Феновете на "Луш" все още не могат да повярват. След 6 години, в които Жорже Жезуш бе начело на Бенфика и счупи всички рекорди - 321 мача и 10 трофея, треньорът реши да смени обстановката. И то как! Сеньор Жорже пресече известния булевард „Сегунда Сиркулар”, за да облече цветовете на градския враг Спортинг Лисабон.

Привържениците приеха този ход като предателство, което провокира и голяма промяна при орлите. След ерата на Жорже Жезуш отборът ще бъде воден от значително по-млад треньор (45-годишен, докато предишният бе на 60), но и с доста по-скромна репутация - Руи Витория.

Новият наставник започна работа официално на 25 юни. Вечерта след първия ден той се върна отново на север, за да се срещне със стотина приятели в Гимараеш. Нещо като банкет, с който да се сбогува с бившия си отбор. Руи работи 4 години в местния Витория Гимараеш, спечели Купата на Португалия през 2013-а и го класира за участие в европейските клубни турнири.

"Не мога да остана още дълго, защото ме чака много работа", извинява се специалистът. Постът в Бенфика означава ново начало и огромна крачка напред. Нещо като бойно кръщене за човека, който тръгна от нулата, за да стигне до един от най-популярните клубове в Европа. Като играч има, меко казано, скромна кариера, подвизавал се е като халф в отбори от долните дивизии, стига максимум до третото ниво със Сейшал.

Отказва се на 32 години, а треньорската му кариера стартира в кварталния лисабонски Вилафренкензе (2002). После работи известно време в школата на Бенфика - 2004/06. Следва престой във Фатима - два пъти вкарва тима във II дивизия, но и два пъти изпада. Нов връх е покорен с Пасош Ферейра - стига финал за Купата на Лигата срещу Бенфика (1:2), а четирите сезона в Гимараеш му отварят вратите към столицата. Руи Витория е приет топло в Бенфика.

Той е един от нас казва президентът Луиш Филипе Виейра, а наставникът си поигра с публиката: "Ще дадем живота си за Бенфика. Така и трябва да бъде в клуб от подобен калибър". Все пак избягва големи приказки: "Не обещавам титли, само работа и вярност".

Три дни по-късно пред клубната телевизия не бе чак толкова предпазлив: "Нашият голям приоритет е третата поредна шампионска титла на Португалия". Но ще бъде ли това достатъчно за феновете? Те със сигурност искат да виждат орлите да летят по-високо и в Европа. При Жезуш успехите бяха само на домашната сцена, двата загубени финала в Лига Европа увеличиха още повече разочарованието, докато на "Луш" продължават да чакат по-сериозно представяне в Шампионската лига.

За клуб като Бенфика един четвъртфинал в ШЛ за 10 години (през 2011/12) е твърде скромно постижение. Но готов ли е Руи Витория, един абсолютен дебютант в турнира? Първият опит на специалиста, роден в покрайнините на Лисабон, в евротурнирите (2013/14) завърши доста зле - само един успех в шест мача с Гимараеш. Трябва обаче да се отбележи, че Руи дебютира на континенталната сцена на 43, а Жорже Жезуш вкуси от европейския футбол 10 години по-късно.

"Мога да ти гарантирам същите условия", заяви президентът Виейра при първото официално показване на новия треньор. След това босът допълни: "Днес започва нова ера в политиката на клуба". Най-вече от икономическа гледна точка. Въпреки че президентът на Бенфика твърди обратното, условията изобщо не са същите, ако ги сравняваме с периода на Жорже Жезуш.

Годишната заплата на неговия наследник Руи Витория няма да надвишава 1 милион евро. Това е четири пъти по-малко от Жезуш, който пък в Спортинг Лисабон с бонусите може да стигне до 6 милиона на сезон. Орлите, които се разделиха и с Макси Перейра (преминал в Порто), напоследък избягват да харчат луди пари, тъй като банковата криза в страната им се отрази негативно, а и повече дългове не бива да се трупат.

Президентът Виейра иска да даде път на юношите от местната академия. През януари 2014-а обеща, че през 2020-а между 60 и 70% ще бъдат собствени кадри, а налагането им ще бъде основен приоритет за новия треньор. "Познавам отлично всички наставници в школата и процесът ще продължи напълно естествено. Трябва да прогресираме чрез нашите млади играчи", каза Витория, но голяма част от надеждите на Бенфика вече отлетяха от гнездото. Андреш Гомеш, Кансело, Бернардо Силва, Иван Кавалейро и Ян Облак бяха продадени, преди да се наложат като основни фигури в първия отбор.

От тях клубът изкара 75 милиона евро, като операциите често се водят от агента Жорже Мендеш. Бенфика е принуден да продава играчите си възможно най-рано и на изгодни цени, тъй като е затънал в дългове. От 2010 г. насам всемогъщият Жорже Мендеш е вкарал в касата на клуба по директен или индиректен начин повече от 200 милиона евро. На 16 август Бенфика започва защитата на титлата си в Португалия с гостуване на Ещорил, преди това е и двубоят за Суперкупата на страната срещу Спортинг Лисабон. В превод фамилията на новия треньор Руи Витория означава „победа“, така че феновете на Бенфика се надяват това да бъде добра поличба…

Николас Вилас, FRANCE FOOTBALL