До този момент големите сделки на летния трансферен пазар бяха резултат на необичайни обстоятелства, но сделката за Анхел ди Мария може да провокира поредица от размествания.

Ди Мария не е свикнал да е тих и търпелив. По-голямата част от първите 3 години от живота му минава в тичане около къщата, в чупене на всякакви вещи, дори пада в кладенец. Все още е бил на ясла, когато отчаяната му майка го води на доктор и получава професионален съвет: "Запиши го на някакъв спорт". И още тогава тръгва към върха - на своя собствена скорост.

Този хаотичен подход в най-ранна възраст вероятно е обясним за тези, които го наблюдаваха как играе в Манчестър Юнайтед през последната година. Появата му като резерва на "Анфийлд" през март беше като умален вариант за неговата същност: появил се 10 минути след изгонването на Стивън Джерард през второто полувреме, той се изстреля по терена като отвързано куче в местния парк. И всяка негова акция беше предназначена да прекърши Ливърпул колкото може по-хуманно. Аналогията с кучетата е съвсем на място: той изработи гола на Хуан Мата с невероятен пас, а друг пас към Дейли Блинд предизвика спорна ситуация в наказателното поле.

Точно затова той сега заминава за Париж. Той просто не се вписва в строгата схема на Луис ван Гаал и с неговата визия за колективна игра. "Той обича притежанието на топката и не харесва да изпада в рискови ситуации, в които да се отнема от съперника", разказва Андер Ерера за мирогледа на холандеца след онзи мач на "Анфийлд". - Той обича продължителното владеене и пазенето на топката." Така накратно баскът обясни защо присъствието на неговия съотборник не върши работа на "Олд Трафорд".

Нетърпението на Ди Мария се прояви още веднъж през последните седмици. Без да го обявява публично, той бързо даде да се разбере, че няма желание да играе повече за този клуб. Осведомен от Манчестър Юнайтед, че е длъжен да се присъедини към тима си за предсезонното турне в САЩ, той просто не се появи. Ван Гаал натърти, че не знае защо го е направил. Но каквато и да е истината, Ди Мария - типично за него - не си прахоса времето. И ако не беше зает през юни с участието си на Копа Америка, отдавна щеше да е напуснал.

А очертаващата се раздяла с Манчестър Юнайтед - за около 65 млн. евро - може да взриви поредица от размествания в отборите. И да доведе до реализирането на сделки на спокойния и меланхоличен досега трансферен пазар. Досега големите сделки, които са завършени, са едва няколко и повечето от тях бяха плод на необичайни обстоятелства. Трансферът на Арда Туран за 41 млн. евро в Барселона, чиято цел според някои беше да се постави в неудобна позиция кандидат-президентът Жоан Лапорта, беше задвижен преди изборите. И беше договорен толкова бързо, че футболистът дойде едва за 2 седмици и с уговорката, че няма да бъде разпитван. Рахим Стърлинг - вероятно както и Ди Мария, беше притиснат от вероятността да замине на турне с Ливърпул, преди трансферът му да бъде договорен, така че той също бързо предприе мерки за приключването му. И няколко дни по-късно вече беше минал медицинския преглед в Манчестър Сити.

Юнайтед са прекрасен пример за това как през този трансферен прозорец, повече отколкото в който и да е клуб, нещата стават трудно и принудително. Депай беше привлечен бързо, още през май, но само защото Пари СЖ се оттегли. По-късно през юли Ед Уудуърд получи похвали за трите покупки, приключени в рамките на една седмица, притиснат от желанието на Ван Гаал да качи всички нови играчи на самолета за САЩ. В началото на седмицата президентът на Торино заяви, че ако някой иска Матео Дармиан, трябва да направи оферта до неделя и в събота той вече беше играч на Юнайтед. В същия ден Байерн обяви, че Бастиан Швайнщайгер отива на "Олд Трафорд", а самият той веднага след завръщането си от ваканция изрази намерението си пред клуба да напусне. Морган Шнайдерлин, когото Юнайтед преследва от седмици, подписа в последната минута и също се качи на самолета.

Но Манчестър Юнайтед трябваше да чака за следващите си покупки, а като най-сочна хапка се очертава Давид де Хеа, който може да отиде в Реал, от когото пък Юнайтед настоява за Серхио Рамос. Интересът към Николас Отаменди от страната както на Юнайтед, така и на Реал зависи от изхода на преговорите за Де Хеа и Рамос и колкото повече те буксуват, толкова по-зле е за всички.

Всички останали крупни сделки са в глуха улица. С няколкото клубове, които изпитват интерес към него, Пол Погба е централна фигура на пазара, но очевидното му желание да играе в Барселона превръща преговорите в надбягване с един кон. Това не се оказа нормална сделка, а поредната една игра на нерви и на изчакване. Изборите в Барса повлияха на тази сделка, повече отколкото на която и да е друга. Ариедо Брайда, който работеше с Бартомеу, се опита да преговаря с Ювентус, преди сосиос да отидат до урните, докато Лапорта се надяваше добрите отношения на неговия човек Ерик Абидал с Погба да свършат работа при евентуална негова победа за президентския пост. След успеха на Бартомеу се очаква бързо развитие до дни.

Подобна е и историята с Кевин де Бройне и Манчестър Сити. Английският клуб продължава да си губи времето в очакване на благоприятна развръзка около преговорите между белгиеца и Волфсбург, преди да направи оферта. Парите са приготвени, а играчът настоява за трансфер, но все още нищо не се е случило. Арсенал също няма нищо против да чака до края на трансферния прозорец, за да провери какви са намеренията на Рафаел Бенитес към Карим Бензема, преди да се намеси и да го поиска.

Така че трансферът на Ди Мария може да задвижи нещата. Покрай сделката за аржентинеца с Юнайтед бяха свързвани както Кавани, така и Златан Ибрахимович, но в крайна сметка и двамата май ще се разминат с "Олд Трафорд". Ван Гаал насочи вниманието си към Педро от Барселона, който също чакаше резултата от изборите, преди да вземе решение за бъдещето си. Неговата сравнително ниска клауза за освобождаване от 30 млн. евро и благодарение на парите, които "Юнайтед" ще прибере за Ди Мария, може бързо да доведат до трансфер. Това ще принуди Челси, който също харесва Педро, да потърси други варианти. Следващият ход на "Стамфорд Бридж" може да бъде освобождаването на Мохамед Салах и дори на Хуан Куадрадо, в случай че сините получат шанс да си върнат парите, похарчени за колумбиеца.

Дори и заминаването на Ди Мария в Пари СЖ да не улесни размяната на Де Хеа и Рамос, то определено може да окаже цялостно влияние върху развитието около другите големи сделки.

Материал на вестник "7 дни спорт"