На 3 септември предстои много важна стъпка за осъществяването на мечтата да се класираме на европейското първенство по футбол във Франция. Трябва ни победа над коравите норвежци, а три дни по-късно срещу Италия - каквото сабя покаже.

Ще успее ли Петев и неговият отбор да решат норвежкия ребус? В "Неделни шпаги" мнения кръстосват Александър Попов и Мария Нестерова.

Победата е задължителна. Александър Попов, Dnes.bg

Победата над Норвегия е задължителна, ако искаме да останем в играта за класиране на европейското първенство през 2016 г. във Франция. Кратък поглед над съставите на двата отбора сочи, че у нас ще изправят футболисти, които играят в местното първенство и във Втора Бундеслига. На хартия изглеждаме по-класния състав, но само толкова. Ако играчите на Петев играят така бездушно, както в Норвегия, не ни очаква нищо добро. 

Крайно време е тези играчи да покажат нужния хъс и класа и да не стоят като сирачета в ъгъла, когато ги сравняват с предишни поколения.

Добрата новина е, че Ивелин Попов играе редовно в силното руско първенство, Манолев и Георги Миланов също. Лошата е, че защитния вал на Лудогорец, който е гръбнака и в националния отбор не е убедителен от началото на сезона. 

И все пак Норвегия няма с какво да ни уплаши. При гостуването ни в Осло те не впечатлиха с нищо, грабнаха победата най-вече заради сърцата си игра. България е по-техният отбор, остава да го покаже и на терена. А ако сваляме гащи пред 16-годишния Мартин Йодегаард, по-добре да закриваме отбора. Колкото и талантлив да е младежът.

Помощта на публиката също ще е важна, дано след слабите резултати хората не се отдръпнат. Все пак шансовете ни за класиране са още живи...

За съжаление шансовете са на страната на Норвегия. Мария Нестерова, Dnes.bg

След измъчената победа с 1:0 над Малта в квалификациите у нас се затвърди усещането, че и това европейско ще го гледаме по телевизора. Още повече, че класирането ни минава през задължителната победа над Норвегия в неделя.

В първия мач в Осло националите ни паднаха с 1:2, а статистиката е категорична – шансовете са на страната на Норвегия. Въпреки че в състава на скандинавците единственото по-впечатляващо име е това на детето чудо Мартин Йодегаард, играещ за Реал Мадрид, прави впечатление, че останалите в състава играят в силни първенства като това на Германия и Англия. Сред футболистите има и състезател на класиралия се за груповата фаза на Шампионска лига с Малмьо, както и състезател на Селтик и Олимпиакос.

От другата страна е българският национален отбор, в който преобладават състезатели от Лудогорец. Не е нужно да припомняме срамното отпадане на тима от анонимниците Милсами, което само по себе си говори достатъчно за играта на футболистите в последно време. След това последва и загуба на финала за Супер Купата от Черно море – отбор без нито един представител при националите.

Въпреки това в отбора ни личат и имена, които все пак играят в по-големи първенства. Това са Ивелин Попов, Георги Миланов и Станислав Манолев – и тримата без гол от старта на руското първенство. При Александър Тонев и Тодор Неделев положението е сходно. Във възход изглеждаше играта на Валери Божинов, но футболистът е контузен.

Шансовете са на страната на Норвегия и по още една причина – желанието за победа. Сърцатата игра и мечтата за класиране са основното, с което норвежците впечатлиха в Осло. Това определено липсваше в нашата игра. Ако тенденцията се запази, напълно възможно е това да ни спъне и в София.

Вашият глас е важен! Дайте го тук.