Голмайстор №1 в историята на националния отбор – Димитър Бербатов, даде обширно интервю пред списание "Esquire".

В него нападателят, който в момента е свободен агент, говори за детството си и първите стъпки във футбола, за кариерата си, за представителния ни тим и още много интересни теми. Той добави, че няма шанс отново да играе за България.

За националния отбор

"Не съм изоставял никого! Оттеглих се, а между оттегляне и отказване има тънка разлика, която може би не много хора могат да видят. Но всичко това ще бъде обяснено в книгата ми, която е в процес на разработка. И аз се чувствам кофти за много работи, но ги преглъщам и продължавам напред. Съжалявам, ако някой е останал с лошо чувство, но не търся оправдание или прошка. Направил съм онова, което съм решил – по моя начин, както винаги е било. Напрежение при мен не е имало, защото винаги съм знаел какво мога. Класирахме се на едно европейско – за съжаление, участието ни беше катастрофално. Оттам нататък сме опитвали, колкото сме могли – но никой не се е крил или скатавал. В националния има талантливи момчета, аз съм абсолютен оптимист! Само искам да виждам, че се развиват както трябва – а това в момента е трудно в нашата държава. Затова е по-добре да отидат в чужбина, та да видят как се тренира и играе."

ЦСКА

"Проблемите на футбола в България са много и навсякъде – в ЦСКА сигурно са започнали дори преди моето време. Тъжно ми е не само за тях, но и за другите отбори, които не могат да си покрият лиценза, да платят заплати. Терените не стават за нищо, седалките се чупят и хвърлят. Няма европейско поведение нито на терена нито извън него, нито – ако щеш – в комуникацията между отделни клубове. Пускат се декларации, постоянно има борба за надмощие. То това му е проблемът на българина – че всеки иска да е шеф и да ръководи... Конкретно за ЦСКА ми е гадно, ама отговорност трябва да се търси от хората, довели клубо до това положение – а не да се сърдиш на държавата, че трябва да й платиш пари. С Тошко (б.а. - Тодор Кючуков) точно това си говорихме – аз ще ти дам пари на тебе, ама ти ще ми се сърдиш, че трябва после да ми ги върнеш... Е, как става тоя номер?!"

Трудното му началото заради кървавия гол на Гонзо

"Ха-ха, сега ми е смешно – доста от тези хора, като ме видят, са: „Господин Бербатов това-онова...“ Става ми странно – но това е доказателство, че не бива да съдим предварително. Разбираш ли как се обръщат нещата? Естествено, че онези случки са дали отпечатък, но са в далечното минало – винаги съм се опитвал да съм над подобни неща. Няма на кого да се сърдя. Детското ми мислене тогава изобщо не е побирало какво се случва – чак когато днес се замисля, си давам сметка колко тежко е било. Но пък всичко си следва пътя. Трябваше да отида в Лече – не се получи, после дойдоха от Леверкузен и съдбата ми пое по своя път. Защото едва ли знаеш, но не исках да напускам България! На годините, на които бях - да тръгна на някъде, далече от семейство, далеч от приятели... Абсурд! Изобщо не съм осъзнавал, че ще е добре за кариерата ми или за отбора. Исках си тук – да си седя тук и да си играя футбол."

Ще играе ли за България?

"А, ще си играя – ама с приятели на малки вратички. Виж, лошото е, че като излезеш от малка държава, в която нещата не са както трябва – нито тренировки, нито бази, нито заплащане – свикваш с хубавото. И ако не ти е подредено и спокойно след 20 години в чужбина, ще ти е странно, глупаво, усмивката ти ще се скрие, ще започнеш да се караш с този или онзи... На мен за какво ми е това?", завърши Бербатов, цитиран от News7.