Безспорният победител в щурото харчене на милиарди евро за нови играчи, наречено летен трансферен прозорец, е суперагентът Жорже Мендеш и неговата компания "Жестифут". E, понякога и той губи, както стана покрай проваленото преминаване на Де Хеа от Манчестър Юнайтед в Реал - Мендеш изпусна гарантираните му €4 млн. Защото 49-годишният португалец винаги прибира своите 10% комисиона от всяка сделка. И много рядко негов трансфер се проваля, затова той е най-търсеният на пазара. 

Неговото влияние е по-ценно от милиардите на собственика олигарх на "Челси" Абрамович, а мрежата му от контакти в цял свят е по-добра от тази на президента на ФИФА Блатер. Така е, защото той е способен да достави пратка със суперзвезди на всеки клуб, с който работи. Срещу подобаващата сума, естествено. 

В своята кариера на футболен агент Мендеш е договорил трансфери за над €1,5 милиарда, включително и продажбата на Кристиано Роналдо от "Манчестър Юнайтед" в "Реал" (М) през 2009 г. Тогава той гушна €7 милиона комисиона. След като уреди Радамел Фалкао под наем в "Юнайтед", пак той успя да убеди "Челси" да вземе проваления на "Олд Трафорд" колумбиец. За което важна роля изигра и друг един негов клиент и близък приятел - мениджърът на "сините" Моуриньо. 

Само през летния трансферен прозорец на 2014 г. неговите трансфери надхвърлиха цифрата €319 млн., сред тях и този на Диего Коста в "Челси". А общата му комисиона от тях скочила над €40 млн. Познат като мъж с неустоим чар, Мендеш никога не се разделя със своите 4 мобилни телефона, с които опича сделки на отличен френски, английски, испански или италиански. Неговата философия в бизнеса е: "Няма нищо невъзможно, защото, когато някой смята, че няма невъзможни неща, той постига целите си". 

Счита се, че бащата на 3 деца е натрупал лично богатство от над €140 млн., поради което се радва на разкошен стил на живот, по-добър от този на футболните суперзвезди, които са негови клиенти. Мендеш не се стиска, когато трябва да си купи поредното ферари, облича се с блестящи дизайнерски костюми и пътува по света с личния си самолет. Когато миналия месец той се ожени в Порто за разкошната си съпруга, адвокатката Сандра, списъкът на гостите бе като VIP ложа на финал на Шампионската лига. 

Роман Абрамович отсвири мача на "Челси" за Суперкупата срещу "Арсенал", за да бъде там, докато кумът му Кристиано Роналдо подари на двойката техен собствен гръцки остров като сватбен подарък. Мендеш, който израства в Лисабон в семейството на работник, дава надежди като футболист. Амбициите на младото крило обаче са попарени от няколко отказа. 

Вместо това той открива видеоклуб, докато работи като диджей, впоследствие открива свой бар и нощен клуб. Посещение в конкурентно нощно заведение изстрелва Мендеш отново към футбола през 1996 г., когато среща случайно Нуно, вратар на местния "Витория", сега треньор на "Валенсия". Мендеш, тогава 30-годишен, спечелва доверието му и се заема да го уреди в испанския "Депортиво" (Ла Коруня). 

Малко след това той създава своята агенция "Жестифут". В Португалия, с нейните доста хлабави правила, позволяващи част от играчите да бъдат притежавани и от друга страна, освен от клубовете им, Мендеш става абсолютен властелин. Спечелва си и репутацията на безпогрешен и първокласен откривател на таланти, като подписва договори с млади звезди, за които конкурентите му изобщо не са чували. Той съзира Кристиано Роналдо, когато е 17-годишен, като още на следващото лято го завежда на "Олд Трафорд". 

Играчът го описва като "справедлив и честен". Бившият мениджър на "Юнайтед" сър Алекс Фъргюсън възхвалява Мендеш като "най-добрия" и подписва с доста от неговите клиенти, сред тях Нани, Андерсон и Бебе. Мендеш бе първият, когото потърси и Ван Гаал, когато дойде на "Олд Трафорд" и привлече Анхел ди Мария за €83,5 млн. Обявен за Агент на годината през 2010 г., странящият от медиите предприемач бе чут да нарича себе си "най-добрия бизнесмен в света".

Превод на вестник "7 дни спорт"