За мнозина може би е голяма изненада, но фактите са красноречиви – в края на юни клубовете в Серия А похарчиха най-много в сравнение с останалите от първенствата в Топ 5. Това не бива да се приема като някакво чудо, може би страната най-после излезе от рецесията.

Икономическите показатели за периода януари-март 2015 г. показват ръст с 0,3% на брутния вътрешен продукт в сравнение с последното тримесечие на 2014-а. Вероятно своето отражение даде и доброто представяне на италианските клубове в евротурнирите, където Наполи и Фиорентина стигнаха до полуфиналите в Лига Европа, а Ювентус бе спрян в спора за трофея в Шампионската лига.

Така или иначе два месеца до затварянето на трансферния прозорец участниците в Серия А са платили общо 266,35 млн. евро за нови попълнения. Преди година по същото време сумата бе два пъти по-малка – 126,4 млн. евро. Още по-голяма е ножицата при сравнението преди 5 години – близо 3 пъти (95,5 млн. евро)! Вярно, през 2014-а вървеше мондиалът в Бразилия и клубовете се оглеждаха за новоизгрели таланти, но все пак...

Надпреварата в Примера дивисион, която излъчи и двата актуални победителя в евротурнирите – Барселона (ШЛ) и Севиля (ЛЕ), в края на този месец спря на 231,3 млн. евро шопинга си на нови попълнения. Разбира се, когато се тегли чертата на баланса, разликата не е голяма - Серия А е на минус със 132,27 млн. евро, докато Ла Лига – със 115,9 млн. евро. Със сигурност до края на трансферния прозорец везните ще се поизравнят след задължителните продажби. Независимо от това учудващо пасивни са в английската Висшата лига (188,2 млн. евро за нови), да не говорим за френската Лига 1 (44,25 млн. евро за нови).

Ще излязат ли сметките

Във всички случаи Серия А е напът да си върне позицията на щедър купувач. Времето на аскетизъм и лишения поема към миналото. Ювентус има титлите зад гърба си и самочувствието на финалист в Шампионската лига, което донесе сериозни приходи за клуба. Останалите обаче се разполагат над възможностите си. След активната кампания до момента Интер ще трябва и да продава, за да сложи в ред финансите си, след като попадна под ударите на наложения от УЕФА финансов феърплей. Милан пък е в очакване да потекат милиони от Тайланд. Наполи засега е пасивен, президентът Де Лаурентис не бърза да вади големи суми. Рома пък взе засега само един играч в лицето на Яго Фалке. За всички в елита моментната снимка е и предупреждение, защото в рамките на 60 дни до 31 август не само трябва да извършат нужните трансфери, но и в същото време новите играчи да се сработят за старта на сезона. Каква е ситуацията в четирите основни клуба, които бяха и най-активни до момента?

В Юве перлата е Дибала

Ако първенството започваше утре, то няма никакво съмнение, че Ювентус ще е суперфаворит. Тевес напусна, но дойде Дибала, който може да се превърне в Карлос на квадрат. Пауло е с 10 г. по-млад и репертоарът му не буди никакво съмнение. Възможно е в началото да има известни проблеми с адаптацията, тъй като Палермо не е Ювентус, но със сигурност свежестта на 21-те му години е големият му плюс. Заедно с Мората ще образуват нападателен тандем, който може да изведе бианконерите до непознати висоти. Манджукич е завършен централен нападател с доказана световна класа и няма да му трябва много време да заличи спомена за Йоренте. За Юве идва моментът да продава. Погба и Видал засега са съотборници, но няма ли единият да напусне? Или и двамата? Достатъчно ли ще е Кедира да укрепи средната зона? А дали Маркизио ще влезе в ролята на Пирло? Един съвет - Ювентус отново е силен, но не е непобедим.

Колко похарчи Ювентус досега: 51 млн. евро (Манджукич 19 млн. евро, Дибала 32 млн. евро)

Революцията на Манчини

С Кондогбия, Мурийо и Миранда Манчини стартира пълната промяна в Интер. Не поставяме засега в това число Зуканович, защото много пресен е споменът за една друга грешка на левия бек – Вратислав Грешко. По всичко личи, че на „Апиано Джентиле” ще има още нови лица. Манчини използва цялата си харизма, за да накара президента Ерик Тохир да развърже кесията, като не се очаква да напусне важен играч. От икономическа гледна точка действията на нерадзурите смущават, но от спортна Манчо няма друга алтернатива, ако не класира тима за Шампионската лига. Само тогава похарчените средства ще са оправдани, а ще бъдат гарантирани и живителни приходи.
Революцията в Интер обаче няма да е за една нощ. Защото Кондогбия не е плеймейкър – в Монако той предостави палката на Маутиньо. Но с Миранда и Мурийо отбраната ще бъде поставена в ред, което е от съществено значение. Един съвет – нерадзурите първо трябва да преброят до 10, преди да кажат, че ще се борят за титлата.

Колко похарчи Интер досега: 50,5 млн. евро (Мурийо 8 млн. евро, Кондогбия 30 млн. евро, Миранда (12,5 млн. евро)

Милан залага на план Б

В Милан се събраха много с буквата Б – Берлускони, Барбара, мистър Би, Бертолачи, Бака, вероятно и Базели. Досега росонерите бяха принудени да използват и план Б при трансферите. Джаксон Мартинес? Не – Бака. Кондогбия – не, Бертолачи. Доста милиони бяха похарчени, но дали си струват (примерно 20 за Бертолачи). Може би, но ако бившият футболист на Дженоа бе чужденец с екзотично име, нямаше да има подобен проблем. Милан обаче едва ли ще се завърне на предишното си компетентно ниво. Защото през лятната подготовка ще се обиграва централната двойка защитници Палета – Алекс. А пред вратаря Диего Лопес вероятно като алтернатива ще е и очакващият нов договор Филип Мексес. Това в никакъв случай не е достатъчно. Един съвет – всяка успешна реорганизация започва от здравата защита.

Колко похарчи Милан досега: 50 млн. евро (Бака 30 млн. евро, Бертолачи 20 млн. евро)

Наполи се римува с Емполи

Кампанците привлякоха от Емполи треньора Маурицио Сари и плеймейкъра Мирко Валдифиори. Има интерес и към друго любопитно парче от тосканиците – Рикардо Сапонара, но да не забравяме, че той се провали в голям отбор (Милан). Ако един неаполитански астронавт се приземи след едногодишно странстване из космоса, той ще изпадне в недоумение - това Наполи ли е или Емполи?
Проблемът не е в новите лица – Сари си знае работата, докато Валдифиори е провинциалният Пирло. Но кой ще си тръгне? За щастие се завърна Пепе Рейна, а той е вратар, който гарантира поне 10 т. Точно толкова липсваха на Бенитес през последния сезон, за да класира Наполи за Шампионската лига. Един съвет – убедете Гонсало Игуаин, че Сари и Валдифиори няма да го превърнат в Масимо Макароне.

Колко похарчи Наполи досега: 7,5 млн. евро (Валдифиори 5,5 млн. евро, Рейна 2 млн. евро)