Астрономическото лято започна официално вчера. Най-големите европейски клубове обаче, изглежда, продължават да чакат лятото да размрази трансферния пазар.

Защото почти месец след края на сезона в най-големите лиги големи сделки за астрономически суми все още няма. Големите имена на пазара още не са сменили клубовете си, а трансферите, които вече са факт, са по-скоро дребни изменения на съставите, отколкото някакви галактически удари.

Големите пари продължават да си стоят по сметките на големите клубове в очакване на първата голяма сделка, която да създаде ефекта на доминото, което би означавало на пазара да потекат милиони и така да се провокират очакваните големи сделки през трансферното лято на 2015 г.

На сергията вече са сложени четирима големи футболисти, за които се очаква да сменят клубовете си и да се превърнат в големите сделки на пазара. Погба ("Ювентус", трансферна оценка 90 млн. евро), Агуеро ("Манчестър Сити", 100 млн. евро), Ройс ("Борусия" (Д), 50 млн. евро) и Верати (ПСЖ) са обект на желание от страна на клубовете, които могат да си позволят, но към момента бъдещето им е замръзнало и към момента няма клуб, който да има предимство за привличането им. Всичко е спряно!

От седмици националните първенства почиват, но въпреки че времето минава, количеството вече завършени сделки е минимално. Конкретно за "Реал" (М) например изглежда странно как още няма нови трансфери, с изключение на оформените преди месеци сделки по привличането на десния бек на "Порто" Данило, връщането на Каземиро и младока Асенсио ("Майорка") и новопривлечения треньор Рафа Бенитес.

Въпреки това към момента на "Бернабеу" са спокойни, защото искат първо да оформят сделката за вратаря Де Хеа ("Манчестър Юн"), а в това време внимателно разучават останалите възможности, които им се отварят на пазара, без да прибързват. Подходът на мадридчани е такъв, защото са сигурни, че са направили голям удар с покупката на Данило и предстоящата покупка на Де Хеа. И от там нататък покупките им ще бъдат много добре обмислени и изобщо няма да се бърза.

В "Барса", където досега е факт само покупката на халф-бека Алейкс Видал ("Севиля"), също гледат към четиримата големи на пазара. Но пред каталунците има една голяма преграда на пазара и тя е, че който и бъде привлечен сега, няма да може да играе до януари догодина заради трансферното наказание на ФИФА.

Tо без съмнение е минус, защото от "Ноу Камп" трябва или да убедят съответната звезда на световния футбол да не играе няколко месеца, или да спазарят със сегашния му клуб преотстъпване до януари като част от трансфера. Към всичко това трябва да се прибави и фактът, че в "Барса" предстоят избори, което все пак означава, че на "Ноу Камп" предстои лято на големи промени.

Иначе като цяло трансферното мъртвило на е само в "Барса" и "Реал". С изключение на сделката на "Юве" за аржентинския нападател Дибала ("Палермо") и крилото Депай ("ПСВ"), което премина в "Манчестър Юн", големи сделки почти липсват. Така е и в лагера на третия голям в Испания - "Атлетико". Там се чака оформяне на покупките на нападателите Вието ("Виляреал") и желания и от "Милан" Джаксон Мартинес ("Порто"), за да започне раздвижване на парите в европейския футбол.

Макар че ограниченията на финансовия феърплей на ФИФА автоматично изключват възможността на пазара да се стигне до развой, сходен с някое от предишните лета. Сега клубовете първо чакат да натрупат приходи от продажби, а едва след това ще предприемат сериозни операции. Точно затова е в ход и актуалният сценарий на пазара, който по подобие на доминото очаква оформянето на една голяма сделка, за да повлекат крак и другите. Но засега продължава да не е ясно кой ще бъде първият голям трансфер, с който да се провокират останалите.

Към момента от калкулаторите на големите на пазара се вдига пушилка, защото се правят най-различни сметки, преди да се тръгне на оформяне на тлъсти сделки. Тези за Погба и Агуеро например могат да ударят 100 млн. евро. Суми, повече от достатъчно да раздвижат пазара.

Макар че поне на пръв поглед едва ли от "Сити" ще изпуснат лесно аржентинския си нападател. Същото е положението и с Ройс и Верати, чиито продажби могат да ударят по 50 млн. евро. Към момента обаче движение няма, най-големите купувачи продължават да чакат в хладилника и докато някой не отвори вратата, трансферният пазар ще си остане замръзнал!

Рубен Хименес