Дългоочакваният финал в Шампионска лига наближава. На 6 юни на Олимпийския стадион в Берлин един срещу друг ще се изправят големият фаворит Барселона на Лионел Меси и изненадата в тазгодишното издание на турнира Ювентус.

Ще успее ли „старата госпожа“ да направи сензацията, или каталунците ще спечелят петата си "Ушата" купа? В „Неделни шпаги“ мненията си кръстосват редакторите от Gol.bg Друми Георгиев и Веселин Коларов.

Юве – опасност дебне отвсякъде

Веселин Коларов, Gol.bg

Специалистите отписват Ювентус. Това изглежда напълно резонно като се има предвид атомното трио в атака на Барселона – Лионел Меси, Неймар и Луис Суарес. Не са много дефанзивните валове, които могат да ги спрат.

Но безспорно отборът на Ювентус е един от тях. Традиционно каталунците играят трудно срещу италиански тимове, още повече срещу физически здрави отбори, какъвто точно е хегемонът в Серия "А". Това дава капка надежда на "бианконерите", но за целта Джоржо Киелини и Леонардо Бонучи (б.р. – това важи особено за първия), трябва да изчистят играта си от всякакви грешки.

Големият плюс за Юве е здравата халфова линия. Пол Погба, Артуро Видал, Клаудио Маркизио и Андреа Пирло са великолепни футболисти, които се научиха да се намират със затворени очи, изглеждат по-внушителни от средната линия на Барса. Да, там личат имената на Андрес Иниеста, който отново се намира във върхова форма, на Иван Ракитич и Серхио Бускетс, но когато са поставени под напрежение и сериозна преса – за справка мачовете с Реал Мадрид, се огъват. И бъдете сигурни – футболистите на Макс Алегри имат сили даже за 120 минути да налагат високо темпо във всяка една точка на терена.

Каталунците ще трябва да се справят и с друга сериозна опасност. Всеки един от играчите на "старата госпожа" е способен да отбележи решителния гол. Като се започне от нападателното дуо Карлос Тевес – Алваро Мората, които изхвърлиха съответно Борусия Дортмунд и Реал, и минем през въздесъщия Пирло, още Погба и Видал, се вижда, че заплахите дебнат отвсякъде. Тук не трябва да пропускаме Киелини и Бонучи, които при всяко статично положение се включват в атака и често бележат. А не е тайна за никого, че именно това е голямата слабост на Барса.

Юве има своите оръжия и ако иска да спечели, трябва да ги използва на 100%. Но това няма да е достатъчно срещу гений като Лео Меси. Възпитаниците на Макс Алегри са задължени да покажат страхотна борбеност и да бъдат безгрешни, за да триумфират.

Има и още един фактор в полза на торинци, който не е за подценяване. Преди 9 години в Берлин Буфон, Пирло и Бардзали станаха световни шампиони с Италия… 

 

Барселона – с това нападение никой не мисли за защита
Друми Георгиев, Gol.bg

Най-успешният отбор в Шампионската лига през този век. С най-силното нападение през този сезон. С двамата най-равностойни вратари сред топ-клубовете. С възможността да стане първият отбор, който печели турнира четири пъти през новото хилядолетие. Това е Барселона.

Каталунците са на път да спечелят требъл и да покорят европейския клубен връх за пети път. Впечатляващото е, че задаващият се грандиозен успех е постигнат за по-малко от четвърт век. При това, с характерната за Барселона красота в играта, която представлява наслада за всеки влюбен във футбола фен.

Предпоставките за триумф на Барса са налице: нападателното трио Меси, Неймар и Суарес постигна рекордните 120 гола този сезон във всички турнири; вратарският пост вдъхва сигурност на защитата; разнообразие в средната линия; живата легенда Шави трябва да бъде изпратен с още един голям трофей; свежест в отбора заради честите ротации; Джорджо Киелини; Юве - лузърът на турнира.

"Бианконерите" са с най-ниския процент (25%) спечелени финали в надпреварата от всички отбори, които са вдигали "Ушатата" поне веднъж след създаването на Шампионската лига през 1992 година. Милан и Байерн също имат по три загубени финала, но постигат съответно 50% и 40% успеваемост във финали.

Ако този отбор на Барселона има някакви слабости в спортно-техническо отношение, те се крият в защитата. Но тимът завърши с по-малко допуснати голове (21) от Ювентус (24) в първенството си, а в Шампионската лига допусна само три попадения повече. Освен това Жерард Пике, Хавиер Масчерано и Жереми Матийо играят добре с глава и винаги с голямо футболно сърце. В лагера на Юве пък треперят с рисковия Киелини, който е от типа защитници, които правят поне по една груба грешка на мач.

Разликата в огневата мощ пък е направо стряскаща. Юве вкара 72 гола в първенството и 16 в ШЛ. Барса постигна 110 за първенство и 28 в Европа. Лионел Меси вече помага повече на полузащитата и въпреки, че бележи много, много често е в ролята на снабдител. В средата "блаугранас" разполагат с Иниеста, Ракитич, Бускетс, Шави, Алкантара. Ако се налага, "питбулът" Масчерано може да бъде хвърлен на обичайния си пост в средата, където хапе най-лошо.

Треньорът Луис Енрике беше критикуван от фенове и специалисти допреди няколко месеца, но излезе изключително находчив. Неговите ротации оставиха отбора свеж в най-важната част от сезона. Капитанът Шави си тръгва след 17 години вярна служба за първия отбор и четвърта целувка с най-важния клубен трофей ще бъде най-сладкото сбогуване.