Допреди няколко години на стадион "Димитър Пенев" в село Мировяне неспирна детска глъч огласяше трибуните. Малки и подрастващи играчи от местната школа и различните формации юноши на ЦСКА ползваха стадиона за своите тренировъчни занимания и официални мачове. Кокетното игрище, кръстено на треньор номер 1 на ХХ век – Димитър Пенев след успеха ни в САЩ’94, сега обаченезнайно защо буренясва и се разпада

На терена му пасат крави, а в бившата административна сграда се крие... кон. Репортер на "Монитор" се разходи до именитото игрище, за да се убеди, че то тъне в разруха и забвение.

Пътят до стадиона е в ужасно състояние, но това е най-малкият проблем. Игрището отдавна е запустяло, а чимовете са опасани от крави, които незнаен кравар води именно там. Едната футболна врата липсва изцяло, а другата стои като паметник сякаш за да покаже, че все пак това не е нива, а остатък от футболно игрище. Няколко реда трибуни, които опасват терена, също са отдавна скрити зад плевели. В административната сграда, в която са се помещавали и съблекалните, пък стои кон.

Кой го е зарязал и защо точно там – никой не знае. Конят посреща с весело махане на опашката репортера на "Монитор" и сякаш позира до стената, на която ясно личат остатъците от плакат със славния български национален отбор от все по-далечното минало.

Мировяне е мястото, на което преди години имаше планове да се построи база на националния отбор. Близкото до София село, издигнато на дъното на пресъхнало езеро, е удобно място за такава база. Проект обаче, който така и не видя бял свят. През 1995 и 2005 година стадионът и селото посрещнаха хиляди гости за юбилеите – 50-и и 60-и - на Димитър Пенев, а сега мястото прилича на пейзаж от луната

Самият Димитър Пенев не веднъж е споделял, че почти всичко, което е имал, е дал за ЦСКА и за стадиона, кръстен на негово име. Именно той няколко години вече алармира, че терените се рушат, а никой не обръща внимание. "Дал съм всичко за стадиона, направих много, но местни хулигани го рушат постоянно", казва Пенев на няколко пъти, привикат от кмета на Мировяне заради пустеещия обект.

Поглед назад ни показва, че само преди 12 години медиите затрупват с похвали реновирания стадион: "Тревата е в перфектно състояние, от двете страни на терена има по 5 реда дървени пейки. Надпис "Стадион Димитър Пенев" е поставен над скромната административна пристройка. Отдолу се веят флаговете на България, обединена Европа и олимпийския ни комитет ... На отсрещната стена се кипрят четвъртите в света” (Новинар, 2003 г.). Сега – тревното покритие е отдавна в търбусите са кравите, а дървените скамейки – буренясали. Нивата, която преди е била терен, днес е осеяна с кравешки лайна. Флаговете на България и Олимпийския ни комитет отдавна ги няма.

От флага на обединена Европа се вее един парцал точно под табелата "Стадион Димитър Пенев". А пък до цитирания плакат на четвъртите в света мърда с уши огромен кавяф кон, който маха с опашка сякаш доволен от неочакваното посещение и ни съпровожда с поглед за довиждане.

Васил Койнарев, "Монитор"