На географската карта България и Сърбия са една до друга. И много си приличат. Балкански народи с голямо сърце, почти еднакви като население (по площ сме повече от тях). Когато обаче стане въпрос за спорт, и в частност футбол, разликите са, меко казано, огромни. Накратко: сърбите имат поне 9 играчи с цена от €10 млн. и повече, а ние - нито един!

Най-скъпият български футболист към днешна дата е Ивелин Попов. 27-годишният нападател, който в момента защитава цветовете на руския елитен "Спартак" (Москва), е оценен от експертния сайт "трансфермаркт" на 9,5 милиона евро. Не е малко, но пък ако направим сравнение с играчите от западната ни съседка, изоставането ни е направо отчайващо.

В топ 5 на първенствата в Европа (Англия, Италия, Испания, Германия, Франция) се подвизават три наши момчета. Ивайло Чочев ("Палермо") и Александър Тонев ("Фрозиноне") в Италия и Тодор Неделев ("Майнц") в Германия. Колко играят, това е съвсем друг въпрос. Ако почнем да изброяваме сърбите в елитните западни отбори от най-силните първенства в Европа, няма да ни стигне мястото.

Всяка седмица гледаме Иванович и Матич в "Челси" Коларов от "Ман Сити", Адем Ляич от "Интер" и т.н., и т.н. Освен разликата в клубните отбори още по-значителна е тя в цените на състезателите. Споменахме вече за близо 10-те милиона евро на Попето. Най-скъпият сръбски футболист - полузащитникът на "Челси" Неманя Матич, е четири пъти по-скъп (40 млн. евро). Следват го съотборникът му Бранислав Иванович (17 млн. евро) и Душан Тадич от "Саутхемптън" и крилото на "Фенербахче" Лазар Маркович (15 млн. евро).

И как една граница между България и Сърбия може да разграничи така футболистите на двете страни? Само един от техните струва колкото целия ни национален отбор, че даже и ще остане. Разликата е, че съседите работят здраво с младите, треньорите им традиционно ги бива повече и резултатите са налице. Достатъчно е да си припомним само, че през лятото юношеският национален отбор на Сърбия до 20 години стана световен шампион.

Горе-долу по същото време друг сръбски отбор до 21 г. участваше във финалите на европейското във възрастта. И после защо имат футбол... Ами докато сърбите се борят за златото на най-големия форум, нашите не могат да се класират за там. Последното участие на нашите юноши на подобен форум бе европейското в Унгария през 2014 г.

Там обаче селекцията на Александър Димитров отпадна още от първия етап на надпреварата с три загуби в три мача. Същият този отбор се срещна с колегите си от Сърбия в квалификациите. Нашите загубиха мача с 0:1. В редиците на съперника веднага се наби на очи едно име - Андреа Живкович. Сега това момче е на 19 години и прави най-силния си сезон с "Партизан". Западно от Калотина всеки говори за Живкович, а цената му се качва с всеки изминал ден.

От началото на сезона Андреа има 9 мача и 4 гола, а съотборниците му не спират да го хвалят, в това число и българите Иван Бандаловски и Валери Божинов. Миналия сезон крилото на "Партизан" вкара 5 гола в 24 мача, а през лятото "Челси" извади 8 милиона евро за него. "Партизан" обаче каза "не" с идеята след края на шампионата Живкович да струва 10 или 12 млн., а защо не и повече. Андреа бе част от селекцията на Сърбия на световното до 20 години.

В Нова Зеландия той и неговият съотборник Неманя Максимович изведоха отбора до златото. 20-годишният Неманя сега играе за Станимир Стоилов в "Астана". Мъри привлече сръбския младок през зимата от "Домжале". Максимович вкара важни голове за казахстанския тим, като най-ценният от тях бе в плейофа за влизане в Шампионска лига срещу кипърския АПОЕЛ (Никозия). Неманя се разписа за 1:1 и прати "Астана" в лигата на големите. В момента Максимович е оценен на 2 милиона евро, но надали казахстанският шампион ще се съгласи да го продаде за тези пари. Сумата ще е много по-голяма, а интерес към него от Запада не липсва.

Е, как става така, че Сърбия вади постоянно такива момчета като Андреа и Неманя, а нашият Тодор Неделев втора година се мъчи да запише мач за "Майнц"?! Все пак той бе откритието на родния ни шампионат и една дузина европейски тимове се наредиха за подписа му. Добре, че е Ивайло Петев да вика от време на време Неделев в групата на национала, че да не му забравим физиономията. Така голям футбол не се играе, но както винаги, проблемите са си в нашия двор.

И никой друг не ни е виновен. А Сърбия и Хърватска воюваха, имаше бомбардировки, ракети, загиваха хора, рушеше се инфраструктура. При нас нямаше война, никой не ни нападна, беше спокойно. Оттогава съседите се отделиха в нови държави, но във футбола си останаха пак по-големи и по-скъпи от нас. От сравнението направо боли - имат си Матич, Иванович, Коларов, плюс изгряващите млади таланти, световните шампиони за младежи Максимович, Живкович и компания. Хърватия? С нея какво да се сравняваме - нали само Лука Модрич и Матео Ковачич от "Реал" (Мадрид) струват 75 милиона евро...

Сръбски звезди над €10 млн. в големи европейски клубове (пазарната цена е на специализирания сайт "трансфермаркт")

АНГЛИЯ (Висша лига)
"Челси": Иванович (€17 млн.), Матич (€40 млн.)
"Ман Сити": Коларов (€11 млн.)
"Саутхемптън": Тадич (€15 млн.)
"Нюкасъл": Митрович (€11 млн.)

ГЕРМАНИЯ (Първа бундеслига)
"Борусия" Д: Суботич (€14 млн.)
"Шалке" : Настасич (€14 млн. )

ИТАЛИЯ (Серия А)
"Интер": Ляич (€13,5 млн.)

ТУРЦИЯ (Сюпер лиг)
"Фенербахче": Маркович (15 млн.)

Материал на "7 дни спорт"