Селекционерът на националния отбор на България по футбол Ивайло Петев даде интервю за "24 часа" преди решителната за третото място в групата евроквалификация срещу Норвегия на 3 септември и предстоящото след това гостуване на Италия на 6 септември.

- Господин Петев, често, когато националният отбор на България е отписван, успява да изненада. В момента сякаш са малцина вярващите дори в достигане на бараж за Евро 2016. Ще останат ли изненадани и невярващите?
- Имам вяра в отбора, че скептиците ще останат изненадани, а тези, които вярват в нас, ще продължат да вярват. Вярвам и работя с нагласата, че в четвъртък ще изживеем заедно невероятна вечер на националния стадион, като се поздравим с трите точки срещу Норвегия.

- Нагласата за задаващ се "Мач на годината" ли е първата ви задача, която ще възложите за възприемане още от първия ви разговор с отбора?
- Естествено. Това е мачът, който може да ни даде предимство пред Норвегия. Трите точки и нищо друго – това е в моята глава, това трябва да е и в главата на всеки един, повикан в националния отбор.

- През миналата есен в Осло създадохме незабравима вечер за едно 15-годишно норвежче – Мартин Иодегард записа запомнящ се дебют в националния отбор с победа над България. Сега вече е на 16 и вече като играч на Реал Мадрид той идва в София. Как ще му развалим добрите спомени от срещите с българи?
- Анализирал съм сериозно играта на Норвегия, това е нормално. Няма никаква логика обаче да споделя точния начин, по който смятам да се надиграваме с тях. Всеки има плюсове и минуси. Ние ще се стремим да се възползваме от техните минуси, за да имаме по-голям шанс да отбележим гол или повече голове. Само така ще създадем хубави емоции на българите и ще развалим настроението на норвежците.

- Да ви разбирам, че ще преследваме възможно най-много голове срещу Норвегия?
- Целта от този мач е 3 точки. Нищо друго.

- Преди домакинството с Норвегия, гостуванията на Италия и Хърватия и заключителния мач с Азербайджан в София "вадили ли сте елката", за да си поставите конкретна цел за спечелени точки?
-
Не съм привърженик на предварителните сметки. Предстои ни двубой Норвегия, концентрацията ни е изцяло върху него. Сега в плановете ни са само трите точки от него. От други предварителни изчисления няма никакъв смисъл.

- Какво ви дава увереност да вярвате, че ще бием Норвегия?
- Това е заложено в мен – винаги да вярвам във възможностите на отбора си. Въпреки че при много от футболистите ни е нарушена игровата практика, аз съм на мнение, че един или два мача винаги могат да се изиграят на високо ниво. Надявам се, че увереността, която аз имам в тях, ще им повлияе. И всеки, който вземе участие в предстоящите мачове, ще остави максимума от възможностите си за българския национален отбор.

- Колко голямо е всъщност притеснението ви от липсата на игрова практика при много от националите?
- Колкото и голямо да е, нагласата за победа трябва да е по-голяма. Това имаме, с това разполагаме, ще се бием с всички сили за победата. Аз вярвам на момчетата. Колективът е доста добър. Всички знаят каква е целта от мача с Норвегия, колко голяма е стойността й. Затова съм сигурен, че въпреки проблемите ще вземем от нея това, което ни трябва.

- Селекционерът на Норвегия пък е в другата крайност – обяви радостта си, че все повече от футболистите му играят все по-важна роля в отборите си. Ще успеем ли да преборим практиката и логиката?
- С футболистите, които имаме, с тях трябва да играем и да спечелим. Ако имахме играчи от по-големи клубове, щях да съм ги извикал. Но сега ни трябват големи сърца. Място за оправдания няма. Формулата за успеха е ясна – излизаме за сражение и се бием от първата до последната минута. Един или два мача могат да се изиграят и да се вземат, независимо колко си играл преди това.

- Всъщност този негатив може да се превърне и в позитив за мотивацията на отбора ни – не трябва ли в мачовете с Норвегия и Италия част от националите ни да виждат шанс да блеснат и да върнат титулярните места в клубовете си?
- Не само че трябва да ги възприемат така, но искрено се надявам, че ще се случи. Знаем за много случаи, когато те се забелязват във важни мачове за националния отбор или пък започват да им обръщат по-голямо внимание. В националния отбор водеща е честта да играеш за България, но той е и трамплин за клубната кариера. Пожелавам на момчетата да си извоюват по-добри времена с успех в предстоящите мачове с националния отбор.

- След обявяването на състава веднага понесохте критики за някои присъстващи и някои отсъстващи, за липсата на смели решения с включването на играещи добре момчета в "А" група, които са нови за националния отбор. Можете ли с ръка на сърцето да кажете, че никой не ви оказва каквото и да било вмешателство в решенията за повиканите в националния отбор?
- Това е пълен абсурд. Изобщо ми е под достойнството да коментирам дали някой ми се бърка в решенията за състава на националния отбор. Такива злобни коментари е имало и преди, ще има и след мен. Има ги при всяко обявяване на повикани за националния отбор. Но ми е малко болно, че сега веднага започнаха. Точно преди този мач вички в България трябва да бъдем обединени. С цената на всичко трябва да преследваме целта си. Победата над Норвегия трябва да е обща мисия. А веднага след оповестяването на състава се намериха хора, които подхванаха познатата песен. Казах ви - това го е имало и преди. Явно е нормално за България. За жалост, и аз го приемам като нормално. Винаги ще има такива подмятания. Всеки има право на мнение. Нека го изразява свободно. Болното е, че лесно се поддаваме на подмятания, а трудно се обединяваме в иначе толкова важен момент за националния ни отбор. Трябва да бъдем малко по-добри, по-позитивно настроени, а не винаги да гледаме черното и негативното. Това е нещо, което трудно ще го поправим в нас като нация. Но ако не тръгнем отнякъде да го поправяме, успехът ни ще става все по-труден - във всяка сфера, не само във футбола.

- Имате само няколко дни за подготовка. Ще успеете ли в тях да изпратите достатъчно позитивни сигнали към българските фенове, които да покажат, че ви вярват в четвъртък?
- Много разчитам стадионът да бъде максимално пълен и момчетата да усетят подкрепата на българите. И заедно да победим Норвегия. Иначе времето за подготовка е малко, но толкова е определено според програмата на УЕФА. Място за оплакване няма - колкото имаме ние, толкова имат и те. Важното е да сме готови за пълно себераздаване, когато излезем на терена.

- Доколко се отразява на националния ни отбор фактът, че клубните ни отбори отпаднаха срамно рано от евротурнирите?
- Този факт не може да не дава отражение. Виждате, че страни, които доскоро ги нямаше на футболната карта, сега са с представители в групите на Шампионската лига и Лига Европа. Виждате какво правят Казахстан, Азербайджан. А ние изоставаме. Изключително лошо лято за нашите участници в европейските клубни турнири.

- След клубните разочарования не е ли време за малък ентусиазъм от успех на национално ниво?
- Надявам се българските фенове да дойдат на националния стадион в четвъртък вечер и да създадат невероятна атмосфера. А от наша страна каквото трябва, ние ще го направим. Аз обещавам!

- Какво е състоянието на Иван Иванов? Ако, дай боже, стигнем бараж, ще можете ли да го използвате?
- Радващо е, че тренира и играе във втория отбор на Базел. С всяка седмица напредва. Надявам се в скоро време да бъде върнат и да започне да взема участие и в мачовете на първия отбор. Но контузията му беше много тежка и определено ще му трябва малко повече време. Надявам се за мачовете през октомври той да бъде в състояние да играе за националния отбор. Надявам се планираната подготовка, която са му направили от клуба, да доведе до очаквания резултат. Надявам се всеки следващ ден да е ползотворен за него.

- Не е ли притеснително за футбола ни, че играч от основния състав на националния отбор като Влади Гаджев изведнъж се оказва дълго без отбор и отпада?
- Определено е така. Съжалявам, че той не успя да си намери отбор, защото беше основен футболист в националния отбор. Но при сегашното положение - събират му се повече от два месеца и половина, без да е тренирал, и рискът е много голям. Но му пожелавам скоро да заиграе и отново да помага на националния отбор.

- Има ли някой български футболист, когото в момента можете да определите като светъл лъч за българския футбол?
- Има момчета, които показват хубави неща. Но националният отбор е на всички и аз не искам да ги деля. Генерално е ясно, че не разполагаме с играч, който е много над, над, над всички. Но за мен е важно, че имаме здрав като юмрук отбор. Важно е да виждам момчета, които показват ентусиазъм, идея, агресия. По този начин трябва да успеем.

- Един от малкото ни значими успехи, които можем да назовем с имена, е новият пробив на Мъри Стоилов в Шампионската лига. Дава ли крила успехът на вашите колеги?
- Как да не ми дава? На мен със сигурност това ми доставя голямо задоволство. Аз съм изключително щастлив от неговите успехи, защото знам какво стои зад тях. Знам какво е успех в България и успех в чужбина. Пожелавам му да успее и в групите на Шампионската лига при ясното съзнание, че там ще среща отбори от съвсем друго ниво. Пожелавам му да се класира в Лигата и догодина. Мъри е един от най-добрите български треньори в историята и аз имам изключително голямо уважение към него. Както и към всички мои колеги, които се трудят неимоверно.

Найден Тодоров, в-к "24 часа"