия калибър. Дъното е печално известната цигара на Войчех Шченсни в съблекалнята в Саутхемптън. След позорната си постъпка полякът загуби титулярното място. Нищо чудно този епизод да сложи край на престоя му в Арсенал. След като бе привлечен от Барса, Алексис Санчес бързо се превърна в звездата на сезона. Къде ли щеше да е Арсенал, ако го нямаше чилиеца? Без никакво съмнение това са добре похарчени 30 млн. паунда. Ако Арсенал победи Астън Вила на "Уембли" и спечели ФА Къп за втора поредна година, сезонът определено ще бъде успешен, но през новата кампания очакваме по-сериозна атака на първото място. Арсенал значително подобри играта си, особено в защита, но дали лондончани са в състояние да поддържат шампионски ритъм през целия сезон?

МАНЧЕСТЪР Юнайтед
Луис ван Гаал успя да върне Манчестър Ю в Шампионската лига, но тимът се адаптира бавно и на моменти мъчително към изискванията на холандеца. Струващият 60 млн. паунда Анхел ди Мария и Радамел Фалкао разочароваха напълно. Върховете са победата над Ливърпул на "Анфилд" и 4:2 над Ман Сити през април, а голямото разочарование - 0:4 срещу МК Донс на 26 август в Купата на Лигата. След разгрома Ван Гаал вбеси феновете с признанието, че не е особено изненадан. Давид де Хеа впечатли с изявите си. През лятото вратарят най-вероятно ще премине в Реал Мадрид. Други играчи, които направиха добро впечатление, са Ашли Йънг и Андер Ерера (през втория полусезон). Ван Гаал изпълни целта да вкара Юнайтед в Топ 4, въпреки че специалистите на Острова не са категорични, че сезонът може да се определи като успешен. Съмненията остават... На този етап червените дяволи са далеч от Челси и ще бъде много трудно да атакуват титлата през новия сезон.

ТОТНЪМ
2014/15 е сезонът, в който Тотнъм отново не успя да влезе в Топ 4. Загуби и финала за Купата на лигата от Челси. Хари Кейн се превърна в новата звезда на „Уайт Харт Лейн“ с 31 гола във всички турнири. По всичко личи, че го очаква страхотно бъдеще. Спорно е обаче дали шпорите направиха стъпка в правилната посока под ръководството на Маурисио Почетино.
Победата с 5:3 над Челси на 1 януари остава незабравима. Но пък да биеш Арсенал, след като си изоставал в резултата, при това с два гола на местно момче (Хари Кейн) – това е върхът!
Дъното е поражението с 0:1 у дома от Астън Вила, което на практика сложи край на надеждите за влизане в четворката. На пейката на бирмингамци бе Тим Шърууд – човекът, който напусна Тотнъм миналото лято.

ЛИВЪРПУЛ
Само година, след като останаха на косъм от титлата, Ливърпул направи кошмарен сезон и завърши едва на шесто място. Играчът, който подари най-много радостни мигове на феновете, е Коутиньо. Брендън Роджърс пък логично е застрашен от уволнение. Имаше доста неприятни мигове за Ливърпул през кампанията, но първите 45 минути на гостуването в Стоук бяха направо отвратителни, тъй като тимът на Роджърс изоставаше с 0:5. Ливърпул похарчи 116 млн. паунда, като взе играчи, за които се смяташе, че могат да компенсират продажбата на Суарес. Преценката се оказа безнадеждно погрешна. Трудно е да се вярва, че Ливърпул скоро може да тръгне нагоре. Сезонът на "Анфилд" може да се опише само с две думи - хаос и разочарование. Като цяло сезонът бе лишен от драма и станахме свидетели може би на най-скучната кампания от години насам.

Материал на DAILY MAIL